Svijet
OPREZNO

Planinarenje postaje sve opasnije zbog klimatskih promjena

objavljeno prije 1 mjesec i 11 dana

Planinarenje u nekim dijelovima svijeta postalo je opasnije zbog klimatskih promjena, upozoravaju znanstvenici i stručnjaci. Globalno zagrijavanje na Alpama stanjilo je ledeni i snježni… više »

UPS!

More raste brže i jače od očekivanog

objavljeno prije 1 mjesec i 11 dana

Porast razine mora i oceana pogodit će u ovom stoljeću trostruko veći broj ljudi nego što se ranije vjerovalo i milijuni će biti ugroženi plavljenjem mora potaknutim klimatskim… više »

KOMENTAR

Novi izbori kao jedina šansa za Veliku Britaniju

objavljeno prije 1 mjesec i 11 dana

Svu tu neizvjesnost više se jednostavno nije moglo gledati. Iz dana u dan su politički dopisnici u Westminsteru čekali na to što će se dogoditi i izvještavali o onome… više »

Dogodilo se na današnji dan - 1. studenoga

objavljeno prije 1 mjesec i 12 dana

Prije 18. stoljeća, Lisabon je pogodilo nekoliko većih potresa. S procijenjenim stanovništvom od 200 000 do 275 000, Lisabon je 1755. bio jedan od najvećih gradova Europe. Između… više »

COOL

Umjetni list pretvara CO2 u energiju

objavljeno prije 1 mjesec i 12 dana

Posljednjih nekoliko godina postigli smo velik napredak što se tiče tehnologije održive energije, prosječne temperature i dalje rastu, a ne smanjuju se emisije stakleničkih plinova pa… više »

Dogodilo se na današnji dan - 31. listopada

objavljeno prije 1 mjesec i 13 dana

Reformacija je vjerski i društveni pokret koji je nastao u Europi tijekom 16. stoljeća. Bio je to pokušaj unošenja duhovnih i strukturalnih promjena u Crkvu što je… više »

COOL

Bik Jerry slavi Svjetski dan veganstva

objavljeno prije 1 mjesec i 13 dana

Već danima javnost se ujedinila u zahtjevu da se poštedi život trenutačno najtraženijeg bjegunca u Hrvatskoj - bika Jerryja koji je prošloga petka pobjegao iz klaonice u… više »

EKO?

Golem i unosan posao dizelaše učiniti „čišćim“

objavljeno prije 1 mjesec i 14 dana

U Njemačkoj je oko pet milijuna osobnih vozila na dizel koji ispunjavaju normu Euro 5 i na zahtjev zaštitara okoliša, u sve više njemačkih gradova su… više »

LUDILO

Britanski parlament prihvatio izvanredne izbore

objavljeno prije 1 mjesec i 14 dana

Zastupnici u britanskom parlamentu prihvatili su u utorak navečer plan premijera Borisa Johnsona da se 12. prosinca u Ujedinjenoj Kraljevini održe prijevremeni izbori.  Za… više »

Dogodilo se na današnji dan – 30. listopada

objavljeno prije 1 mjesec i 14 dana

Križarski ratovi bili su vojni pohodi zapadnoeuropskih velikaša i vladara od 11. do 13. stoljeća kojima je bio cilj "osloboditi" Jeruzalem i Svetu zemlju od Islama. Ratovi su počeli u… više »

Dogodilo se na današnji dan – 29. listopada

objavljeno prije 1 mjesec i 15 dana

Babilon je bio antički grad na rijeci Eufrat u Mezopotamiji, današnjem Iraku. Grad se prvi put spominje u 24. stoljeću prije Krista, a bio je prilično nevažan sve dok nije postao… više »

DOĐITE

Veganski roštilj u utočištu

objavljeno prije 1 mjesec i 16 dana

Povodom Svjetskog dana životinja s farma, koji se obilježio 2. listopada, udruga Prijatelji životinja pozvala je sve zainteresirane da se okušaju u kulinarskom izazovu za najbolje… više »

Dogodilo se na današnji dan – 28. listopada

objavljeno prije 1 mjesec i 16 dana

Prva europska nacija koja je počela aktivno tražiti put do Azije bio je Portugal. Portugalci su već bili počeli istraživati Afriku 1400., a 1415. su otkrili sjevernu Afriku i zaposjeli… više »

COOL

Novootkriveni insekt dobio ime po Greti Thunberg

objavljeno prije 1 mjesec i 16 dana

Britanski znanstvenik Michael Darby novootkrivenoj vrsti insekta nadjenuo je ime po mladoj švedskoj klimatskoj aktivistici Greti Thunberg, piše BBC. Nelloptodes gretae je… više »

EHHH...

Opet to (nesretno) pomicanje satova...

objavljeno prije 1 mjesec i 17 dana

Malo mjestašce Birkenau na jugu pokrajine Hessen se hvali kako je možda svjetski rekorder u broju satova. Ali sad će svi koji na njima pogledaju vrijeme, tek morati računati i… više »

Bilić Vision Oftalmologija
skrolaj na vrh