Znanost nema prethodne stranice
NASA

Ingenuity umirovljen nakon 72 leta

objavljeno prije 1 mjesec i 20 dana

Sudbina Ingenuitya je zapečaćena kada je slika koja je stigla na Zemlju 18. siječnja, nakon 72. leta, pokazala da je dio jedne od lopatica propelera otrgnut, zbog čega je robot… više »

NASA

NASA poslala sondu prema Psycheu

objavljeno prije 5 mjeseci i 5 dana

Psyche, tijelo udaljeno 3,5 milijardi kilometara moglo bi ponuditi tragove o unutrašnjosti planeta poput Zemlje. - Posjetili smo ili osobno ili robotima svjetove napravljene od… više »

ZANIMLJIVO

Tko je duži - Amazona ili Nil?

objavljeno prije 8 mjeseci i 20 dana

Međunarodni tim istraživača namjerava u travnju 2024. čamcima na sunčevu energiju i pedale krenuti prema izvoru Amazone u peruanskim Andama, a zatim putovati gotovo 7000 kilometara preko… više »

STVARNO?

Koliko nam zapravo treba do Marsa?

objavljeno prije 8 mjeseci i 21 dan

NASA planira poslati astronaute na Mars u budućnosti, a Elon Musk stalno tvrdi da će on to učiniti prvi, ali prijesvega korisno je znati koliko je točno vremena potrebno da se… više »

ATACAMA

Atacama je raj za astronome

objavljeno prije 8 mjeseci i 23 dana

Pustinja Atacama prostire se na 1.127 kilometara i oko 126.909 četvornih kilometara površine. U Atacami je jako malo živih bića našlo mjesto pogodno za život, osim znanstvenika… više »

OPA :)

Zašto orke potapaju brodove?

objavljeno prije 9 mjeseci

Orke se zovu i kitovi ubojice, a sada su napokon takvo ime i zaslužile. Naime, rrke su napale i potopile već treći brod u moru pored Pirenejskog poluotoka, a stručnjaci vjeruju da ovo… više »

UPS?

Opasne ekspedicije u dubinama oceana

objavljeno prije 9 mjeseci i 1 dan

Vlasnici Titanica, tada najvećeg putničkog broda na svijetu, govorili su za svog prekooceanskog diva da ne može potonuti. Ali 15. travnja 1912., samo pet dana nakon početka prvog putovanja… više »

OCEANGATA

OceanGate - podmornice koju traži cijeli svijet

objavljeno prije 9 mjeseci i 1 dan

OceanGate je američka tvrtka koja se bavi istraživanjem i razvojem podmornica namijenjenih za znanstvena istraživanja podvodnih dubina. Njihova podmornica nazvana "Cyclops 2" bila je… više »

WOW

Prijenos s Marsa - uživo!

objavljeno prije 9 mjeseci i 18 dana

Tijekom prijenosa uživo, prikazani su dosad neviđeni detalji „crvenog planeta", a video je dostupan putem Youtube kanala ESA. Naime, do sada smo dobivali fotografije i snimke Crvenog… više »

NASA

NASA prvi puta o NLO-ima

objavljeno prije 9 mjeseci i 21 dan

Panel stručnjaka koje je NASA odabrala da prouče osjetljivo pitanje NLO-a u srijedu je ponovno istaknuo da treba prikupiti više informacija kako bi se mogle objasniti te pojave.… više »

TUGA

Saturnovi prstenovi nestaju?

objavljeno prije 9 mjeseci i 23 dana

Saturnovi prstenovi su jedna od najspektakularnijih pojava u našem Sunčevom sustavu, no, izgleda da je nećemo moći gledati vječno... Naime, nova analiza podataka prikupljenih u… više »

UPS!

Asteoid prolazi u nedjelju kraj nas...

objavljeno prije 10 mjeseci i 3 dana

Ako pitamo NASA-u, asteroid 2023 JK je otprilike veličine komercijalnog putničkog zrakoplova. U nedjelju će također proći i asteroid JD4 - koji ima otprilike istu veličinu… više »

SJAJNO

EUMETSAT otišao korak dalje

objavljeno prije 10 mjeseci i 16 dana

EUMETSAT je 13.12.2022 lansirao prvi iz nove serije geostacionarnih satelita MTG. U narednom razdoblju od 10 godina planirano je lansiranje i stavljanje u orbitu ukupno 6 satelita te serije.… više »

ZANIMLJIVO

Ljenivci su čudo prirode, a možda i lijek?

objavljeno prije 10 mjeseci i 22 dana

Ljenivci u svom krznu nose jedinstveni biotip insekata, algi i bakterija koji ih, kako se čini, štiti od bolesti, kaže znanstvenik Max Chavarria. "Kada pogledamo krzno… više »

WOW

Istraživat ćemo Sunce, i to uskoro i jako dobro

objavljeno prije 10 mjeseci i 25 dana

Sunce nam je relativno blizu, no jednako tako i daleko, jer trenutno nemamo neki dobar način na koji bi ga mogli proučavati. Ipak, izgleda da su se naši znanstvenici dosjetili kako bi… više »

skrolaj na vrh