« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 6 mjeseci
NOVI NAJTRAŽENIJI NA SVIJETU

Osnivač WikiLeaksa će se usprotiviti izručenju, odvjetnik ne otkriva njegovu lokaciju

Times je u četvrtak je objavio, citirajući policijski izvor, da je britanska policija znala gdje se skriva Assange, ali nije mogla intervenirati zbog pogrešaka u švedskom nalogu

Julian Assange
Julian Assange (Getty Images)
Više o

uhićenje

,

izručenje

,

WikiLeaks

,

Julian Assange

Osnivač WikiLeaksa Julian Assange usprotivit će se izručenju Švedskoj bude li uhićen, izjavio je u četvrtak njegov švedski odvjetnik Bjoern Hurtig. "S britanskim kolegom Markom Stephensom i međunarodnim stručnjacima usprotivit ćemo se nalogu za izručenjem" bude li Julian Assange uhićen, kazao je Hurtig. Odvjetnik je odbio reći gdje se trenutačno nalazi njegov klijent, koji je zadnji put viđen u Engleskoj, a protiv kojeg je Švedska 18. studenoga izdala uhidbeni nalog na temelju kojeg je Interpol izdao crvenu tjeralicu. No njegovo je uhićenje bilo nemoguće zbog formalne pogreške u tekstu toga uhidbenog naloga, objavio je u četvrtak britanski Times.

Švedska je priznala "proceduralnu pogrešku", a švedska policija nakon toga priopćila je da se sastavlja novi nalog. Švedska tužiteljica Marianne Ny priprema novi uhidbeni nalog u kojemu se navode maksimalne kazne predviđene za sve optužbe kojima se tereti Assangea, a ne samo za slučaj silovanja. Britanski dnevnik Times u četvrtak je objavio, citirajući policijski izvor, da je britanska policija znala gdje se skriva Assange (kako se čini na jugoistoku Engleske), ali nije mogla intervenirati zbog pogrešaka u švedskom nalogu. WikiLeaks je u četvrtak nastavio objavljivati američku diplomatsku prepisku. (hina/metro-portal)

02.12.2010. 18:30:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh