« Dogodilo se na današnji dan
objavljeno prije 4 mjeseca i 28 dana

Dogodilo se na današnji dan - 23. listopada

Sabor proglasio hrvatski jezik službenim, počeo prosvjed protiv staljinizma u Budimpešti, potpisan novi ugovor o Panamskom kanalu

Dogodilo se na današnji dan 23. listopada
Dogodilo se na današnji dan 23. listopada (Arhiva)
Više o

Ang Lee

,

Pele

,

Ryan Reynolds

,

Michael Crichton

,

dogodilo se na današnji dan

,

hrvatski jezik

,

Panama

,

Ivan Kukuljević Sakcinski

,

vremeplov

,

Dolly Buster

,

Panamski kanal

,

mađarska revolucija

,

Nicolas appert

,

rođeni 23. listopada

,

rođendani slavnih osoba

,

rođeni na današnji dan

,

23. listopada

Ivan Kukuljević Sakcinski na posljednjem staleškom zasjedanju Hrvatskog sabora 23. listopada 1847. godine održao je vatreni govor nakon kojeg je Sabor proglasio hrvatski jezik službenim u javnoj uporabi. Pobjeda hrvatskog jezika u predvečerje revolucionarne 1848. bila je plod diplomatske i političke borbe zastupnika u Hrvatskom saboru i u zajedničkome hrvatsko-ugarskom saboru tijekom pola stoljeća.

Godine 1977. stanovnici Paname odlučili su prihvatiti novi ugovor oko Panamskog kanala kojeg su ispregovarali američki predsjednik Jimmy Carter i panamski vojni časnik Omar Torrijos. SAD su se prema ugovoru obvezale Panami najkasnije 2000. godine vratiti ovlasti upravljanja kanalom što se i dogodilo neposredno prije početka novog tisućljeća.

Studenti i radnici izašli su na današnji dan 1956. na ulice Budimpešte prosvjedujući protiv staljinizma i sovjetske vojske. Srušili su Staljinov spomenik u središtu grada i time označili početak mađarske revolucije. Nekoliko dana kasnije Sovjeti su tenkovima ušli u grad, uništili ga, ugušili revoluciju, uhitili mađarsko rukovodstvo i na čelno mjesto postavili Janosa Kadara koji je zemljom upravljao sve do 1988. godine.

Na današnji dan 1915. godine 25.000 žena organiziralo je u New Yorku povijesni marš tražeći pravo glasa na izborima, a 1954. godine Velika Britanija, Francuska i Sovjetski savez odlučili su prekinuti okupaciju Njemačke.

"Otac konzervi" Nicolas Appert rođen je 23. listopada 1752. u Francuskoj. Otkrio je postupak konzerviranja namirnica upotrebom topline, a njegovo otkriće unijelo je revoluciju u proizvodnju hrane i omogućilo brži razvitak prehrambene industrije. U Brazilu se 1940. rodio Pele, kojega se uz Diega Maradonu smatra najboljim nogometašem u povijesti tog sporta. Napadača, koji je u karijeri postigao preko 1.200 pogodaka, Međunarodni olimpijski odbor proglasio je 1999. jednim od pet najboljih sportaša 20. stoljeća. Filmski redatelj porijeklom iz Tajvana, Ang Lee, rođen je 1954. godine. Njegova najuspješnija redateljska ostvarenja su ''Tigar i zmaj'', ''Hulk'' i ''Planina Brokeback''. Na današnji dan rođeni su i američki pisac Michael Crichton (1942.), porno-zvijezda Dolly Buster (1969.) te atraktivan kandaski glumac Ryan Reynolds (1979.).

23.10.2023. 00:02:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh