Znanost nema prethodne stranice
COOL

Najstariji fosil ljudskog pretka?

objavljeno prije 2 dana i 17 sati

Znanstvenici su rekli da je fosil pronađen na arheološkom nalazištu 30. lipnja u gorju Atapuerca na sjeveru Španjolske star oko 1.4 milijuna godina. Dosad je najstariji… više »

WOOOW!

James Webb uspio detaljno snimiti područje Tarantule Nebule

objavljeno prije 9 dana i 14 sati

Grozd zvijezda u maglici Tarantula, službenog naziva 30 Doradus, već dugo je omiljeno područje astronoma zainteresiranih za formiranje zvijezda. Zahvaljujući Webbovim infracrvenim… više »

TO THE MOON!

U subotu kreće raketa na Mjesec?

objavljeno prije 27 dana i 21 sat

Debitantskim lansiranjem u ponedjeljak golema raketa nove generacije trebala je kapsulu bez posade ponijeti na šestotjedni probni let oko Mjeseca i natrag, 50… više »

WOW!

Nevjerojatne fotke Jupitera

objavljeno prije 1 mjesec i 4 dana

Infracrvene fotografije su umjetno obojene kako bi se karakteristike istaknule. To je zato što je infracrveno svjetlo nevidljivo ljudskom oku. "Nikada nismo vidjeli ovakav Jupiter. Sve… više »

NASA

NASA-ina giganstka raketa spremna za lansiranje?

objavljeno prije 1 mjesec i 8 dana

Raketa visoka 98 metara trebala bi 29. kolovoza krenuti u svoju prvu misiju u svemir bez ljudske posade. Bit će to ključno, dugo odgađano demonstracijsko putovanje na Mjesec za NASA-in… više »

PROBLEMI

Loš sustav znanosti šteti ekološkim istraživanjima

objavljeno prije 1 mjesec i 14 dana

Do tih rezultata došli smo prikupljanjem i analizom postojećih studija koje na osnovu velikog korpusa objavljenih ili neobjavljenih radova iz područja ekologije procjenjuju gubitke… više »

OPA!

SpaceX umjesto Sojuza?

objavljeno prije 1 mjesec i 15 dana

Privatni američki konkurent europskom Arianespaceu pojavio se kao ključni kandidat uz Japan i Indiju za popunjavanje privremene praznine koju je ostavila Rusija. "Rekao bih da postoje dvije i… više »

BRAVO

Započela prva južnokorejska lunarna misija

objavljeno prije 1 mjesec i 23 dana

Raketa SpaceX Falcon-9, koja nosi Korea Pathfinder Lunar Orbiter (KPLO), poletjela je u 1:08 sati po srednjoeuropskom vremenu iz Cape Canaverala na Floridi prema planu. Svemirska letjelica… više »

HMMM...

Zabilježen je najkraći dan u povijesti

objavljeno prije 1 mjesec i 24 dana

Zemlja je ovog ljeta imala najkraći dan u povijesti. Zašto? Zbog kolebanja svoje osi, što znači da je izvršila jednu vrtnju u djeliću sekunde manje od 24 sata. Tako je… više »

COOL

Održano drugo izdanje Syntio Summer School

objavljeno prije 1 mjesec i 27 dana

Hrvatska tvrtka Syntio, koja se bavi podatkovnim inženjeringom,održala je drugo izdanje svog pripravničkog programa Syntio Summer School. U ljetnoj školi sudjelovalo je 13 studenata… više »

NOVOSTI

EPSON predstavlja nove robote SCARA

objavljeno prije 1 mjesec i 28 dana

Epson, vodeći svjetski proizvođač robota SCARA, predstavio je svoju novu seriju robota GX-SCARA na izložbi automatica, proširujući svoju paletu iznimno kompaktnih modela koji su vodeći… više »

STVARNO?

James Webb dobio ozbiljnu štetu

objavljeno prije 2 mjeseca i 5 dana

Izvještaj sadrži i sliku na kojoj se vidi oštećenje na jednom od heksagona koji čine glavno ogledalo teleskopa, nazvano C3. "Udarac mikrometeorita koji se dogodio između 22. i… više »

HMMM...

Nešto se čudno događa sa Suncem

objavljeno prije 2 mjeseca i 12 dana

Erupcije na Suncu nisu same po sebi čudne. Do njih dolazi redovito dok prolazi kroz razdoblja visoke i niske aktivnosti, u ciklusima koji traju otprilike 11 godina. No trenutna aktivnost… više »

DA?!

NASA i Roskosmos potpisali sporazum

objavljeno prije 2 mjeseca i 13 dana

"Sporazum je u interesu Rusije i Sjedinjenih Država i promicat će razvoj suradnje u sklopu programa Međunarodne svemirske postaje (ISS)", objavio je Roskosmos u priopćenju,… više »

WOW!

NASA objavila prvo fotku Jamesa Webba

objavljeno prije 2 mjeseca i 15 dana

NASA je predstavila prvu fotografiju u boji koju je snimio svemirski teleskop James Webb, opisavši je "do sada najdubljom i najoštrijom infracrvenom… više »

skrolaj na vrh