« Dogodilo se na današnji dan
objavljeno prije 4 mjeseca i 26 dana

Dogodilo se na današnji dan - 1. prosinca

Prva tiskana priča o Sherlocku Holmesu, uhapšena Rosa Parks zbog vožnje autobusom, Antarktika dobila status zaštićenog kontinenta

Dogodilo se na današnji dan 1. prosinca
Dogodilo se na današnji dan 1. prosinca (Arhiva)
Više o

protokol iz Kyota

,

dogodilo se na današnji dan

,

John Q. Adams

,

Woody Allen

,

Bette Midler rođendan

,

Pablo Escobar rođendan

,

Richard Pryor rođendan

,

Nicholas Negroponte rođendan

,

1. prosinca

,

rođeni na današnji dan

,

rođeni 1. prosinca

Predsjednički izbori u SAD nekad su bili bitka više osoba, pa su tako 1824. godine na današnji dan članovi Predstavničkog doma Kongresa morali birati predsjednika između Johna Q. Adamsa, Andrewa Jacksona, Williama Crawforda i Henryja Claya jer niti jedan nije dobio potreban broj glasova stanovnika za pobjedu. Kongres je na kraju izabrao Johna Q. Adamsa za predsjednika SAD.

Pravi fanovi znaju da je prvi dan prosinca 1887. godine donio svijetu jednog od najzanimljivijih fiktivnih junaka, Sherlocka Holmesa. Prva tiskana priča o genijalnom detektivu bila je „A Study in Scarlet".

Tek je pedeset i četiri godine prošlo od hapšenja Rose Parks, Afroamerikanke koja je u svom rodnom Montgomeryju u Alabami izazvala sablazan kad je sjela na prednje sjedalo u autobusu, koje je bilo rezervirano za bijelce. Hapšenje Rose Parks izazvalo je žestoke reakcije koje su, nakon godina borbe, rezultirale jednakim pravima svih stanovnika SAD.

Četiri godine nakon toga dvanaest je zemalja, uključujući SAD, potpisalo ugovor kojim je Antarktika dobila status zaštićenog kontinenta, bez ičije vojne prisutnosti. A 1997. godine na današnji je dan počeo sastanak više od 150 zemalja u Kyotu, gdje je nakon deset dana pregovora potpisan Protokol iz Kyota koji regulira emisije štetnih plinova.

Pred deset godina nastala je najveća svjetska tvrtka spajanjem naftnih divova Exxona i Mobila, koja je ovog mjeseca u jednom trenutku prepustila prvo mjesto Volkswagenu, što je trajalo samo pola sata.

Izgleda da je današnji dan kao stvoren za muzičke kreativce, jer je desetak velikih ruskih i francuskih kompozitora rođeno prvog dana prosinca. Osim njih, rođendan slavi i Woody Allen, zatim komičar Richard Pryor, tehnološki vizionar i trendsetter Nicholas Negroponte, šef laboratorija MIT-a i Bette Midler, a bilo je i zločestijih tipova, poput najpoznatijeg kolumbijskog trgovca kokainom Pabla Escobara. (metro-portal).

01.12.2023. 00:02:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    01.12.2021. 08:37
    Antarktika nicija i to je dobro
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh