Znanost nema prethodne stranice
OTKRIĆE

Gladna crna rupa možda je svemirska karika koja je nedostajala

objavljeno prije 1 dan i 22 sata

Koristeći podatke svemirskog teleskopa Hubble i dva opservatorija radijacije utvrdili su da je ta crna rupa 50.000 veće mase od Sunca i da je na udaljenosti od 740 milijuna svjetlosnih godina… više »

COOL

Kina će idući mjesec lansirati eksperimentalnu svemirsku letjelicu

objavljeno prije 8 dana i 21 sat

Kina namjerava lansirati eksperimentalnu svemirsku letjelicu bez posade u travnju, u sklopu šireg programa svemirskih letova kojima bi se prevozili astronauti do njihovih budućih… više »

COOL

Čudesni fosil ptice iz Belgije

objavljeno prije 14 dana i 18 sati

Fosil otkriven u Belgiji nazvan "čudesno pile" pruža rijetku priliku za pogled u ranu fazu evolucije modernih ptica u vrijeme zalaza ere dinosaura neposredno prije udara asteroida koji je… više »

EHHH...

Povijest nas uči kako se šire bolesti

objavljeno prije 20 dana i 19 sati

Ni prenosivost zaraze ni stopa smrtnosti virusa koji trenutno potresa svijet nije velika, ali najistaknutija žarišta pokazuju da je njegova opasnost u spoju visoke gustoće broja… više »

ŠTETA

Odgađa se rusko-europska misija na Mars

objavljeno prije 22 dana i 20 sati

Ambiciozna rusko-europska misija ExoMars kojom je predviđeno slanje robota na Crveni planet odgođena je do 2022. zbog tehničkih problema i epidemije uzrokovane koronavirusom u svijetu,… više »

COOL

Lubanja najmanjeg dinosaura očuvana u jantaru

objavljeno prije 22 dana i 23 sata

Lubanja najmanjeg do sada nepoznatog dinosaura, koji nalikuje ptici, pronađena je očuvana u 99 milijuna godina starom jantaru. Glava bića manjeg od najmanjih današnjih kolibrića… više »

WOW!

Svemirska salata ukusna kao i zemaljska

objavljeno prije 24 dana i 18 sati

Prema studiji objavljenoj u časopisu "Frontiers in Plant Science", zelena salata koja se uzgaja u svemiru ne samo da je ukusna, već je i jednako hranjiva i sigurna za jelo kao dosadna stara… više »

FORA

Kako nastaju vremenske prognoze

objavljeno prije 27 dana i 16 sati

Sve češće smo, u cijelome svijetu, svjedoci ekstremnih vremenskih nepogoda koje stvaraju nedaće stanovništvu koje živi u zahvaćenim područjima. Veliku Britaniju su u siječnju… više »

COOL

Preserverance je novi Mars rover

objavljeno prije 29 dana i 20 sati

Ime je objavljeno u školi u gradiću Burke u američkoj saveznoj državi Virginiji, a učenik koji ga je predložio Alex Mather, primio je čestitke iz NASA-e.  - Alexov prijedlog… više »

UPS!

Golemi asteroid prolijeće kraj Zemlje

objavljeno prije 1 mjesec i 1 dan

Asteroid veličine Mount Everesta proći će idući mjesec kraj Zemlje, no znanstvenici ne očekuju da će doći do sudara. Objekt nazvan 52768 (1998 OR2), promjera je između 1.6 i 4.1 kilometra i… više »

FORA

Zemlja zarobila 'mini Mjesec'

objavljeno prije 1 mjesec i 3 dana

Zemlja je 'posvojila' drugi 'mini Mjesec' veličine automobila, objavili su astronomi, otkrivši objekt koji kruži oko našeg planeta. Masu promjera otprilike 1,9x3,5 metara… više »

WOW!

Zabilježena najjača eksplozija u svemiru

objavljeno prije 1 mjesec i 5 dana

Znanstvenici su zabilježili naznake dosad najjače eksplozije u svemiru, pet puta snažnije od bilo koje ranije uočene, piše BBC. Vjeruju da je golemo oslobađanje energije nastalo iz… više »

VIRGIN

Gotovo 8000 ljudi na listi čekanja za putovanje u svemir

objavljeno prije 1 mjesec i 8 dana

Tvrtka za svemirski turizam, Virgin Galactic, koja svoje prve klijente u svemir planira poslati do ljeta 2020. godine, najavila je da će zbog velike potražnje u prodaju pustiti još… više »

DOĐITE

SC Znanstveni kafić- Tehnologija, javnost i svijet

objavljeno prije 1 mjesec i 9 dana

Gošće drugog izdanja SC Znanstvenog kafića koji će se održati u četvrtak, 27. veljače su Maja Uzelac i Karmen Ratković. Tribina/radionica naziva Tehnologija,… više »

ZANIMLJIVO

Neandertalci su bili sofisticiraniji nego što se misli

objavljeno prije 1 mjesec i 12 dana

Kostur neandertalca otkriven u špilji Shanidar u Iraku, otprije poznatoj po fosilima izumrlih rođaka naše vrste, nov je dokaz da su i oni pokapali svoje mrtve te da su tijekom… više »

skrolaj na vrh