Svijet

Dogodilo se na današnji dan - 25. veljače

objavljeno prije 25 dana i 5 sati

Samuel Colt je 1836. godine patentirao svoj revolver, prvi pištolj s rotacijskim bubnjem. Godine 1901. J.P.Morgan i Elbert H. Gary osnovali su United States Steel Corporation koji je… više »

MA DA?

Zebre imaju pruge kao zaštitu od - muha?!

objavljeno prije 25 dana i 11 sati

Zebre i njihove pruge zbunjuju znanstvenike od davnina, no izgleda da stručnjaci imaju novi odgovor na to staro pitanje - naime, čini se da služe kao loše "piste" koje zbunjuju muhe… više »

SUMMIT

Kim i Donald, drugi čin

objavljeno prije 25 dana i 14 sati

Donald Trump i Kim Jong-Un sljedeći će se tjedan susresti u Hanoju po drugi puta u, zapravo, vrlo kratkom vremenu, no usprkos "prekrasnim riječima" koje Kim upućuje 30 godina starijem… više »

SUMANUTO

Želi li i Saudijska Arabija atomsku bombu?

objavljeno prije 25 dana i 21 sat

Čini li on to ili ne čini? Članovi Kongresa žele provjeriti, potiče li američki predsjednik Donald Trump doista prodaju osjetljive nuklearne tehnologije Saudijskoj Arabiji.… više »

Dogodilo se na današnji dan - 24. veljače

objavljeno prije 26 dana i 5 sati

303. godine u Istočnom Rimskom carstvu izdan je edikt kojime je započeo poslijednji veliki progon kršćana, a u kojem je sudjelovao i tadašnji car zapadnog dijela carstva,… više »

Dogodilo se na današnji dan - 23. veljače

objavljeno prije 27 dana i 5 sati

Gutenbergova Biblija 1455. godine postala je prva knjiga zapadne civilizacije štampana na pokretnom tiskarskom stroju. 1836. godine u San Antaniju u Teksasu počela je opsada Alama.… više »

Dogodilo se na današnji dan - 22. veljače

objavljeno prije 28 dana i 5 sati

Galilejeva knjiga Dijalog o dvama glavnim sustavima svijeta, u kojoj su uspoređeni kopernikanski i ptolomejski sustav, objavljena je 1632. godine. 1797. godine dogodila se posljednja vojna… više »

KOMENTAR

Putinova prazna obećanja

objavljeno prije 28 dana i 21 sat

15 nije okrugli broj. Ipak kada predsjednik jedne države 15. put po redu održi svoj godišnji govor o stanju nacije onda to već ima skoro karakter malog jubileja. No to sa sobom nosi i… više »

Dogodilo se na današnji dan - 21. veljače

objavljeno prije 29 dana i 5 sati

1431. godine engleski osvajači započeli su suđenje francuskoj heroini, kasnije i katoličkoj svetici, Ivani Orleanskoj. Crkveni sud ju je po naredbama Engleza optužio za herezu i 30. svibnja… više »

STANJE

Trump povećava pritisak na Berlin

objavljeno prije 29 dana i 21 sat

Kada se radi o njemačkim borcima iz redova IS-a, međunarodna je diplomacija ipak nešto kompleksnija od jednog tweeta - onog predsjednika Trumpa kojim zahtijeva da Njemačka… više »

Dogodilo se na današnji dan - 20. veljače

objavljeno prije 1 mjesec

Prvi predsjednik SAD-a George Washington, potpisao je 1792. godine Postal Service Act kojim je osnovan Poštanski ured SAD-a. Grad Concepción u Čileu 1835. godine još je… više »

Dogodilo se na današnji dan - 19. veljače

objavljeno prije 1 mjesec i 1 dan

1600. godine zabilježena je najjača erupcija na južnoameričkom kontinentu kada je eksplodirao peruanski stratovulkan Huaynaputina. Engleska i Nizozemska potpisale su 1674. godine… više »

NAPOKON

Kina čisti bazni logor za uspon na Everest

objavljeno prije 1 mjesec i 1 dan

Kina je zabranila pristup turistima baznom logoru za uspon na Mt. Everst iz Tibeta jer je u tijeku akcija odvoza smeća nagomilanog od brojnih, prvenstveno komercijalnih, ekspedicija koje su… više »

SVAĐE

Odbor za pravosuđe protiv Trumpovog zida

objavljeno prije 1 mjesec i 1 dan

Utjecajni Odbor za pravosuđe američkog Kongresa suprotstavlja se odluci predsjednika Donalda Trumpa o proglašenju izvanrednog stanja na granici s Meksikom u svrhu namicanja novca za… više »

Dogodilo se na današnji dan - 18. veljače

objavljeno prije 1 mjesec i 2 dana

U Zadru je 1358. godine između Mletačke Republike i ugarsko-hrvatskog kralja Ludovika I. Anžuvinca sklopljen Zadarski mir kojim su se Mlečani odrekli Dalmacije. 1885. godine po prvi su put… više »

skrolaj na vrh