Svijet nema prethodne stranice
NAPOKON

Počinje restauracija Notre-Dame

objavljeno prije 4 sata i 16 minuta

Nedugo nakon požara u travnju 2019. godine predsjednik Emmanuel Macron rekao je da će katedrala - koja datira iz 12. stoljeća - biti potpuno obnovljena te poslije obećao da će je vjernicima… više »

STVARNO?

Najviša nacija se smanjuje

objavljeno prije 7 sati i 11 minuta

Devetnaestogodišnji Nizozemci u prosjeku su visoki 182,9 centimetara, a Nizozemke 169,3 cm. To znači da su muškarci za centimetar, a žene za 1,4 centimetra niže u odnosu na… više »

UPS?

Ozonska rupa ipak se smanjuje?

objavljeno prije 9 sati i 31 minutu

Nakon prilično standardnog početka, ozonska rupa iz 2021. značajno je narasla u posljednjih tjedan dana i sada je veća od 75 % ozonskih rupa u toj fazi sezone od 1979. godine.  Tijekom… više »

UN

Svjetski čelnici na 76. zasjedanju Opće skupštine UN

objavljeno prije 15 sati i 11 minuta

Među njima nisu čelnici Kine, Rusije i Francuske. Francuski predsjednik Emmanuel Macron otkazao je i svoje videoobraćanje nakon što je Australija odustala od kupnje francuskih… više »

Dogodilo se na današnji dan - 20. rujna

objavljeno prije 23 sata i 10 minuta

Na današnji dan davne 1519. godine legendarni portugalski moreplovac Ferdinand Magellan započeo je svoje prvo, a kako se kasnije uspostavilo i uspješno putovanje (plovidbu) oko… više »

HMMM...

EP traži da rodno nasilje bude kazneno djelo

objavljeno prije 1 dan i 4 sata

Rezolucija je usvojena s 427 glasova za, 119 protiv i 140 suzdržanih. Hrvatski europarlamentarci Valter Flego (IDS/Renew) i SDP-ovi Biljana Borzan, Romana Jerković, Predrag… više »

EHHH...

Zabrana vrećica samo je prvi korak

objavljeno prije 1 dan i 10 sati

U srpnju je časopis Science objavio studiju sa zaključkom da svijet u globalnom zagađenju plastikom ide prema točki s koje nema povratka, a do 2050. u svjetskim oceanima bit će… više »

PROBLEMI

Crna Gora: svi protiv svih

objavljeno prije 1 dan i 15 sati

Crnogorska vlast proživljava već treću krizu za samo deset mjeseci Vlade premijera Zdravka Krivokapića i ponovo je na raskrsnici koja vodi ka rekonstrukciji kabineta ili novim izborima.… više »

Dogodilo se na današnji dan - 19. rujna

objavljeno prije 1 dan i 23 sata

Charles Augustus Lindbergh bio je američki zrakoplovac, istraživač i izumitelj. Slavljen je kao najbolji i najhrabriji letač svojega doba. Znamenit je njegov let preko… više »

COOL

Znanstvenici žele oživjeti izumrlog vunastog mamuta

objavljeno prije 2 dana i 10 sati

Svi smo gledali Jurrasic park, tako da vraćanje izumrlih stvorenja u život tema je i mnogih znanstveno-fantastičnih filmova. No, napredak u genetici mogao bi taj scenarij pretvoriti u… više »

Dogodilo se na današnji dan - 18. rujna

objavljeno prije 2 dana i 23 sata

Zgrada američkog Capitola jedna je od najprepoznatljivijih na svijetu, a u njoj zasjeda Kongres Sjedinjenih Država - zakonodavno tijelo američke federalne vlasti. Kongres je dvodoman i… više »

ODLIČNO

RH vec 15 godina zabranjuje tuljanovo krzno

objavljeno prije 3 dana i 11 sati

Još prije 15 godina, na inicijativu udruge Prijatelji životinja i zahvaljujući velikoj podršci javnosti, tadašnja Uprava za zaštitu prirode Ministarstva kulture… više »

ŠTRAJK

Klimatski aktivisti već tjednima štrajkuju glađu

objavljeno prije 3 dana i 15 sati

Grupa mladih klimatskih aktivista najavljuje nastavak štrajka glađu u Berlinu, unatoč tome što je jedan od njih u utorak kolabirao. Mladić́ je hospitaliziran i u srijedu se… više »

Dogodilo se na današnji dan - 17. rujna

objavljeno prije 3 dana i 23 sata

Rijeka Antietam lijevi je pritok rijeke Potomac u državi Maryland na kojoj je tijekom američkog građanskog rata 17. rujna 1862. došlo do bitke između postrojbi Unije (sjever) i… više »

DOBRA IDEJA

UN za moratorij na AI

objavljeno prije 4 dana i 4 sata

„Rizik diskriminacije povezan s odlukama utemeljenim na upotrebi umjetne inteligencije, koje mogu promijeniti, definirati ili oštetiti ljudske živote, previše je stvaran",… više »

skrolaj na vrh