« Svijet
objavljeno prije 10 godina
SAD SE TRESE

WikiLeaks 2011. objavljuje podatke o velikim američkim bankama

Julian Assange kaže da imaju znatnu količinu kompromitirajućih podataka o bankama, te naftnim i farmaceutskim kompanijama

Julian Assange
Julian Assange (Getty Images)
Više o

WikiLeaks

,

Julian Assange

Velike američke banke biti će meta iduće objave povjerljivih dokumenata na internetskoj stranici WikiLeaks početkom 2011., rekao je njezin osnivač Julian Assange u intervjuu za poslovni magazin Forbes, objavljen u ponedjeljak. Assange je rekao da planira objaviti znatnu količinu podataka o velikim američkim bankama koji otkrivaju "flagrantno kršenje" propisa što bi "moglo srušiti jednu ili dvije banke".

On je odbio iznijeti više detalja o imenima banaka, niti reći hoće li otkriti kaznena djela, no u usporedio je razmjere nove objave s e-mail porukama koje su došle na vidjelo nakon sloma energetskog diva Enrona 2001. godine. "To nije veliki materijal kao onaj o Iraku, ali radi se desecima ili stotinama tisuća dokumenata, ovisno o tome kako ih definirate", rekao je za Forbes.

Assange je rekao da je WikiLeaks do sada davao prioritet u objavljivanju dobivenih dokumenata koji se odnose na vlade i međunarodne odnose, ali procjenjuje da se oko 50 posto informacija s kojima raspolaže odnosi na privatna poduzeća. Potvrdio je da je WikiLeaks u posjedu mnogih dokumenata koji se odnose na naftni div BP, ali još uvijek se procjenjuje je li materijal "originalan". Farmaceutske tvrtke također bi mogle biti predmet jedne od idućih objava podataka koji su ''procurili'' do WikiLeaksa.

Upitan za primjer slučaja predviđenog za objavljivanje, spomenuo je jednu neimenovanu teksaško-kanadsku naftnu kompaniju koja je imala bušotine u Albaniji. "Oni su imali bušotine u Albaniji koje su erumpirale. Vrlo ozbiljno... one su sabotirane. Albanska vlada je surađivala s nekom drugom tvrtkom", rekao je Assange.

Stranica WikiLeaks u nedjelju je počela objavljivati više od 250 tisuća povjerljivih diplomatskih depeša State Departmenta, što je izazvao oštru osudu Washingtona i dovelo do pokretanja kaznene istrage u SAD-u zbog krađe povjerljivih dokumenata Državnog tajništva. (hina/metro-portal)

30.11.2010. 08:06:08
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    emin
    30.11.2010. 13:37
    Svjet je spreman na suoceljavanje sa kriminalnom americkom drzavom.
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh