Znanost nema prethodne stranice
ZANIMLJIVO

Tko je duži - Amazona ili Nil?

objavljeno prije 3 mjeseca i 3 dana

Međunarodni tim istraživača namjerava u travnju 2024. čamcima na sunčevu energiju i pedale krenuti prema izvoru Amazone u peruanskim Andama, a zatim putovati gotovo 7000 kilometara preko… više »

STVARNO?

Koliko nam zapravo treba do Marsa?

objavljeno prije 3 mjeseca i 4 dana

NASA planira poslati astronaute na Mars u budućnosti, a Elon Musk stalno tvrdi da će on to učiniti prvi, ali prijesvega korisno je znati koliko je točno vremena potrebno da se… više »

ATACAMA

Atacama je raj za astronome

objavljeno prije 3 mjeseca i 6 dana

Pustinja Atacama prostire se na 1.127 kilometara i oko 126.909 četvornih kilometara površine. U Atacami je jako malo živih bića našlo mjesto pogodno za život, osim znanstvenika… više »

OPA :)

Zašto orke potapaju brodove?

objavljeno prije 3 mjeseca i 13 dana

Orke se zovu i kitovi ubojice, a sada su napokon takvo ime i zaslužile. Naime, rrke su napale i potopile već treći brod u moru pored Pirenejskog poluotoka, a stručnjaci vjeruju da ovo… više »

UPS?

Opasne ekspedicije u dubinama oceana

objavljeno prije 3 mjeseca i 13 dana

Vlasnici Titanica, tada najvećeg putničkog broda na svijetu, govorili su za svog prekooceanskog diva da ne može potonuti. Ali 15. travnja 1912., samo pet dana nakon početka prvog putovanja… više »

OCEANGATA

OceanGate - podmornice koju traži cijeli svijet

objavljeno prije 3 mjeseca i 14 dana

OceanGate je američka tvrtka koja se bavi istraživanjem i razvojem podmornica namijenjenih za znanstvena istraživanja podvodnih dubina. Njihova podmornica nazvana "Cyclops 2" bila je… više »

WOW

Prijenos s Marsa - uživo!

objavljeno prije 4 mjeseca i 1 dan

Tijekom prijenosa uživo, prikazani su dosad neviđeni detalji „crvenog planeta", a video je dostupan putem Youtube kanala ESA. Naime, do sada smo dobivali fotografije i snimke Crvenog… više »

NASA

NASA prvi puta o NLO-ima

objavljeno prije 4 mjeseca i 4 dana

Panel stručnjaka koje je NASA odabrala da prouče osjetljivo pitanje NLO-a u srijedu je ponovno istaknuo da treba prikupiti više informacija kako bi se mogle objasniti te pojave.… više »

TUGA

Saturnovi prstenovi nestaju?

objavljeno prije 4 mjeseca i 6 dana

Saturnovi prstenovi su jedna od najspektakularnijih pojava u našem Sunčevom sustavu, no, izgleda da je nećemo moći gledati vječno... Naime, nova analiza podataka prikupljenih u… više »

UPS!

Asteoid prolazi u nedjelju kraj nas...

objavljeno prije 4 mjeseca i 16 dana

Ako pitamo NASA-u, asteroid 2023 JK je otprilike veličine komercijalnog putničkog zrakoplova. U nedjelju će također proći i asteroid JD4 - koji ima otprilike istu veličinu… više »

SJAJNO

EUMETSAT otišao korak dalje

objavljeno prije 4 mjeseca i 29 dana

EUMETSAT je 13.12.2022 lansirao prvi iz nove serije geostacionarnih satelita MTG. U narednom razdoblju od 10 godina planirano je lansiranje i stavljanje u orbitu ukupno 6 satelita te serije.… više »

ZANIMLJIVO

Ljenivci su čudo prirode, a možda i lijek?

objavljeno prije 5 mjeseci i 5 dana

Ljenivci u svom krznu nose jedinstveni biotip insekata, algi i bakterija koji ih, kako se čini, štiti od bolesti, kaže znanstvenik Max Chavarria. "Kada pogledamo krzno… više »

WOW

Istraživat ćemo Sunce, i to uskoro i jako dobro

objavljeno prije 5 mjeseci i 8 dana

Sunce nam je relativno blizu, no jednako tako i daleko, jer trenutno nemamo neki dobar način na koji bi ga mogli proučavati. Ipak, izgleda da su se naši znanstvenici dosjetili kako bi… više »

COOL

Mars Dune Alpha otvara svoja vrata

objavljeno prije 5 mjeseci i 20 dana

Stanište, nazvano Mars Dune Alpha, nalazi se u istraživačkoj ustanovi Američke svemirske agencije u Houstonu u Teksasu. Četvero volontera koji će tamo živjeti pomoći će u… više »

WTF?!

Kina gradi bazu na Mjesecu?

objavljeno prije 5 mjeseci i 22 dana

Kina ubrzano radi svoj svemirski program, gradi orbitalnu stanicu u atmosferi Zemlje, no ova vijest je zaprepastila sve - žele početi graditi bazu na Mjesecu za 5 godina?! Više od… više »

skrolaj na vrh