Svijet
AKTIVIZAM

Globalni pokret za ukidanje kaveza i klimatske promjene

objavljeno prije 1 mjesec i 12 dana

Kada se priča o klimatskim promjenama, priča se o smanjenju efekta staklenika koji ubija planetu na kojoj živimo i sve oblike života na njoj, a koji je rezultat ljudskoga djelovanja.… više »

GALLUP

Širom svijeta raste strah od korone

objavljeno prije 1 mjesec i 13 dana

DW: Gallup International Association provela je u travnju ispitivanje javnog mišljenja u 17 zemalja, između ostalog u Njemačkoj, Indiji, Italiji, Bugarskoj, Rusiji i SAD-u. Što… više »

Dogodilo se na današnji dan - 21. travnja

objavljeno prije 1 mjesec i 13 dana

Prema antičkoj legendi, Romul, sin Reje Silvije i boga Marsa, 753. godine pr.K. osnovao je grad Rim. Prema legendi, svrgnuvši s prijestolja brata Numitora, Amulije je postao kralj… više »

BABY STEPS

Europa započela izlazak iz izolacije uz velike rizike

objavljeno prije 1 mjesec i 13 dana

Smatrajući da je koronavirus „pod kontrolom", Njemačka i Norveška započele su u ponedjeljak postupan izlazak iz izolacije, spor i delikatan proces za Europu koja je u karanteni… više »

UKLJUČITE SE

Predavanje povodom Dana planeta Zemlje

objavljeno prije 1 mjesec i 13 dana

Prijatelji životinja na 50. obljetnicu Dana planeta Zemlje, 22. travnja 2020. u 18 sati, organiziraju online izlaganje uživo koje će s njihove Facebook-stranice voditi Nikolina Plenar… više »

ANALIZA

Virolozi u potrazi za lijekom i cjepivom

objavljeno prije 1 mjesec i 14 dana

DW. Političari na vlasti širom svijeta tvrdili su na početku pandemije da je novi koronavirus isto što i sezonska gripa. Što znamo o ovom virusu i… više »

Dogodilo se na današnji dan - 20. travnja

objavljeno prije 1 mjesec i 14 dana

1775. godine započela je opsada grada Bostona, početna faza Američkog rata za nezavisnost. Milicije New Englanda tom su prilikom u gradu okružile i zadržale britansku vojsku punih 11 mjeseci… više »

RAZMIŠLJANJA

Zdravstveni populizam i građanin pokorni

objavljeno prije 1 mjesec i 14 dana

Sastoji li se uloga države u tome da za mene, moju obitelj i čitave društvene grupe, koje su, zanimljivo, nazvane rizičnim (tko tu i što riskira) određuje kakvim opasnostima se… više »

Dogodilo se na današnji dan - 19. travnja

objavljeno prije 1 mjesec i 15 dana

U Zagrebu je 19. travnja 1273. održan prvi poznati sabor, sa sačuvanim zapisnikom i zaključcima. Tada je utvrđen i naziv sabora: Opći sabor čitave kraljevine Slavonije (Congregatio Regni… više »

ZANIMLJIVO

Pandemija koronavirusa je povezana s uništenjem ekoloških sustava

objavljeno prije 1 mjesec i 15 dana

Kada se novi koronavirus krajem 2019. godine pojavio u kineskoj metropoli Wuhanu, nije dugo trebalo da se pojave teorije zavjera: virus je razvijen u laboratoriju koja se nalazi u blizini,… više »

LOŠE...

Krah ruskog gospodarstva zbog pandemije?

objavljeno prije 1 mjesec i 16 dana

Ekonomisti na cijelom svijetu već odavno predviđaju globalnu krizu zbog precijenjenosti tržišta. Ipak ni Brexit ni trgovinski rat između SAD-a i Kine do sada nisu doveli do toga. Igor… više »

Dogodilo se na današnji dan - 18. travnja

objavljeno prije 1 mjesec i 16 dana

Na današnji dan 1506. godine položen je kamen temeljac za izgradnju bazilike Sv. Petra u Vatikanu. Prema predaji, na tom se mjestu nalazi grob Sv. Petra, jednog od dvanaest Isusovih… više »

ANALIZA

Još se ne vidi svjetlo na kraju tunela

objavljeno prije 1 mjesec i 17 dana

Bilo je to malo čudo - njemačko društvo, do prije nekoliko tjedana duboko podijeljeno i spremno na žučne svađe o svakoj temi, odjednom je ujedinjeno. Dramatične zabrane kontakata,… više »

Dogodilo se na današnji dan - 17. travnja

objavljeno prije 1 mjesec i 17 dana

Geoffrey Chaucer 1397. godine po prvi je put na dvoru engleskog kralja Richarda II. ispričao priče iz Canterburya. Pjesnik, filozof, dvorjanik i diplomat, Chaucer je najpoznatiji upravo po… više »

TRAGIČNO

Krivolov raste zbog pandemije

objavljeno prije 1 mjesec i 17 dana

Aktivisti ističu da bi priroda mogla biti jedna od poluga gospodarskog oporavka nakon koronakrize, piše u četvrtak BBC, istovremeno upozoravajući da bi moglo doći do eksplozije… više »

Bilić Vision Oftalmologija
skrolaj na vrh