Svijet
INICIJATIVA

Više od 375.000 ljudi želi zaštititi europske rijeke

objavljeno prije 6 dana i 5 sati

Čak  375.386 građanki i građana putem javnog savjetovanja, jednog od najvećih do sada na razini Europske unije, pozvalo je Europsku komisiju da stane u obranu snažne europske… više »

PROBLEMI

Britanski parlament opet odbio dogovor o Brexitu

objavljeno prije 6 dana i 9 sati

Britanski parlament ponovno je odbio plan izlaska Velike Britanije iz EU s 391 glasom protiv i 242 glasa za i uvalio premijerku Theresu May u dodatne probleme. Protiv dogovora koji je May… više »

Dogodilo se na današnji dan - 13. ožujka

objavljeno prije 6 dana i 17 sati

Papa Aleksandar III. na putu za Veneciju ušao je 1177. godine na bijelom konju u Zadar gdje je, kako je zapisao kroničar u papinoj pratnji, svečano dočekan od naroda i svećenstva uz… više »

HMMM...

Britanski parlament glasa o Brexitu

objavljeno prije 7 dana i 7 sati

Theresa May dobila je pravno obvezujuća jamstva za Brexit od Europske unije, dan uoči ključnog glasanja u britanskom parlamentu. May se u ponedjeljak u Strasbourgu sastala s predsjednikom… više »

Dogodilo se na današnji dan - 12. ožujka

objavljeno prije 7 dana i 17 sati

Tvrđava Klis je 1537. godine, nakon ogorčene bitke pala u ruke Turaka. Nakon pobjede Turci su Petra Kružića, uskočkog kapetana Klisa smaknuli, a samu tvrđavu pretvorili u sjedište… više »

Dogodilo se na današnji dan - 11. ožujka

objavljeno prije 8 dana i 17 sati

1702. godine Velika Britanija je dobila prve nacionalne dnevne novine, Daily Courant. Iako su bile sastavljene od svega dva stupca teksta na jednoj stranici potrajale su do 1735. godine.… više »

ZVECKANJE?

Zajedničko jačanje europske obrane

objavljeno prije 9 dana i 9 sati

U kakvom svijetu želimo živjeti 2040. godine? Europske zemlje se danas nalaze na raskrsnici: ukoliko se ne uspijemo kolektivno organizirati i na međunarodnoj pozornici ne nastupimo s jednom… više »

Dogodilo se na današnji dan - 10. ožujka

objavljeno prije 9 dana i 17 sati

Rim je 241. godine pr.K. u bitci kod otoka Aegates porazio Kartagu čime je nakon 23 godine završen I. punski rat. Povod ratu je bila kontrola žitorodne Sicilije, a prema mirovnom… više »

WWF

Hrabre žene Balkana u borbi za naše rijeke

objavljeno prije 10 dana i 5 sati

Kada su prije nekoliko godina dvije skupine hrabrih žena, jedna na Valboni u Albaniji, a druga na Kruščici u Bosni i Hercegovini, odlučile podići svoj glas i svojim tijelima spriječiti… više »

ZANIMLJIVO

Vatikan otvara arhiv iz Drugog svjetskog rata

objavljeno prije 10 dana i 9 sati

Papa Franjo je najavio da će dokumenti iz razdoblja od 1939. do 1945. godine biti dostupni znanstvenicima od ožujka sljedeće godine. Pije XII bio je papa od 1939. do smrti 1958. Nakon rata… više »

Dogodilo se na današnji dan - 9. ožujka

objavljeno prije 10 dana i 17 sati

Hrvatski sabor je 1712. godine donio zaključak nazvan Hrvatska pragmatička sankcija kojom je regulirano pitanje nasljedstva hrvatskog prijestolja. Njome je efektivno osigurano prijestolje… više »

HRABRE, GLASNE

Žene u borbi za prava životinja

objavljeno prije 11 dana i 3 sata

Međunarodni Dan žena izrastao je iz povijesne borbe žena za temeljna ljudska prava kakva već uživaju muškarci. Mnoge žene pritom su izgubile zdravlje i živote, što se često… više »

Dogodilo se na današnji dan - 8. ožujka

objavljeno prije 11 dana i 17 sati

Članak "African Slavery in America", autora Thomasa Painea, objavljen na današnji dan 1775. godine  postao je prvi članak objavljen u SAD-u kojime se pozivalo na emancipaciju… više »

SJAJNO!

bio&bio trgovine primile certifikat japanskog ministarstva poljoprivrede

objavljeno prije 12 dana i 7 sati

bio&bio trgovine prve su trgovine u Hrvatskoj koje su istaknute kao nositelj službenog certifikata japanskog Ministarstva poljoprivrede kojim se potvrđuje vrhunska kvaliteta i… više »

PROPALO?

Macronov pokušaj reanimacije Europe

objavljeno prije 12 dana i 9 sati

Francuski predsjednik Emmanuel Macron slijedi vještu komunikacijsku strategiju. Istovremenom objavom njegovog poziva na reanimaciju Europe u 28 dnevnih novina on je na dva do tri dana… više »

skrolaj na vrh