Znanost nema prethodne stranice
GENIJ

Dani Nikole Tesle u TMNT

objavljeno prije 1 dan i 13 sati

Tehnički muzej Nikola Tesla nastavlja s tradicijom obilježavanja života i rada jednog od najvećih izumitelja u povijesti. U nastavku možete naći program predavanja i… više »

WOW!

Musk poslao najviše satelita u povijesti

objavljeno prije 1 dan i 16 sati

Raketa je lansirana iz Cape Canaverala na Floridi u 10.00 sati (16.00 sati po srednjoeuropskom vremenu), 24 sata kasnije nego je to prvotno bilo planirano, zbog lošeg vremena. Andy… više »

WOW!

Robote meduze poslat će u spašavanje koraljnih grebena

objavljeno prije 2 dana i 15 sati

Maleni robot, predstavljen u srijedu u znanstvenom časopisu "Science Robotics", oponaša način na "koji se kreću najučinkovitiji plivači koje nalazimo u prirodi, kao što je uhati… više »

NAJAVE

Dani Nikole Tesle od 27. siječnja

objavljeno prije 4 dana i 16 sati

Tehnički muzej Nikola Tesla nastavlja s tradicijom obilježavanja života i rada jednog od najvećih izumitelja u povijesti. Predavanja i radionica moći će se pratiti isključivo putem Facebook… više »

GENIJALNO

Vrijedna otkrića blizu arheološkog nalazišta Saqqare

objavljeno prije 8 dana i 15 sati

Ministarstvo turizma i starina priopćilo je da je među "vrijednim otkrićima" arheologa koje vodi poznati egiptolog Zahi Hawass i više od 50 sarkofaga. Drveni sarkofazi koji… više »

ZNANOST

Gravitacijski valovi omogućuju razumijevanje crnih rupa

objavljeno prije 9 dana i 10 sati

Znanstvenici su 2015. godine prvi puta detektirali gravitacijski val u svemiru. To postignuće označilo je početak djelovanja novog područja unutar astronomije, a osvojena je i Nobelova… više »

COOL

Wikipedija slavi 20 godina postojanja

objavljeno prije 9 dana i 15 sati

Wikipedija je i dalje najveće digitalno opće dobro koje nam je internet omogućio - besplatna 'online' enciklopedija, jedan od posljednjih "dinosaura" slobodarskog i participativnog… više »

COOL

Tehnički muzej obilježava 120 godina Samoborčeka

objavljeno prije 11 dana i 8 sati

O vlaku koji je redovito prevozio radnike, đake, kumice, purice, kokice, sir, vrhnje, izletnike govorit će Zlatko Hinšt, koji je 35 godina radio na željeznici, na ekonomskim stručnim… više »

BOME...

Pronađeno mjesto smrti Ivana Krstitelja?

objavljeno prije 13 dana i 15 sati

Arheolozi tvrde da su identificirali smrtonosni plesni podij s kojeg je Ivan Krstitelj, propovjednik koji je predviđao Isusov dolazak, osuđen na smrt oko 29. godine prije Krista,… više »

PRIPREME

Kako se pripremiti za potres?

objavljeno prije 16 dana i 12 sati

Potresi su, nažalost, postali naša svakodnevnica, pa nije loše znati kako se može pripremiti za potres u nekoliko koraka: 1. Napravite plan za hitne slučajeve potresa i… više »

ZNANOST

Koliko dugo mogu trajati naknadni potresi?

objavljeno prije 19 dana i 16 sati

Studija objavljena u Bulletin of the Seismological Society of America istraživala je koliko dugo mogu trajati aftershockovi, odnosno naknadni potresi. Autori studije Shinji… više »

ZAPAMTITE!

Karta potresnih područja Republike Hrvatske

objavljeno prije 21 dan i 15 sati

Aplikacijom PMF-a provjerite koliko je vaš kraj seizmički aktivan kroz stoljeća -  riječ je o aplikaciji Geofizičkog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta… više »

FORA :)

Tajanstveni monolit pojavio se u Torontu

objavljeno prije 23 dana i 15 sati

Pravokutni stup visok gotovo četiri metra, već se pojavljivao i nestajao drugdje u Kanadi, u gradovima Vancouveru na zapadu zemlje i u Winnipegu na jugu početkom prosinca. U Torontu je… više »

COOL

Hubble snimio Einsteinov prsten

objavljeno prije 24 dana i 8 sati

Primjerice, teleskop Hubble je nedavno snimio prizor koji će mnogima oduzeti dah - efekt gravitacijske leće koji predstavlja savršen primjer Einsteinovog prstena.   Snimka ovog… više »

STVARNO?

Je li i vaš dom žarište korone?

objavljeno prije 29 dana i 11 sati

Koronavirus je zatvorio cijeli svijet, barem onaj dio koji to može - Europu, Rusiju, Australiju i Novi Zeland te SAD i Kanadu... za druge nismo baš sigurni da to mogu napraviti. No,… više »

skrolaj na vrh