« Dogodilo se na današnji dan
objavljeno prije 1 godinu

Dogodilo se na današnji dan - 8. prosinca

Prolamirana dogma o bezgrešnom začeću, osnovana Američka federacija rada, SAD objavile rat Japanu, ubijen John Lennon

Dogodilo se na današnji dan 8. prosinca
Dogodilo se na današnji dan 8. prosinca (Arhiva)
Više o

Mark Chapman

,

dogodilo se na današnji dan

,

ubijen John Lennon

,

Kim Basinger rođendan

,

Teri Hatcher rođendan

,

Sinead O'Connor rođendan

,

Sammy Davis Jr. rođendan

,

Paul Klee rođendan

,

rođeni 8. prosinca

,

rođeni na današnji dan

,

8. 12.

,

Jim Morrison rođendan

Pape često spominjemo u ovoj rubrici, pa je tako 1854. godine Pio IX proklamirao dogmu o bezgrešnom začeću, kako bi stao na kraj spekulacijama koje su stalno dolazile iz raznih građenskih krugova.

Trideset i dvije godine kasnije, 1886., osnovana je Američka federacija rada, krovno tijelo sindikata na konvenciji vođa sindikata u Ohiu. Ta je udruga postala naročito poznata tijekom 50-ih i 60-ih godina prošlog stoljeća zbog optužbi da je pod kontrolom organiziranog kriminala.

Dan nakon napada na Pearl Harbor, američki je Kongres objavio rat Japanu, pa su SAD i službeno ušle u rat na današnji dan 1941. godine. Osam godina kasnije, unutarnji rat još uvijek je razdirao Kinu, no na današnji dan 1949. nacionalistička vlada Chang-Kai Sheka bila je prisiljena pobjeći na otok Formozu, sada poznat kao Tajvan.

Tužan dan za ljubitelje Beatlesa - na današnji dan 1980. godine poremećeni obožavatelj Mark Chapman ubio je Johna Lennona pred zgradom u kojoj je stanovao.

Rođendane bi na današnji dan slavila dva velika industrijalca, Friedrich Siemens i William Crapo Durant koji je osnovao General Motors, slikar Paul Klee, Sammy Davis Jr., glumice Kim Basinger i Teri Hatcher te legendarni pjevač grupe Doors Jim Morrison i irska pjevačica Sinead O'Connor.

08.12.2020. 00:02:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh