Svijet
INICIJATIVE

Urbana bioraznolikost: promatranje živog svijeta oko nas

objavljeno prije 1 mjesec i 17 dana

Zaštita bioraznolikosti u velikim gradovima od velikog je značaja za poboljšanje kvalitete života gradskog stanovništva. Urbana bioraznolikost ključna je za povezivanje… više »

PO UŠIMA

Kritike Hrvatske u Europskom parlamentu

objavljeno prije 1 mjesec i 17 dana

Navodno baš Hrvatska, zemlja koja trenutačno predsjeda Europskom unijom, uvijek iznova ilegalno protjeruje migrante u susjednu Bosnu i Hercegovinu. Ta optužba nije nova. Inače… više »

Dogodilo se na današnji dan - 15. veljače

objavljeno prije 1 mjesec i 18 dana

U Zagrebu je 1573. godine pogubljen Matija Gubec. Vođa brutalno ugušene seljačke bune mučen je i pogubljen na Markovom trgu, a legenda kaže kako se među podnim pločama trga još… više »

STRAŠNO!!

Na Antarktici izmjereno više od 20 stupnjeva

objavljeno prije 1 mjesec i 18 dana

Nakon što je prošli tjedan izmjerena najviša temperatura u povijesti na Antarktiku te je ona iznosila 18,3 stupnjeva Celzijevih, uslijedilo je novo iznenađenje za… više »

14. VELJAČE

Sve što ste željeli znati o Valentinovu

objavljeno prije 1 mjesec i 18 dana

Valentinovo ili Dan sv. Valentina spomendan je na sv. Valentina koji se obilježava 14. veljače. Taj dan se obilježava i kao Dan zaljubljenih. Sv. Valentin… više »

Dogodilo se na današnji dan - 14. veljače

objavljeno prije 1 mjesec i 19 dana

Kapetan James Cook, britanski moreplovac, kartograf i istraživač, smrtno je stradao u sukobu s domorocima na otoku Hawaii tijekom svoje treće ekspedicije na Pacifik 1779. godine. Britanska… više »

COOL

Jadran poručuje: Upecajte suosjećanje

objavljeno prije 1 mjesec i 19 dana

Jadran je riba koja živi sasvim običnim životom. Voli svoju ženu i obožava svoje dvoje djece, a najdraži dio dana mu je zajednički obiteljski doručak nakon kojeg običava pročitati… više »

MOLIM?!

Ropstvo nije kriminalizirano u pola država svijeta?!

objavljeno prije 1 mjesec i 19 dana

Ropstvo nije zločin u gotovo polovini država, pokazalo je u srijedu objavljeno istraživanje o svjetskim zakonodavstvima, pozvavši zemlje da riješe pravne rupe koje omogućuju… više »

IGNORANCIJA

Hrvatski znanstvenici za klimu

objavljeno prije 1 mjesec i 19 dana

Prije gotovo mjesec dana, točnije 14. siječnja, uručen je Apel za sustavnu klimatsku akciju s potpisima 556 znanstvenika Uredu predsjednika RH, Vladi, Saboru i Ministarstvu zaštite… više »

ANALIZA

Zapad na prekretnici

objavljeno prije 1 mjesec i 19 dana

Osnivači Minhenske konferencije, Nijemac Ewald von Kleist (izdavač) i Edward Teller (američki znanstvenik mađarsko-židovskog podrijetla), 1962. godine su došli na ideju da se jednom… više »

Dogodilo se na današnji dan - 13. veljače

objavljeno prije 1 mjesec i 20 dana

Toskanski fizičar, matematičar, filozof i astronom, Galileo Galilei, jedna od najbitnijih osoba u 'znanstvenoj revoluciji', otac moderne astronomije, došao je 1633. u Rim kako bi mu se… više »

UBIJAMO IH

Ugroženo je pola milijuna vrsta kukaca

objavljeno prije 1 mjesec i 20 dana

Pola milijuna vrsta kukaca pod prijetnjom su od izumiranja, a njihov bi nestanak za čovječanstvo bio katastrofalan, upozorili su znanstvenici. "Situacija s nestankom kukaca jako zabrinjava",… više »

LOŠE...

Bumbarima prijeti izumiranje

objavljeno prije 1 mjesec i 20 dana

Bumbari spadaju među najvažnije oprašivače u prirodi, no njihova je sudbina na oštrici noža - prema podacima novog istraživanja ovi insekti se mnogo rjeđe sreću nego ranije.… više »

EU

Krizni sastanak zbog koronavirusa

objavljeno prije 1 mjesec i 20 dana

Janez Lenarčič, europski povjerenik za krizni menadžment, stoji ispred zida na kojem su brojni monitori. Promatra najnovije informacije o širenju koronavirusa. U resoru EU-a za krizno… više »

Dogodilo se na današnji dan - 12. veljače

objavljeno prije 1 mjesec i 21 dan

Veliki portugalski moreplovac Vasco da Gama krenuo je 1502. godine na svoj drugi put u Indiju predvodeći flotu od dvadeset ratnih brodova. Po povratku s puta dodijeljena mu je titula grofa od… više »

Bilić Vision Oftalmologija
skrolaj na vrh