Svijet
ZAKLJUČENO

Tko će graditi lunarna vozila?

objavljeno prije 13 dana i 9 sati

Tri privatne svemirske tvrtke odabrane su za ugovor vrijedan ukupno 4,6 milijardi dolara, objavila je NASA na tiskovnoj konferenciji. Svaka od tri tvrtke sada će raditi na prototipu… više »

STVARNO?

Ništa od antropocena

objavljeno prije 13 dana i 15 sati

Premda je neporeciv utjecaj ljudskih aktivnosti, poput vrtoglava porasta stakleničkih plinova, širenja mikroplastike i ostalih onečišćenja svih vrsta te masovnog izumiranja… više »

Dogodilo se na današnji dan - 6. travnja

objavljeno prije 13 dana i 23 sata

Nizozemski moreplovac Jan van Riebeeck 1652. godine je sa zaposlenicima Dutch East India Companyja na Rtu Dobre nade osnovao stalni kamp za opskrbu brodova na putu za Indiju. U početku je… više »

STRAVA!

Prijava DIRH-u psihijatra koji drži pse za borbe

objavljeno prije 14 dana i 15 sati

Udruga Prijatelji životinja ukazala je prošloga tjedna da se 67 pasa i dva vuka, zatočena na lokaciji u središtu Splita, uzgajaju i drže radi korištenja za… više »

Dogodilo se na današnji dan - 5. travnja

objavljeno prije 14 dana i 23 sata

Pocahontas, princeza indijanskog plemena Powhatana u Virginiji, udala se na današnji dan 1614. za engleskog kolonista i uzgajivača duhana Johna Rolfea. Brak je pridonio smirivanju… više »

COOL

NASA smišlja vremenski standard za Mjesec

objavljeno prije 15 dana i 15 sati

Pošto Sjedinjene Države žele postaviti međunarodne norme izvan Zemljine orbite, Ured Bijele kuće za znanost i tehnologiju (OSTP) naložio je američkoj svemirskoj agenciji da do kraja… više »

Dogodilo se na današnji dan - 4. travnja

objavljeno prije 15 dana i 23 sata

Sir Francis Drake, čuveni britanski moreplovac i poznati pirat koji je operirao s izričitom kraljevskom dozvolom za pljačku španjolskih brodova, na današnji je dan 1581. godine… više »

Dogodilo se na današnji dan - 3. travnja

objavljeno prije 16 dana i 23 sata

Između Saint Josepha u Missouriju i Sacramentoa u Kaliforniji 1860. godine obavljen je prvi uspješni prijenos pošte legendarnog Pony Expressa. Prva poštanska služba koja… više »

NAPOKON

Zatvor za napuštanje životinja od danas

objavljeno prije 17 dana i 15 sati

Danas su stupile na snagu izmjene i dopune Kaznenog zakona, a s njima i dugoočekivane pozitivne promjene u zaštiti životinja! Napuštanje kućnog ljubimca, domaće ili divlje… više »

Dogodilo se na današnji dan - 2. travnja

objavljeno prije 17 dana i 23 sata

Sultan Mehmed II. 1453. godine započeo je opsadu Carigrada. S oko 100.000 turskih vojnika i plaćenika Mehmed je nakon pustošenja okolice opkolio drevni grad s kopna, a nakon poraza… više »

OPA :)

Od danas je kanabis legalan u Njemačkoj

objavljeno prije 18 dana i 7 sati

Kontroverzna djelomična legalizacija kanabisa u Njemačkoj, koju je pred Brandenburškim vratima u centru Berlina sinoć proslavilo oko 1500 pasioniranih pušača… više »

IDEMO?

35 razloga za Marš za zivotinje 13. 4.

objavljeno prije 18 dana i 10 sati

13. travnja 2024. u 11 sati na zagrebačkome Trgu kralja Tomislava okupit će se gomila istomišljenika sa stavom da životinje zaslužuju svoja prava te da one nisu ovdje kako bismo ih… više »

EH, DA...

Klimatske promjene usporavaju toplinske valove

objavljeno prije 18 dana i 15 sati

Dok su prethodna istraživanja otkrila da klimatske promjene uzrokuju da toplinski valovi postanu dulji, češći i intenzivniji, nova se studija razlikuje po tome što je… više »

Dogodilo se na današnji dan - 1. travnja

objavljeno prije 18 dana i 23 sata

U Chicagu je 1891. godine osnovana kompanija Wrigley. Na početku rada kompanija je proizvodila i prodavala proizvode poput sapuna i praška za pecivo, a 1892. William Wrigley, vlasnik… više »

BRAVO

Traže se da kitovi dobiju ljudska prava

objavljeno prije 19 dana i 11 sati

Kralj Tuheitia Paki rekao je da bi veličanstveni morski sisavci trebali imati temeljna ljudska prava kao što je pravo na zdrav okoliš kako bi se omogućila obnova… više »

skrolaj na vrh