Svijet
ZGODNO

Malene ptice mogle bi biti spas za ugrožene afričke nosoroge

objavljeno prije 1 mjesec i 22 dana

Malene ptičice crvenoga kljuna koje se vole odmarati na nosorozima mogle bi pomoći u spašavanju ugroženih afričkih životinja od krivolovaca, pokazala je američko-australska studija.… više »

Dogodilo se na današnji dan - 12. travnja

objavljeno prije 1 mjesec i 23 dana

Američki građanski rat vodio se između sjevernih saveznih država (Unije) i južnih robovlasničkih država (Konfederacije). Odvajanje južnih država počinje nakon predsjedničkih izbora 1860.,… više »

Dogodilo se na današnji dan - 11. travnja

objavljeno prije 1 mjesec i 24 dana

Bela IV. (1206.-1270.) hrvatsko-ugarski kralj, vladao je 1235. - 1270. godine. Mongolska plemena ujedinio je početkom 13. stoljeća Džingis kan i započeo osvajanja. Njegov nasljednik kan… više »

KOMENTAR

Religija i stanka u doba korone

objavljeno prije 1 mjesec i 25 dana

Najkraća definicija vjere je - stanka. To je velika riječ. Katolički teolog Johann Baptist Metz (1928.-2019.) preuzeo ju je prije nekoliko desetljeća od filozofa Sörena Kierkegaarda… više »

Dogodilo se na današnji dan - 10. travnja

objavljeno prije 1 mjesec i 25 dana

Vulkan Tambora na indonezijskom otoku Sumbawa 1815. godine ušao je u najjaču fazu erupcije koja je trajala puna tri mjeseca. U 7 sati ujutro erupcija se intenzivirala, a svjedoci su… više »

ZANIMLJIVO

Zagađeni zrak pogoduje koroni?

objavljeno prije 1 mjesec i 25 dana

Amerikanci u zajednicama s većom razinom zagađenja smogom imaju veće izglede umrijeti od Covida-19, prema novoj studiji koja sugerira da se oštećenja tkiva zbog koronavirusa… više »

STVARNO?

Mačke se mogu zaraziti koronavirusom

objavljeno prije 1 mjesec i 25 dana

Mačke se mogu zaraziti novim koronavirusom, a čini se da psi nisu podložni infekciji, prema istraživanju objavljenom u srijedu koje je potaknulo Svjetsku zdravstvenu organizaciju da… više »

GROZNO

Nilu prijeti otpad i zatopljenje zbog zagađenja

objavljeno prije 1 mjesec i 25 dana

Nil, egipatska žila kucavica od faraonskih vremena i izvor 97 posto egipatske vode pod velikim je pritiskom zbog zagađenja i klimatskih promjena a sad joj prijeti i izgradnja kolosalne brane… više »

KOMENTAR

Hoće li EU izdržati korona-krizu?

objavljeno prije 1 mjesec i 26 dana

Jako je zabrinjavajuće to što su ministri financija 19 zemalja, u kojima je euro službena valuta, nakon 16 sati pregovora, koji nisu urodili plodom - iste morali odgoditi. Kako će… više »

Dogodilo se na današnji dan - 9. travnja

objavljeno prije 1 mjesec i 26 dana

Najveći vojskovođa Američkog građanskog rata, južnjački general Robert E. Lee predao se 1865. godine s vojskom Sjeverne Virginije generalu Ulyssesu S. Grantu kod Appomattox Courthousea.… više »

ŠTETA

Odgođeni novi projekti vjetroelektrana

objavljeno prije 1 mjesec i 26 dana

Ulaganja u nove projekte vjetroelektrana u Europi pala su u 2019. godini gotovo 25 posto, na 19 milijardi eura, a ove se godine očekuje i kašnjenja u financiranju, priopćila je u… više »

VEGANSKI USKRS

Biljno jaje snagu daje

objavljeno prije 1 mjesec i 26 dana

U vrijeme sve veće osviještenosti o štetnim posljedicama konzumiranja životinjskih proizvoda na ljudsko zdravlje, ubrzano raste potražnja za biljnim zamjenama. Kremasto… više »

TEŠKO...

Sudbonosno pitanje za europske ministre financija

objavljeno prije 1 mjesec i 27 dana

Dok zbog pandemije koronavirusa sve više tvrtki u EU-u zapada u financijske poteškoće i gospodarstvo pada u svojevrsnu komu, ministri financija država članica Europske unije… više »

Dogodilo se na današnji dan - 8. travnja

objavljeno prije 1 mjesec i 27 dana

Na egejskom otoku Milosu (bivšem Melosu), 1820. godine otkriven je kip Venere s Milosa, starogrčko umjetničko djelo koje prikazuje Afroditu, grčku božicu ljubavi i lova, te jedan od… više »

WHO

Što radi Svjetska zdravstvena organizacija?

objavljeno prije 1 mjesec i 27 dana

Ljudi posebno postanu svjesni postojanja Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) onda kada nastupi globalni zdravstveni problem poput širenja svinjske gripe 2009. godine ili epidemije… više »

Bilić Vision Oftalmologija
skrolaj na vrh