Svijet
DOBRO PITANJE

Može li se Europa obraniti bez SAD-a?

objavljeno prije 2 mjeseca i 10 dana

NATO već ima dovoljno problema. Premalo streljiva za Ukrajinu, rat na mrtvoj točki s mnogo žrtava i bez izgleda za rješenje putem pregovora, privremeni prekid američke vojne… više »

Dogodilo se na današnji dan - 16. veljače

objavljeno prije 2 mjeseca i 10 dana

Na današnji se dan 1659. pojavio prvi ček ikad. Vrijednost mu je bila 400 funti. Danas je izložen u Westminster Abbeyu. Počekom 20. stoljeća Zagreb je zatrpao snijeg - u Maksimiru je… više »

Dogodilo se na današnji dan - 15. veljače

objavljeno prije 2 mjeseca i 11 dana

U Zagrebu je 1573. godine pogubljen Matija Gubec. Vođa brutalno ugušene seljačke bune mučen je i pogubljen na Markovom trgu, a legenda kaže kako se među podnim pločama trga još… više »

NAJAVE

Stiže Marš za životinje

objavljeno prije 2 mjeseca i 11 dana

Nakon duge četiri godine, u subotu 13. travnja 2024. ponovno će se održati Marš za životinje, i to četvrti u Hrvatskoj! Organiziraju ga udruga Prijatelji životinja i Udruga Pobjede, uz… više »

Dogodilo se na današnji dan - 14. veljače

objavljeno prije 2 mjeseca i 12 dana

Kapetan James Cook, britanski moreplovac, kartograf i istraživač, smrtno je stradao u sukobu s domorocima na otoku Hawaii tijekom svoje treće ekspedicije na Pacifik 1779. godine. Britanska… više »

BRAVO

Zbogom glomaznim kutijama

objavljeno prije 2 mjeseca i 12 dana

Glavni cilj: zaštita u transportu Jedno je sigurno: ambalaža štiti proizvode za vrijeme transporta, a Geberit proizvodi dobro su pakirani. Konstanze Smith, inženjerka pakiranja… više »

WWF ADRIA

Iskoristi Valentinovo za poklon od srca

objavljeno prije 2 mjeseca i 12 dana

Pokušajte zamisliti svijet pun ljubavi. Već sam pogled na neodoljive okruglaste pande ili zaljubljene pingvine izaziva osmijeh i želju da činite dobro, zar ne? Kako tek na svakog od… više »

Dogodilo se na današnji dan - 13. veljače

objavljeno prije 2 mjeseca i 13 dana

Toskanski fizičar, matematičar, filozof i astronom, Galileo Galilei, jedna od najbitnijih osoba u 'znanstvenoj revoluciji', otac moderne astronomije, došao je 1633. u Rim kako bi mu se… više »

Dogodilo se na današnji dan - 12. veljače

objavljeno prije 2 mjeseca i 14 dana

Veliki portugalski moreplovac Vasco da Gama krenuo je 1502. godine na svoj drugi put u Indiju predvodeći flotu od dvadeset ratnih brodova. Po povratku s puta dodijeljena mu je titula grofa od… više »

STVARNO?

Cjepivo i protiv raka?

objavljeno prije 2 mjeseca i 15 dana

Već čitavi naraštaji liječnika se nadaju otkriću sredstva koje bi spriječilo nastanak karcinoma, ali do toga je još uvijek daleko. No tehnologija „glasničke… više »

Dogodilo se na današnji dan - 11. veljače

objavljeno prije 2 mjeseca i 15 dana

Moreplovci su 1809. godine postali neovisniji od sile vjetra. Američki izumitelj Robert Fulton patentirao je parobrod, a iako je bio izrađivan i ranije, Fultonov brod je prvi doživio… više »

ZANIMLJIVO

Tko stvarno nešto radi po pitanju klimatskih promjena?

objavljeno prije 2 mjeseca i 15 dana

Razlike u doprinosima, učincima i sposobnostima djelovanja unutar i između zemalja, središnja su pitanja u rješavanju klimatskih promjena. Klimatska kriza duboko utječe na… više »

UPS!

Erupcija vulkana na Islandu ne jenjava

objavljeno prije 2 mjeseca i 15 dana

Nova erupcija vulkana na jugozapadu Islanda počela je u četvrtak, po treći put od prosinca, izbacujući lavu do 80 metara u vis i poremetivši svakodnevni život na poluotoku… više »

Dogodilo se na današnji dan - 10. veljače

objavljeno prije 2 mjeseca i 16 dana

Stanovnici Latinske Amerike sjetiti će se Simona Bolivara. Taj borac za nezavisnost bio je jedna od najzaslužnijih osoba za stvaranje južnoameričkih država Venecuele, Kolumbije, Ekvadora,… više »

ZANIMLJIVO

Globalno zatopljenje je počelo ranije?

objavljeno prije 2 mjeseca i 17 dana

Tim predvođen australskim znanstvenicima dobio je podatke o temperaturi oceana sačuvane u kosturima kalcijevog karbonata dugovječnih karipskih spužvi. Istraživači su otkrili da je… više »

skrolaj na vrh