« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 6 mjeseci
AMERIČKIM PRIJATELJIMA

Putin: Neka se SAD ne miješaju u unutarnje stvari Rusije

Dokumenti WikiLeaksa otkrili su da Washington Rusiju opisuje kao mafijašku državu kojom upravljaju tajne službe

Vladimir Putin
Vladimir Putin (Getty Images)
Više o

Barack Obama

,

Robert Gates

,

Dmitrij Medvedev

,

Vladimir Putin

,

SAD Rusija

,

WikiLeaks

Ruski premijer Vladimir Putin upozorio je Washington da se ne miješa u unutarnje stvari njegove zemlje, odgovarajući na porazne američke ocjene o stanju u Rusiji, koja se u diplomatskim bilješkama iz veleposlanstava SAD u Moskvi, objavljenim na internetskoj stranici WikiLeaks, opisuje kao korumpirana, mafijaška država i oligarhija kojom upravljaju tajne službe.

Njegovi komentari, koje je dao u intervjuu objavljenom u srijedu u CNN-ovu programu "Larry King Live", odnose se na diplomatsku bilješku u kojoj se kaže da je "ruska demokracija nestala" a vlada se opisuje kao "oligarhija kojom upravljaju sigurnosne službe", što je izjava koja se pripisuje američkom ministru obrane Robertu Gatesu.

"Želio bih savjetovati naše kolege, ne miješajte se u suvereni izbor ruskog naroda", kao što se Rusi ne miješaju u američke poslove, poručio je Putin "američkim prijateljima", kako ih je nazvao. Putin je kazao da je Gates bio "duboko zaveden" dajući takve ocjene. Upitan o depeši u kojoj stoji da ruski predsjednik Dmitrij Medvedev "igra Robina, a Putin Batmana", rekao je da je autoru "bio cilj oklevetati jednog od nas".

Rusija je virtualna mafijaška država

WikiLeaks je u srijedu objavio niz diplomatskih bilješki iz Moskve, koje donose poražavajuće američke ocjene o nekada suparničkoj supersili.

"Rusija je korumpirana autokratska kleptokracija, centrirana na vodstvu Vladimira Putina, u kojoj se dužnosnici, oligarsi i organizirani kriminal vežu zajedno kako bi stvorili virtualnu mafijašku državu... Trgovina oružjem, pranje novca, osobno bogaćenje, zaštita za kriminalce, iznude i mito, kovčezi puni novca i tajni računi u 'offshore' bankama na Cipru, depeše daju mračnu sliku političkog sustava u kojem samo na korupciju, po procjenama odlazi 300 milijardi dolara godišnje", navodi u četvrtak britanski The Guardian.

Guardian među najšokantnijim optužbama iz diplomatskih bilješki izdvaja navode da "ruski špijuni koriste mafijaške vođe za kriminalne operacije poput krijumčarenje oružja; da policija, špijunske službe i državno odvjetništvo daju zaštitu kriminalnim mrežama; da raširena korupcija djeluje poput paralelnog poreznog sustava za osobno bogaćenje policije, dužnosnika i pripadnika FSB-a (bivši KGB); Putina se optužuju za nagomilavanje 'nezakonitih zarada' tijekom mandata, koje su po različitim izvorima skrivene u inozemstvu".

Putin je u intervjuu CNN-u nastojao umanjiti utjecaj WikiLeaksove objave tajnih dokumenata na rusko-američke odnose, sugerirajući da bilješke mogu biti i lažne. Upozorio je i da će Rusija razviti i razmjestiti novo nuklearno oružje ako SAD ne prihvati njezin prijedlog o integraciji ruskih i europskih snaga proturaketne obrane.

Na listopadskom sastanku NATO-Rusija na summitu Saveza u Lisabonu, američki predsjednik Barack Obama pozvao je Rusiju da preuzme određenu ulogu u budućnosti proturaketnog štita u Europi. Na tom je sastanku Medvedev predložio podjelu proturaketnog štita u zone odgovornosti, uz koordinaciju između Europe i Rusije po sektorima, dok su prijedlozi NATO-a za suradnju bili manje ambiciozni. (hina/metro-portal)

02.12.2010. 09:44:39
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    donhuangenaro
    02.12.2010. 11:41
    haha, a amerikom ne vladaju tajne službe? :-DD
  2. avatar
    donhuangenaro
    02.12.2010. 11:41
    a da ne spominjem američku korporativnu mafiju :-P
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh