« Dogodilo se na današnji dan
objavljeno prije 2 mjeseca i 13 dana

Dogodilo se na današnji dan - 26. studenoga

Na današnji dan arheolozi su pronašli grobnicu faraona Tutankamona i počela je prisila nad varšavskim Židovima da žive u getu

Dogodilo se na današnji dan 26. studenoga
Dogodilo se na današnji dan 26. studenoga (Arhiva)
Više o

dogodilo se na današnji dan

,

Norbert Wiener rođendan

,

Tina Turner rođendan

,

Eugene Ionesco rođendan

,

Dan Zahvalnosti

,

26. studenoga

,

rođeni 26. studenoga

,

rođeni na današnji dan

Dan zahvalnosti, jedan od najvećih praznika u SAD, prvi je puta obilježen na današnji dan 1789. godine, nakon što ga je prvi američki predsjednik George Washington proglasio službenim praznikom.

Arheolozi koji su desetljećima kopali po egipatskom pijesku gotovo su u pravilu ostajali kratkih rukava, jer su pljačkaši grobnica obično bili i nekoliko stoljeća brži. No, 1922. godine arheolog Howard Carter i njegov financijer Lord Carnarvon na današnji su dan ušli u najbogatiju grobnicu otkrivenu u moderno doba, onu faraona Tutankamona.

Jedna tužna i ružna obljetnica također se obilježava na današnji dan, a to je početak prisile nad varšavskim Židovima da žive u ograđenom getu, što su nacisti počeli provoditi 1940. godine. Ništa manje zla nije donijela ni odluka Kine da 1950. godine uđe u Korejski rat na strani Sjeverne Koreje.

A prije dvanaest godina Tony Blair postao je prvi britanski premijer koji je govorio pred irskim parlamentom, što se lako može svrstati u rubriku Vjerovali ili ne.

Rođendane bi slavili ili slave mnogi poznati, prije svih otac moderne informatike Norbert Wiener, poznati dramaturg Eugene Ionesco i baka rock'n'rolla Tina Turner.

26.11.2022. 00:02:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh