« Svijet
objavljeno prije 11 godina i 2 mjeseca
SOCIETAS JESU

Tko su isusovci?

Isusovci spadaju u najbrojnije katoličke redovničke zajednice, a osim po duhovnoj djelatnosti poznati su po svojem djelovanju u znanosti

Znak Družbe Isusove
Znak Družbe Isusove (Arhiva)
Više o

Ruđer Bošković

,

jezuiti

,

isusovci

,

papa Franjo

,

Jorge Mario Bergoglio

,

tko su isusovci

,

isusovac

,

Družba Isusova

,

Societas Jesu

Papa Franjo je prvi isusovac na čelu Katoličke crkve, pa bi bilo dobro pobliže upoznati ove redovnike. Isusovci, jezuiti ili Družba Isusova (prema latinskom nazivu Societas Jesu) katolička je muška ustanova posvećenoga života, odnosno muška redovnička zajednica.

S obzirom na bogoslužnu obrednu pripadnost, isusovci pripadaju rimskome obredu (rimokatolici), bizantskome ili grčkome obredu (grkokatolici) i drugim katoličkim obredima. Geslo im je: lat. Ad Maiorem Dei Gloriam, odnosno hrv. "Sve na veću slavu Božju!".

Vrhovni redovnički poglavar, "general" cijele Družbe, svoje sjedište ima u Rimu. Zajednicom upravlja preko svojega vijeća. Tu službu od 19. siječnja 2008. izvršava španjolski isusovac o. Adolfo Nicolás koji je sav redovnički i svećenički život proveo na Dalekome Istoku, poglavito u Japanu i na Filipinima.

Osnivač Družbe Isusove bio je sv. Ignacije Loyola, autor dokumenta Formula Instituta koja opisuje svrhu Družbe. Redovničku je zajednicu odobrio papa Pavao II 27. rujna 1540. godine, a Ignacije Loyola izabran je za prvog generala. 

Isusovci spadaju u najbrojnije katoličke redovničke zajednice, a osim po duhovnoj djelatnosti poznati su po svojem djelovanju u znanosti i mnogim društvenim djelatnostima.

Prema podacima koje donosi Papinski godišnjak 2011., isusovci su na raznim stranama svijeta na dan 31. prosinca 2009. imali ukupno 1.782 redovničke kuće i 18.139 članova, uključujući i novake. Od ukupnoga broja članova svećenikâ je bilo 12.808.

Od poznatih Hrvata isusovci su bili Ruđer Bošković, Juraj Habdelić i Bartol Kašić, a trenutno su najistaknutiji pomoćni biskup zagrebački Valentin Pozaić i Mijo Škvorc, bivši pomoćni biskup.

14.03.2013. 14:31:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    diadermine
    02.12.2016. 15:44
    Taj Adolfo Nikolas jezuitski general je "crni Papa" koji vlada svetom.
    Adolfo Nikolas ima 6 generala. i uticu na zivot planete...i najvece organizacije na planeti su pod njegovom kontrolom. on se nalazi samo 200m od "pravog" pape.Taj Trg Sv. Petra nema veze sa sv. PEtrom , jer sv Petar nikad nije bio u Rimu....simboli na trgu poklapaju se sa simbolima iz starog Egipta...spojeni u ovom vremenu...u Parizu, Londonu Washingtonu....staroegipatska magija....
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh