« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 6 mjeseci
ŠOKANTNO

WikiLeaks: Pahor podigao cijenu nove NE Krško

Slovenski mediji kritiziraju dogovore premijera Boruta Pahora s američkom tvrtkom o gradnji drugog bloka nuklearke Krško

Borut Pahor
Borut Pahor (Dado Ruvić/Cropix)
Više o

Borut Pahor

,

NE Krško

,

WikiLeaks

Indicije da je slovenski premijer Borut Pahor nudio prednost tvrtki iz SAD-a u planiranoj gradnji drugog bloka nuklearke Krško možda je najšokantnija pojedinost iz njegova razgovora s američkim otpravnikom poslova, čiji sadržaj je objavio WikiLeaks, ocjenjuju u srijedu neki slovenski politički komentatori.

"To je šokantno jer se u pregovorima nikad ne smije dati prednost jednoj strani. Tada se cijena digne za deset do petnaest posto", rekao je u razgovoru za Slovensku televiziju novinar "Dela" Aleksander Žerdin, dodajući da bi takav Pahorov gaf Sloveniju mogao koštati i do 400 milijuna eura.

Drugi blok nuklearke Krško planira se postaviti jer sadašnjoj nuklearki 2043. istječe životni vijek, a riječ je o investiciji od tri do četiri milijarde eura. Već je već počelo lobiranje investitora iz SAD-a, Japana, Italije i Francuske oko uvjeta za obnovu nuklearke. S druge strane, slovenski mediji upozoravaju da je sadašnja Pahorova vlada obvezala da konačnu odluku o novoj nuklearki u Krškom neće donijeti bez referenduma na kojem bi se o tome izjasnili birači.

Najskandalozniji dogovor oko Guantanama

Iako ne odbija mogućnost da je Pahor krivo postupio što je u razgovoru s američkim diplomatom dao prednost Westinghousu koji je gradio staru nuklearku u Krškom, jedan od najuglednijih slovenskih komentatora Vlado Miheljak ne smatra da je to usporedivo s aferom Patria, kako to sugerira bivši premijer Janez Janša zahtjevom da Pahorovu "nedoličnu ponudu" Amerikancima istraži državno odvjetništvo.

Kod Pahora je najskandaloznije to što je, sudeći po objavljenoj bilješci, pristao na mogućnost da Slovenija razmotri primanje nekog od američkih zatvorenika u Guantanamu optuženih za terorizam u zamjenu za "foto termin" kod Obame, ali se iz nje ne može zaključiti da bi Pahor imao neke osobne koristi ako posao u Krškom dobije Westinghouse, drži Miheljak.

S druge strane, Janša se sumnjiči da je osobno ili preko svoje stranke imao financijsku korist od finskog proizvođača oružja koji je Sloveniji trebao isporučiti 278 oklopnih vozila u vrijednosti 278 milijuna eura, pojasnio je Miheljak u razgovoru za Slovensku televiziju.

Slovenski mediji inače procjenjuju da afera s objavom sadržaja razgovora između Pahora i bivšeg otpravnika poslova Bradleya Fredena neće posebno naštetiti vladi premijera Pahora. Ipak, primjećuju da je za sada poznat sadržaj samo jedne diplomatske bilješke poslane iz Ljubljane u Washington, od njih 836 koliko ih navodno posjeduje WikiLeaks. (hina/metro-portal)

01.12.2010. 12:38:35
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh