Znanost nema prethodne stranice
STRAŠNO!!

Bikini i dalje ima ožiljak nuklearnog pokusa

objavljeno prije 15 sati i 4 minute

Bio je 25. srpnja 1946. godine. Mjesto radnje - atol Bikini na Pacifiku. Događaj - prva podvodna detonacija nuklearne bombe i peta ukupno. Fotografije su vidjeli svi: Golemi oblak u obliku… više »

COOL

Rusi donijeli računalni sustav na ISS

objavljeno prije 1 dan i 16 sati

Ruska teretna svemirska letjelica stigla je u ponedjeljak na Međunarodnu svemirsku stanicu (ISS) s računalnim sustavom za njemačko-ruski program promatranja životinja 'Icarus'. Računalni… više »

EHHH...

Kako napraviti bolje baterije?

objavljeno prije 3 dana i 16 sati

Kad je profesor Akira Yoshino, ovogodišnji dobitnik Nobelove nagrade za kemiju, ranih osamdesetih razvijao novu baterijsku tehnologiju u svojem laboratoriju nije ni slutio da će to… više »

WOW!

Sonda Parker šaje iznenađujuće podatke o solarnom vjetru

objavljeno prije 5 dana i 17 sati

Obilje podataka koji su rezultat bliskog susreta NASA-ine sonde sa Suncem daje znanstvenicima jedinstveni uvid u Sunčev vjetar i općenito u vrijeme u svemiru dok letjelica prolazi kroz… više »

GENEALOGIJA

Habsburška čeljust rezultat incesta

objavljeno prije 6 dana i 18 sati

Facijalni deformitet poznat kao "habsbuška čeljust", dobro poznata u španjolskoj i austrijskoj lozi te dinastije, može se pripisati brakovima unutar obitelji, kažu znanstvenici.… više »

ZABLUDE

Opasnost od zračenja: rjeđe telefonirajte i češće provjetravajte!

objavljeno prije 11 dana i 13 sati

Kada sjedite na suncu, telefonirate, boravite u svom stanu, gledate televizor - posvuda ste izloženi zračenjima. No mnogi Nijemci ne znaju koji su najvažniji izvori zračenja u svakodnevnici i… više »

WOW!

Otkrivena prevelika crna rupa

objavljeno prije 12 dana i 18 sati

Astronomi su otkrili crnu rupu u Mliječnoj stazi toliko veliku da dovodi u pitanje postojeće modele razvoja zvijezda, objavili su u četvrtak znanstvenici. LB-1 je 15.000 svjetlosnih godina… više »

COOL

Otkrili 3500 godina stare drvene lijesove u Luksoru

objavljeno prije 13 dana i 16 sati

Arheolozi su otkrili tri drvena lijesa u gradu Luksoru na jugu Egipta stara oko 3500 godina, objavilo je u srijedu egipatsko ministarstvo za starine. Za otkriće je zaslužan francuski… više »

ESA

Europska svemirska agencija želi više novca

objavljeno prije 14 dana i 15 sati

Europska svemirska agencija (ESA) zatražila je u srijedu više novca od svoje 22 države članice za financiranje zajedničkih projekata istraživanja svemira. Premda tako mnogi ne misle,… više »

SVEMIR

Titan su oblikovale iste sile kao i Zemlju

objavljeno prije 15 dana i 13 sati

Najveći Saturnov mjesec ima jezera, planine i dine, a njegova je površina izbrazdana mnogim istim silama koje su oblikovale Zemlju, objavili su znanstvenici. Skupina predvođena Rosaly… više »

OTKRIĆE

Znanstvenici u zapadnoj Norveškoj otkrili brod iz doba Vikinga

objavljeno prije 19 dana i 14 sati

Norveški znanstvenici otkrili su plovilo iz vremena Vikinga na grobnome humku u zapadnoj Norveškoj te procjenjuju da bi ono moglo biti staro više od 1000 godina. "Ovaj je… više »

MA DA?

Nobelovac protiv terije Velikog praska

objavljeno prije 20 dana i 17 sati

James Peebles osvojio je ovogodišnju Nobelovu nagradu za fiziku jer je pridonio tomu da se kozmologija pretvori u respektabilnu znanost, ali ako postoji naziv koji mrzi čuti -  to… više »

Svemirskog otpada ima napretek
LOŠE...

Svemirski otpad je sve veći problem za satelite

objavljeno prije 21 dan i 14 sati

Kako bi izbjegli sudare ili oštećenja sateliti u svemiru sve češće moraju izvoditi manevre izbjegavanja zbog sve većeg rizika od svemirskog otpada, upozorio je astronaut… više »

WOW!

Quantum Stealth čini nas - nevidljivima

objavljeno prije 21 dan i 17 sati

Kanadska tvrtka koja proizvodi vojne uniforme kreirala je savitljivi materijal koji može učiniti ljude i predmete nevidljivim, a predviđa da bi praktičnu primjenu mogao imati kroz godinu… više »

STVARNO?

Europljanin ide na Mjesec?

objavljeno prije 28 dana i 14 sati

NASA želi ponovno poslati ljude na Mjesec i sklona je ideji da to bude međunarodni pothvat, što otvara mogućnost da Mjesecom prvi put hodaju 'neamerikanci'. "Mnogo je prostora na… više »

skrolaj na vrh