« Ekosfera
objavljeno prije 12 godina i 1 mjesec
KENAF

Može li superbiljka zaustaviti globalno zagrijavanje

Četiri tisuće godina stara biljka iz Afrike ima nekoliko zapanjujuće učinkovitih primjena

Bill Loftus u svom polju kenafa
Bill Loftus u svom polju kenafa (stopglobalwarming.org)
Više o

globalno zagrijavanje

,

CO2

,

Bill Loftus

,

kenaf

Biljka kenaf spada u obitelj hibiskusa, što je čini rođakom pamuka i okre, i ima nevjerojatnu sposobnost rasta - u samo jednoj sezoni naraste preko četiri metra u visinu, i daje 15 do 20 tona vlakana po hektaru, što je čini odličnim izvorom sirovine za proizvodnju papira.

No, možda i najvažnija karakteristika ove biljke je apsorpcija golemih količina CO2, čak 3-8 puta više od bilo kojeg drveta. Pola hektara ove biljke može učinkovito spremiti 10 tona CO2 tijekom sezone rasta, a u idealnim uvjetima za uzgoj i do 20 tona.

Naravno, pitanje je uvijek isto - kako taj zatočeni CO2 spremiti zauvijek. Tu u priču ulazi zeleni poduzetnik Bill Loftus, građevinac s par desetaka godina iskustva u zelenim tehnologijama gradnje. U svojim pilot projektima na Haitiju i u Južnoafričkoj Republici napravio je pogone za proizvodnju građevinskih blokova od kenafa, koji su lagani, nezapaljivi, čvrsti i fantastični izolatori, uz garantiranu dugotrajnost.

Kako bi biljka bila stvarno bajkovita, treba spomenuti i njenu visoku hranjivost, jer u lišću ima čak 34% bjelančevina, a kokoši je jednostavno obožavaju. Tako biljka postaje hrana, a kokoši svojim izmetom daju prirodno gnojivo za daljnju uspješnu sadnju kenafa.

Sve o ovoj fantastičnoj biljci možete saznati na sajtu Billa Loftusa, koji nastavlja svoju bitku protiv globalnog zagrijavanja na neuobičajen, ali izuzetno učinkovit način. 

Pogledajte video o svim načinima korištenja kenafa:

14.04.2012. 13:16:26
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh