Svijet
WWF ADRIA

Planiraju li vodeće stranke provoditi zelenu politiku

objavljeno prije 5 dana i 20 sati

Uoči parlamentarnih izbora, svjetska organizacija za zaštitu prirode WWF analizirala je programe najjačih političkih stranaka i koalicija u Hrvatskoj i njihove planove za… više »

ZANIMLJIVO

Brodovi koji čiste oceane? To je novo...

objavljeno prije 5 dana i 23 sata

Skladištenje ugljika već je neko vrijeme kompromisno klimatsko rješenje za spas planete Zemlje. Znanstveni konsenzus o imperativu uklanjanja stakleničkih plinova iz zraka temelj… više »

Dogodilo se na današnji dan - 10. travnja

objavljeno prije 6 dana i 7 sati

Vulkan Tambora na indonezijskom otoku Sumbawa 1815. godine ušao je u najjaču fazu erupcije koja je trajala puna tri mjeseca. U 7 sati ujutro erupcija se intenzivirala, a svjedoci su… više »

IDEMO!

Goran Višnjić poziva na Marš za životinje

objavljeno prije 6 dana i 20 sati

Marš za životinje, u organizaciji Prijatelja životinja i Udruge Pobjede, kreće 13. 4. 2024. u 11 sati sa zagrebačkog Trga kralja Tomislava. Sudionici Marša za životinje bit će… više »

EH, DA...

Zemlja ruši globalne toplinske rekorde deseti mjesec zaredom

objavljeno prije 6 dana i 23 sata

Na taj način prekinut je 10-mjesečni niz u kojemu je svaki uzastopni mjesec postavljao novi temperaturni rekord, pri čemu je i temperatura površine mora dosegnula novi apsolutni… više »

Dogodilo se na današnji dan - 9. travnja

objavljeno prije 7 dana i 7 sati

Najveći vojskovođa Američkog građanskog rata, južnjački general Robert E. Lee predao se 1865. godine s vojskom Sjeverne Virginije generalu Ulyssesu S. Grantu kod Appomattox Courthousea.… više »

Dogodilo se na današnji dan - 8. travnja

objavljeno prije 8 dana i 7 sati

Na egejskom otoku Milosu (bivšem Melosu), 1820. godine otkriven je kip Venere s Milosa, starogrčko umjetničko djelo koje prikazuje Afroditu, grčku božicu ljubavi i lova, te jedan od… više »

GROZNO

Polarni medvjedi gladuju

objavljeno prije 8 dana i 15 sati

Polarni medvjedi koriste led koji se proteže diljem ocenske površine na Arktiku tijekom hladnijih mjeseci kako bi domogli glavnog plijena - debeljuškastih prstenastih i brkatih… više »

UPS!

Austrije ostaje bez ledenjaka?!

objavljeno prije 8 dana i 17 sati

"Za 40 do 45 godina Austrija će uglavnom biti bez leda", rekao je Andreas Kellerer-Pirklbauer s Instituta za geografiju i prostorna istraživanja Sveučilišta u Grazu. Od 93 promatrana… više »

Dogodilo se na današnji dan - 7. travnja

objavljeno prije 9 dana i 7 sati

U bečkom Theater an der Wien 1805. godine premijerno je za javnost izvedena Beethovenova III. simfonija, poznata kao Eroica. Simfonija je bila posvećena Napoleonu Bonaparteu i prvobitno se… više »

ZAKLJUČENO

Tko će graditi lunarna vozila?

objavljeno prije 9 dana i 17 sati

Tri privatne svemirske tvrtke odabrane su za ugovor vrijedan ukupno 4,6 milijardi dolara, objavila je NASA na tiskovnoj konferenciji. Svaka od tri tvrtke sada će raditi na prototipu… više »

STVARNO?

Ništa od antropocena

objavljeno prije 9 dana i 23 sata

Premda je neporeciv utjecaj ljudskih aktivnosti, poput vrtoglava porasta stakleničkih plinova, širenja mikroplastike i ostalih onečišćenja svih vrsta te masovnog izumiranja… više »

Dogodilo se na današnji dan - 6. travnja

objavljeno prije 10 dana i 7 sati

Nizozemski moreplovac Jan van Riebeeck 1652. godine je sa zaposlenicima Dutch East India Companyja na Rtu Dobre nade osnovao stalni kamp za opskrbu brodova na putu za Indiju. U početku je… više »

STRAVA!

Prijava DIRH-u psihijatra koji drži pse za borbe

objavljeno prije 10 dana i 23 sata

Udruga Prijatelji životinja ukazala je prošloga tjedna da se 67 pasa i dva vuka, zatočena na lokaciji u središtu Splita, uzgajaju i drže radi korištenja za… više »

Dogodilo se na današnji dan - 5. travnja

objavljeno prije 11 dana i 7 sati

Pocahontas, princeza indijanskog plemena Powhatana u Virginiji, udala se na današnji dan 1614. za engleskog kolonista i uzgajivača duhana Johna Rolfea. Brak je pridonio smirivanju… više »

skrolaj na vrh