Svijet
PUTEŠESTVIJE

Evo kako se putuje iz Njemačke u Hrvatsku

objavljeno prije 16 dana i 20 sati

Još prije nekoliko mjeseci smo planirali drugu polovicu travnja provesti u svojoj vikendici u Ližnjanu u Istri. No onda nam je, kao i mnogima drugima, sve planove pomrsila korona. Kad… više »

BEZ RIJEČI

Zagrebački sastanak na vrhu EU-a bez riječi o zelenom planu

objavljeno prije 17 dana i 1 sat

Deklaracija, koja je 6. svibnja proizašla kao zaključak Zagrebačkog sastanka na vrhu EU-a i zapadnog Balkana, izostavila je pitanje tranzicije prema pravednoj i održivoj budućnosti, a… više »

Dogodilo se na današnji dan - 18. svibnja

objavljeno prije 17 dana i 10 sati

Mamelučki sultan Baibars 1268. godine uništio je križarsku kneževinu Antiohiju. Mameluci su 1250. srušili dinastiju Ajubida, preuzeli vlast u Egiptu i vladali njime gotovo tri… više »

LOŠE...

I klima je protiv nas

objavljeno prije 17 dana i 19 sati

Na sjevernoj Zemljinoj polutci i tropskim područjima u svibnju i lipnju će zbog toplih mora temperature biti više od prosjeka, najavila je Svjetska… više »

Dogodilo se na današnji dan - 17. svibnja

objavljeno prije 18 dana i 10 sati

Na današnji dan 1756. Velika Britanija je proglasila rat Francuskoj koji je u povijest ušao kao Sedmogodišnji rat (Pomeranski rat ili Francusko-indijanski rat).… više »

COVID-19

Virus se najbrže širi Rusijom

objavljeno prije 18 dana i 19 sati

Broj zaraženih koronavirusom u svijetu premašio je četiri i pol milijuna, a umrlo je 305 tisuća ljudi. Nakon SAD-a i Brazila, virus se najbrže širi Rusijom. Istodobno, europske… više »

FORA

Otkrivena nova crna rupa "blizu" Zemlje

objavljeno prije 18 dana i 23 sata

Astronomi su otkrili crnu rupu najbližu Zemlji, udaljenu tisuću svjetlosnih godina. Iako crna rupa nije sama vidljiva njezinu lokaciju odale su dvije sjajne zvijezde, koje se mogu vidjeti… više »

Dogodilo se na današnji dan - 16. srpnja

objavljeno prije 19 dana i 10 sati

Islamski prorok Muhamed je 622. godine sa svojim sljedbenicima, uslijed progona i pritisaka koje su nad njima vršili mekanski idolopoklonici, krenuo na hidžru (preseljenje) iz Meke u… više »

MLJAC

Izolacijska kuharica – recepti koji će zaraziti svijet

objavljeno prije 19 dana i 22 sata

Zbog pandemije Covida-19 koja je cijeli svijet prisilila na izolaciju morali smo unazad dva mjeseca promijeniti svoje životne navike i prilagoditi se novom načinu života. Dosta ljudi odlučilo… više »

Dogodilo se na današnji dan - 15. svibnja

objavljeno prije 20 dana i 10 sati

Las Vegas, najveći svjetski centar kocke, a s više od pola milijuna stanovnika i najveći grad u američkoj saveznoj državi Nevadi, osnovan je 1905. godine. Prije razvoja samog Las… više »

ROKOTOK

RokOtok ide dalje

objavljeno prije 20 dana i 20 sati

Neočekivana kriza koja nas je izbacila iz kolotečine možda je nova prilika za sve nas i za naš planet jer svjedoci smo kako se zaustavljanjem života na zapadnoj hemisferi, priroda… više »

Dogodilo se na današnji dan - 14. svibnja

objavljeno prije 21 dan i 10 sati

Engleski seoski liječnik Edward Jenner iz Berkeleya, 1796. godine uspješno je testirao prvo cjepivo protiv malih boginja. U Jennerovo vrijeme radila se inokulacija malih boginja, koja… više »

DAN PTICA

Edukacija u povodu Svjetskog dana ptica selica

objavljeno prije 21 dan i 21 sat

Dok je ljudima sputano kretanje zbog pandemije novog koronavirusa, ptice selice prelijeću kontinente kako bi se vratile u svoja gnijezda. Zbog toga je ovogodišnja tema Svjetskog dana… više »

Dogodilo se na današnji dan - 13. svibnja

objavljeno prije 22 dana i 10 sati

Britanski kapetan Arthur Phillip isplovio je iz Portsmoutha s brodovima punim osuđenika kako bi osnovao prvu kažnjeničku koloniju u Australiji. Flota, simbolično nazvana 'Prva flota',… više »

Dogodilo se na današnji dan - 12. svibnja

objavljeno prije 23 dana i 10 sati

Bitka kod Lewesa koja je bila dio tzv. II. barunskog rata, a odvila se 1264. godine u britanskom Sussexu. Glavni razlog bitke u kojoj su se sukobile vojske kralja Henryja III. i Simona de… više »

Bilić Vision Oftalmologija
skrolaj na vrh