Svijet
KOMENTAR

Mađarska je zaslužila crveni karton

objavljeno prije 2 mjeseca i 3 dana

Načelo da članica Europske unije mora biti pravna država s neovisnim pravosuđem, slobodnim medijima i slobodnom znanošću, ne smije biti dovođeno u pitanje. To bi svakom realnom… više »

Dogodilo se na današnji dan - 14. rujna

objavljeno prije 2 mjeseca i 3 dana

Gregorijanski kalendar dobio je ime po papi Grguru XIII. i danas je u gotovo svim krajevima svijeta važeći kalendar. Papa je 1582. objavio reformu do tada postojećeg, julijanskog kalendara.… više »

HMMM...

Promjena granica više nije tabu

objavljeno prije 2 mjeseca i 4 dana

Do prije nekoliko dana se susret predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i njegovog kosovskog kolege Hashima Thacija u Bruxellesu, a potom i predviđeni Vučićev govor na Kosovu, najavljivalo kao… više »

Dogodilo se na današnji dan - 13. rujna

objavljeno prije 2 mjeseca i 4 dana

Michelangelov David rađen od 1500. to 1504., remek-djelo je kiparstva renesanse i jedno od Michelangelova dva najveća kiparska djela, zajedno s Pietom. Sám David smatra se jednim od… više »

AKTIVIZAM

Burberry odbacuje krzno, poziva se i Prada

objavljeno prije 2 mjeseca i 5 dana

Uoči početka tjedana mode u svjetskim modnim prijestolnicama, tema korištenja životinjskog krzna u modi postala je ponovno iznimno aktualna. Modna kuća Burberry najavila je da odbacuje… više »

PROBLEMI?

Sankcije Mađarskoj?

objavljeno prije 2 mjeseca i 5 dana

Marta Pardavi, potpredsjednica Mađarskog helsinškog odbora (HHC), kaže da je sve vrijeme znala što će uslijediti nakon što u Bruxellesu progovori o represijama i stanju… više »

12. rujna

Dogodilo se na današnji dan - 12. rujna

objavljeno prije 2 mjeseca i 5 dana

Ljudima često genijalne ideje padaju na pamet na najčudnijim mjestima, pa je tako današnji dan 1933. godine definitivno ušao u najuži izbor za najluđi dan u godini. Naime,… više »

IZBORI

Tko će vladati u Švedskoj?

objavljeno prije 2 mjeseca i 6 dana

U početku je bilo pretjeranog izvještavanja čak i u Švedskoj, a posebno u međunarodnim medijima. Objavljivali su se rezultati senzacionalističkih anketa koje su desničarske… više »

Dogodilo se na današnji dan - 11. rujna

objavljeno prije 2 mjeseca i 6 dana

Henry Hudson engleski je morepolovac koji je najpoznatiji po istraživanju područja oko današnjeg New Yorka početkom 17. stoljeća kako bi pronašao zapadni put do Indije. 11.… više »

BRAVO

Počinje akcija čišćenja oceana od plastike

objavljeno prije 2 mjeseca i 7 dana

Brod koji za sobom vuče duge plastične cijevi ispunjene zrakom čija je svrha počistiti oceane od plastičnog smeća, isplovio je u subotu iz San Francisca u pokusnu vožnju prije nego što… više »

KOMENTAR

Istok i Zapad – dva pogleda na svijet

objavljeno prije 2 mjeseca i 7 dana

Svatko tko u Saskoj gleda, sluša ili čita izvještaje (zapadno)njemačkih medija o svojoj domovini, vjerojatno se osjeća kao i mi u Mađarskoj kada o našoj zemlji… više »

Dogodilo se na današnji dan - 10. rujna

objavljeno prije 2 mjeseca i 7 dana

Simon Bolivar, vojskovođa i državnik, 10. rujna 1823. izabran je za predsjednika Perua. Taj borac za nezavisnost u trogodišnjem ratu za oslobođenje Južne Amerike prešao je Ande,… više »

NE VALJDA?

Koale pred izumiranjem?

objavljeno prije 2 mjeseca i 8 dana

Koale, ta prekrasna bića koja bi svi mazili mogle bi izumrijeti u australskoj saveznoj državi Novi Južni Wales do 2050. godine zbog drastično povećanog krčenja šuma za poljoprivredna… više »

Dogodilo se na današnji dan - 9. rujna

objavljeno prije 2 mjeseca i 8 dana

Nakon što je Škotska u 14. stoljeću izborila nezavisnost od Engleske, sukobi tih dvaju naroda trajali su stoljećima. Težak poraz Škoti su pretrpjeli 9. rujna 1513. u… više »

STVARNO?

Klimatske promjene štete plućima

objavljeno prije 2 mjeseca i 8 dana

Klimatske promjene utječu na dišne organe i ako ih ne budemo zaustavili imat će nepovratne posljedice na naše zdravlje, upozorava u petak pet organizacija, među kojima i… više »

skrolaj na vrh