Svijet

Dogodilo se na današnji dan - 22. veljače

objavljeno prije 2 mjeseca i 2 dana

Galilejeva knjiga Dijalog o dvama glavnim sustavima svijeta, u kojoj su uspoređeni kopernikanski i ptolomejski sustav, objavljena je 1632. godine. 1797. godine dogodila se posljednja vojna… više »

EHHH...

Sudbonosni dani Juliana Assangea

objavljeno prije 2 mjeseca i 3 dana

1776 dana. Toliko je Julian Assange već proveo u britanskom zatvoru Belmarsh na današnji dan (20. veljače) kada je počelo možda posljednje ročište u natezanju oko… više »

Dogodilo se na današnji dan - 21. veljače

objavljeno prije 2 mjeseca i 3 dana

1431. godine engleski osvajači započeli su suđenje francuskoj heroini, kasnije i katoličkoj svetici, Ivani Orleanskoj. Crkveni sud ju je po naredbama Engleza optužio za herezu i 30. svibnja… više »

NARAVNO

von der Leyen želi još jedan mandat

objavljeno prije 2 mjeseca i 4 dana

Ursula von der Leyen (65) je u godinama kad većina ljudi u Europi ide u mirovinu. Ali, njoj se ta perspektiva ne sviđa. Ova njemačka demokršćanka vodi Europsku komisiju od 2019.… više »

Dogodilo se na današnji dan - 20. veljače

objavljeno prije 2 mjeseca i 4 dana

Prvi predsjednik SAD-a George Washington, potpisao je 1792. godine Postal Service Act kojim je osnovan Poštanski ured SAD-a. Grad Concepción u Čileu 1835. godine još je… više »

Dogodilo se na današnji dan - 19. veljače

objavljeno prije 2 mjeseca i 5 dana

1600. godine zabilježena je najjača erupcija na južnoameričkom kontinentu kada je eksplodirao peruanski stratovulkan Huaynaputina. Engleska i Nizozemska potpisale su 1674. godine… više »

Dogodilo se na današnji dan - 18. veljače

objavljeno prije 2 mjeseca i 6 dana

U Zadru je 1358. godine između Mletačke Republike i ugarsko-hrvatskog kralja Ludovika I. Anžuvinca sklopljen Zadarski mir kojim su se Mlečani odrekli Dalmacije. 1885. godine po prvi su put… više »

EU

Putin je jedini odgovoran za smrt Navaljnog

objavljeno prije 2 mjeseca i 7 dana

Čelnici europskih institucija optužuju režim ruskog predsjednika Vladimira Putina za tragičnu smrt oporbenog čelnika Alekseja Navalnog. "Duboko sam uznemirena i ožalošćena… više »

Dogodilo se na današnji dan - 17. veljače

objavljeno prije 2 mjeseca i 7 dana

Godine 1600. talijanski filozof Giordano Bruno spaljen je na rimskom Campo de' Fioriju zbog optužbi za herezu. Prvi brod prošao je kroz 193 kilometra dug Sueski kanal 1867. godine iako… više »

DOBRO PITANJE

Može li se Europa obraniti bez SAD-a?

objavljeno prije 2 mjeseca i 8 dana

NATO već ima dovoljno problema. Premalo streljiva za Ukrajinu, rat na mrtvoj točki s mnogo žrtava i bez izgleda za rješenje putem pregovora, privremeni prekid američke vojne… više »

Dogodilo se na današnji dan - 16. veljače

objavljeno prije 2 mjeseca i 8 dana

Na današnji se dan 1659. pojavio prvi ček ikad. Vrijednost mu je bila 400 funti. Danas je izložen u Westminster Abbeyu. Počekom 20. stoljeća Zagreb je zatrpao snijeg - u Maksimiru je… više »

Dogodilo se na današnji dan - 15. veljače

objavljeno prije 2 mjeseca i 9 dana

U Zagrebu je 1573. godine pogubljen Matija Gubec. Vođa brutalno ugušene seljačke bune mučen je i pogubljen na Markovom trgu, a legenda kaže kako se među podnim pločama trga još… više »

NAJAVE

Stiže Marš za životinje

objavljeno prije 2 mjeseca i 9 dana

Nakon duge četiri godine, u subotu 13. travnja 2024. ponovno će se održati Marš za životinje, i to četvrti u Hrvatskoj! Organiziraju ga udruga Prijatelji životinja i Udruga Pobjede, uz… više »

Dogodilo se na današnji dan - 14. veljače

objavljeno prije 2 mjeseca i 10 dana

Kapetan James Cook, britanski moreplovac, kartograf i istraživač, smrtno je stradao u sukobu s domorocima na otoku Hawaii tijekom svoje treće ekspedicije na Pacifik 1779. godine. Britanska… više »

BRAVO

Zbogom glomaznim kutijama

objavljeno prije 2 mjeseca i 10 dana

Glavni cilj: zaštita u transportu Jedno je sigurno: ambalaža štiti proizvode za vrijeme transporta, a Geberit proizvodi dobro su pakirani. Konstanze Smith, inženjerka pakiranja… više »

skrolaj na vrh