Svijet
COOL

PIRYA - čista voda

objavljeno prije 20 dana i 10 sati

Ususret Međunarodnom danu žena donosimo inspirativnu priču mlade poduzetnice Dore Maroš koja paralelno razvija vlastiti hardverski startup, radi na puno radno vrijeme u… više »

Dogodilo se na današnji dan - 8. ožujka

objavljeno prije 20 dana i 18 sati

Članak "African Slavery in America", autora Thomasa Painea, objavljen na današnji dan 1775. godine  postao je prvi članak objavljen u SAD-u kojime se pozivalo na emancipaciju… više »

SJAJNO

Napuštanje kao kazneno djelo prošlo drugo čitanje

objavljeno prije 21 dan i 10 sati

Na jučerašnjem drugom čitanju konačnog prijedloga izmjena i dopuna Kaznenog zakona saborski zastupnici podržali su uvođenje napuštanja životinja kao kaznenog djela! Udruga… više »

Dogodilo se na današnji dan - 7. ožujka

objavljeno prije 21 dan i 18 sati

Rimski car Konstantin I. proglasio je 321. godine dies Solis Invicti (sunčani-dan, nedjelju) danom odmora u carstvu. Od tada pa sve do danas nedjelja se u kršćanskoj tradiciji smatra… više »

Dogodilo se na današnji dan - 6. ožujka

objavljeno prije 22 dana i 18 sati

Posada na čelu s portugalskim istraživačem Ferdinandom Magellanom 1521. godine postaje prva europska ekspedicija koja je stigla do Guama u Marijanskim otocima. Tijekom opskrbe za nastavak… više »

A DOBRO...

Prva strategija EU-a za obranu

objavljeno prije 23 dana i 2 sata

Kao prvi korak u provedbi strategije, Komisija je predstavila i zakonodavni prijedlog Europskog programa za obrambenu industriju (EDIP), za koji je iz europskog proračuna namijenjeno… više »

Dogodilo se na današnji dan - 5. ožujka

objavljeno prije 23 dana i 18 sati

1770. godine u Bostonu je negodovanje grupe građana protiv britanskih kraljevskih vojnika iz gađanja grudama snijega preraslo u sukob prilikom kojega su vojnici ubili pet civila. Tragični… više »

EHHH... ;)

Brojne tužbe širom svijeta zbog nafte

objavljeno prije 24 dana i 10 sati

Dok se planet i dalje zagrijava, prosvjedi protiv fosilnih goriva posljednju se dekadu prelijevaju s ulica u sudnice. Od 2017. godine, diljem svijeta, podneseno je 2341 tužbi protiv raznih… više »

Dogodilo se na današnji dan - 4. ožujka

objavljeno prije 24 dana i 18 sati

Knez Trpimir je 852. godine izdao povelju u kojoj se naziva "vladarom Hrvata po Božjoj milosti" što je prva hrvatska isprava u kojoj se spominje hrvatsko ime. Kristofer Kolumbo na svom… više »

COOL

Svake godine na današnji datum obilježavamo Svjetski dan divljih vrsta

objavljeno prije 25 dana i 10 sati

WWF, svjetska organizacija za zaštitu prirode, koristi ovogodišnji Svjetski dan divljih vrsta kako bi naglasila važnost svih divljih vrsta na planetu - od biljaka, preko gljiva,… više »

Dogodilo se na današnji dan - 3. ožujka

objavljeno prije 25 dana i 18 sati

Francuska i Velika Britanija 1856. godine objavom rata Kini započele su Drugi opijumski rat tijekom kojega se europskim, a poglavito engleskim trgovcima, pokušalo osigurati nesmetan… više »

STRAŠNO!!

Kaznena prijava zbog horora u Osijeku

objavljeno prije 26 dana i 5 sati

Na posjedu bez vode i kanalizacije, krcatom smećem, nalazi se najmanje 20 pasa zatvorenih u mraku podrumskog prostora punog otpada i izmeta, u užasno prljavim improviziranim boksovima s… više »

Dogodilo se na današnji dan - 2. ožujka

objavljeno prije 26 dana i 18 sati

U Engleskoj je 1717. godine izveden prvi balet, The Loves of Mars and Venus. 1791. godine u Parizu je predstavljen komunikacijski sustav nazvan semafor. Radilo se o svojevrsnom 'optičkom… više »

EP

Putin mora odgovarati za ubojstvo Navaljnog

objavljeno prije 27 dana i 10 sati

Eurozastupnici u rezoluciji osuđuju ubojstvo najistaknutijeg kritičara Kremlja i prozivaju ruskog predsjednika Putina i ruske vlasti za kaznenu i političku odgovornost za njegovu smrt. … više »

Dogodilo se na današnji dan - 1. ožujka

objavljeno prije 27 dana i 18 sati

Pokoljem 23 hugenota u francuskom Wassyju 1562. godine započeli su francuski vjerski ratovi koji su trajali do 1598. kada je kralj Henry IV izdao Nantski edikt kojime je protestantima… više »

skrolaj na vrh