« Ekosfera
objavljeno prije 2 godine i 2 mjeseca
O, DA...

Lijekovi štete okolišu

Potencijalno toksične razine farmaceutskih proizvoda i lijekova pronađene u četvrtini proučavanih rijeka diljem svijeta, predstavljaju prijetnju životnoj sredini i globalnom zdravlju,

Gdje to završi, pitamo vas ?
Gdje to završi, pitamo vas ? (Arhiva)
Više o

lijekovi

,

okoliš

Znanstvenici iz cijelog svijeta istražili su više od 1000 lokacija u 258 rijeka u stotinu zemalja svijeta, od londonske Temze preko ostalih britanskih plovnih puteva do brazilske Amazone i rijeka koje protječu kroz veće gradove poput New Delhija, New Yorka i Guangzhoua.

U njima je otkrivena prisutnost čak 61 lijeka, uključujući i neke spojeve povezane s modernim načinom života, poput kofeina i nikotina, a znanstvenici su pokušali ustanoviti je li njihova razina viša od one koja bi mogla utjecati na okoliš.

Paracetamol, nikotin, kofein, lijekovi za epilepsiju i dijabetes, beta blokatori, antibiotici, antidepresivi, lijekovi za spavanje i antihistaminici otkriveni su u spomenutim područjima u sklopu studije koju je provelo Sveučilište York iz Toronta. Riječ je o najsveobuhvatnijem takvom istraživanju provedenom na globalnoj razini.

Rezultati studije, objavljeni u Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS), ukazuju na to da je onečišćenje svjetskih rijeka medicinskim kemikalijama globalni problem.

Pokazalo se da su među najzagađenijima rijeke u Pakistanu, Boliviji i Etiopiji, a najmanje su zagađene one na Islandu, u Norveškoj i u Amazonskoj prašumi.

Najzagađenije zemlje i regije svijeta nalaze se u subsaharskoj Africi, Južnoj Americi i dijelovima južne Azije, a istodobno su najmanje istražene.

Studija je pokazala da su zemlje s niskim do srednjim prihodima najonečišćenije, kao i područja u kojima se uz obale rijeka odlaže smeće te je upravljanje otpadnim vodama loše organizirano.

Zagađenje predstavlja rizik za slatkovodna staništa i divlje životinje te bi moglo pridonijeti jačanju njihove otpornosti na antimikrobne tvari, a prijete i globalnim ciljevima kada je riječ o kvaliteti vode i onečišćenju, upozoravaju znanstvenici.

19.02.2022. 13:01:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    19.02.2022. 17:29
    Uh
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh