Svijet

Dogodilo se na današnji dan - 4. ožujka

objavljeno prije 1 mjesec i 16 dana

Knez Trpimir je 852. godine izdao povelju u kojoj se naziva "vladarom Hrvata po Božjoj milosti" što je prva hrvatska isprava u kojoj se spominje hrvatsko ime. Kristofer Kolumbo na svom… više »

COOL

Svake godine na današnji datum obilježavamo Svjetski dan divljih vrsta

objavljeno prije 1 mjesec i 17 dana

WWF, svjetska organizacija za zaštitu prirode, koristi ovogodišnji Svjetski dan divljih vrsta kako bi naglasila važnost svih divljih vrsta na planetu - od biljaka, preko gljiva,… više »

Dogodilo se na današnji dan - 3. ožujka

objavljeno prije 1 mjesec i 17 dana

Francuska i Velika Britanija 1856. godine objavom rata Kini započele su Drugi opijumski rat tijekom kojega se europskim, a poglavito engleskim trgovcima, pokušalo osigurati nesmetan… više »

STRAŠNO!!

Kaznena prijava zbog horora u Osijeku

objavljeno prije 1 mjesec i 18 dana

Na posjedu bez vode i kanalizacije, krcatom smećem, nalazi se najmanje 20 pasa zatvorenih u mraku podrumskog prostora punog otpada i izmeta, u užasno prljavim improviziranim boksovima s… više »

Dogodilo se na današnji dan - 2. ožujka

objavljeno prije 1 mjesec i 18 dana

U Engleskoj je 1717. godine izveden prvi balet, The Loves of Mars and Venus. 1791. godine u Parizu je predstavljen komunikacijski sustav nazvan semafor. Radilo se o svojevrsnom 'optičkom… više »

EP

Putin mora odgovarati za ubojstvo Navaljnog

objavljeno prije 1 mjesec i 19 dana

Eurozastupnici u rezoluciji osuđuju ubojstvo najistaknutijeg kritičara Kremlja i prozivaju ruskog predsjednika Putina i ruske vlasti za kaznenu i političku odgovornost za njegovu smrt. … više »

Dogodilo se na današnji dan - 1. ožujka

objavljeno prije 1 mjesec i 19 dana

Pokoljem 23 hugenota u francuskom Wassyju 1562. godine započeli su francuski vjerski ratovi koji su trajali do 1598. kada je kralj Henry IV izdao Nantski edikt kojime je protestantima… više »

WWF ADRIA

Usvojena je Uredba o obnovi prirode

objavljeno prije 1 mjesec i 21 dan

Sofija Babić iz WWF Adrije pojašnjava: „Uredba obvezuje države članice da će obnoviti narušene ekosustave, doprinijeti postizanju ciljeva EU-a u području klime i… više »

Dogodilo se na današnji dan - 28. veljače

objavljeno prije 1 mjesec i 21 dan

John Wesley, svećenik engleske crkve na današnji je dan 1784. godine donio osnovne postulate Metodističke crkve, inspirirane idejama Jacobusa Arminiusa o potrebi čovjeka da Isusa… više »

ZAPAMTITE

Svjetski dan kastracije pasa i mačaka je danas

objavljeno prije 1 mjesec i 22 dana

Danas se diljem svijeta obilježava Svjetski dan kastracije pasa i mačaka. Tim povodom, iz udruge Prijatelji životinja pisali su jedinicama lokalne samouprave ukazujući im na važnost… više »

Dogodilo se na današnji dan - 27. veljače

objavljeno prije 1 mjesec i 22 dana

U Križevcima je 1397. godine održan tzv. Krvavi sabor na kojemu su pristaše Žigmunda Luksemburškog podmuklo ubile hrvatskog bana Stjepana II. Lackovića i velik broj hrvatskih… više »

NARAVNO!

Zabraniti skrbniku staforda iz Zadra nabavu novoga psa

objavljeno prije 1 mjesec i 23 dana

Nakon nedavne tragedije u Zadru, kada je staricu nasmrt izgrizao pas pasmine američki staford, udruga Prijatelji životinja uputila je dopis Državnom inspektoratu kojim traži da se skrbniku… više »

HMMM...

Sve manje zemlje pod žitaricama

objavljeno prije 1 mjesec i 23 dana

Ukupno zasijana površina u jesenskoj sjetvi iznosila je 239 tisuće hektara, što je 8,8 posto manje nego u 2022., od čega se na žitarice odnosi… više »

Dogodilo se na današnji dan - 26. veljače

objavljeno prije 1 mjesec i 23 dana

Napoleon Bonaparte 1815. godine pobjegao je s otoka Elbe na kojem je bio zatočen manje od godinu dana. Nakon bijega Napoleon se vratio na vlast, ali je već u lipnju 1815. godine poražen u… više »

EH, DA...

Trump i Biden: starci u borbi za glasove mladih birača

objavljeno prije 1 mjesec i 24 dana

Ako sve bude išlo kako je krenulo, predsjednička utrka u SAD-u 2024. će biti repriza 2020. godine: Joseph Biden protiv Donalda Trumpa. To znači da će birači 5. studenog 2024. imati… više »

skrolaj na vrh