Svijet

Dogodilo se na današnji dan - 12. listopada

objavljeno prije 1 mjesec i 6 dana

Veliki kralj iz iranske dinastije Ahemenida, vojskovođa, zakonodavac i osnivač Perzijskog Carstva Kir Veliki, 539. godine pr.n.e. osvojio je drevni Babilon bez većeg otpora. Herodot… više »

ANALIZA

U iščekivanju zime: izbjeglice u BiH

objavljeno prije 1 mjesec i 6 dana

Njihov cilj Zapadna Europa, Slovenija i prije svega Italija. Hrvatska je doduše članica EU ali nije dio Šengenskog prostora koji podrazumijeva slobodan protok ljudi i roba.… više »

Dogodilo se na današnji dan - 11. listopada

objavljeno prije 1 mjesec i 7 dana

Na današnji dan 1945. nastavljen je Kineski građanski rat između vladajućeg Kuomintanga (Kineske nacionalističke partije) i Komunističke stranke (CPC) koji je izvorni počeo u travnju… više »

DOĐITE

Dr. Will Tuttle u Zagrebu i Splitu

objavljeno prije 1 mjesec i 7 dana

Dr. Will Tuttle, priznati američki spisatelj, inspirativni govornik, edukator, pijanist, skladatelj i autor knjige Hrana za mir (World Peace Diet), objavljene na 16 jezika, uključujući i… više »

BORBA

Orbánova "objava rata" Europskoj uniji

objavljeno prije 1 mjesec i 7 dana

Jedan video-klip koji je objavila Orbanova vlade omiljena je tema u Mađarskoj. To je bijesni krik protiv Europskog parlamenta, u čijoj pozadini se može čuti dramatična glazbena podloga. "Ne… više »

Dogodilo se na današnji dan - 10. listopada

objavljeno prije 1 mjesec i 8 dana

Rijetko koja religija na svijetu nije pretrpjela raskol dvaju ili više pravaca koji vjeruju da na ispravan način tumače riječi svojih proroka, pa ni islam nije ostao pošteđen… više »

CYBER RATOVANJE

Što se krije iza nove agresivnosti Rusije?

objavljeno prije 1 mjesec i 8 dana

Dokazi su ozbiljni: tajne službe Nizozemske, Velike Britanije i Švicarske navode imena, a ponekad čak i rang ruskih agenata koji stoje iza vala nedavnih cyber napada. Amerikanci,… više »

Dogodilo se na današnji dan - 9. listopada

objavljeno prije 1 mjesec i 9 dana

Marija Tudor, peto i jedino preživjelo dijete Henrika VIII i Elizabete od Yorka udala se za 52-godišnjeg francuskog Kralja Luja XII koji iz prethodna dva braka nije dobio nasljednika.… više »

POLITIKA

Izbori u BiH - strah je i dalje ključni motiv birača

objavljeno prije 1 mjesec i 9 dana

Središnje izborno povjerenstvo Bosne i Hercegovine (SIP) objavila je u ponedjeljak (8.10.) prve nepotpune, službene rezultate izbora za članove Predsjedništva BiH na osnovi… više »

Dogodilo se na današnji dan - 8. listopada

objavljeno prije 1 mjesec i 10 dana

Nakon što je Dmitar Zvonimir, nasljednik Krešimira IV., prisegnuo da će biti vjeran podanik papi Grguru VII., papin poslanik Gebizon okrunio ga je za kralja 8. listopada 1075. u… više »

MA DA?

Vjetroelektrane su također čimbenik klimatskih promjena

objavljeno prije 1 mjesec i 10 dana

Vjetroelektrane, jedina alternativa fosilnim gorivima koja je stvarno zaživjela, ipak pridonose klimatskim promjenama zbog načina na koji preraspoređuju toplinu i vlagu u atmosferi, prema… više »

Dogodilo se na današnji dan - 7. listopada

objavljeno prije 1 mjesec i 11 dana

Velika flota 'Svete lige', sačinjena od španjolskog, mletačkog, đenovskog i malteškog, te brodovlja Svete Solice i Savojskoga kneževstva, 1571. godine u bitci kod Lepanta,… više »

ODSTREL

Krvava basna za milijun kuna

objavljeno prije 1 mjesec i 11 dana

Milijun kuna dodijelilo je Ministarstvo poljoprivrede lovcima prošli tjedan, e da se intenzivnije posvete izlovu lisice i čaglja diljem Hrvatske. Potonja zvijer, srodnik šakala… više »

NAPOKON!

Ipak slobodna trgovina na američkom sjeveru

objavljeno prije 1 mjesec i 11 dana

Sjevernoamerički sporazum o slobodnoj trgovini neće se više zvati NAFTA (North American Free Trade Agreement) nego USMCA (United States, Mexico, Canada Agreement). Kraticu je, istina,… više »

Dogodilo se na današnji dan – 6. listopada

objavljeno prije 1 mjesec i 12 dana

Na današnji dan 1781. godine započela je opsada Yorktowna, posljednja bitka Američkog rata za nezavisnost. Napad su predvodili generali George Washington i De Rochambeu protiv… više »

skrolaj na vrh