Svijet
STANJE

Trump povećava pritisak na Berlin

objavljeno prije 1 mjesec i 27 dana

Kada se radi o njemačkim borcima iz redova IS-a, međunarodna je diplomacija ipak nešto kompleksnija od jednog tweeta - onog predsjednika Trumpa kojim zahtijeva da Njemačka… više »

Dogodilo se na današnji dan - 20. veljače

objavljeno prije 1 mjesec i 27 dana

Prvi predsjednik SAD-a George Washington, potpisao je 1792. godine Postal Service Act kojim je osnovan Poštanski ured SAD-a. Grad Concepción u Čileu 1835. godine još je… više »

Dogodilo se na današnji dan - 19. veljače

objavljeno prije 1 mjesec i 28 dana

1600. godine zabilježena je najjača erupcija na južnoameričkom kontinentu kada je eksplodirao peruanski stratovulkan Huaynaputina. Engleska i Nizozemska potpisale su 1674. godine… više »

NAPOKON

Kina čisti bazni logor za uspon na Everest

objavljeno prije 1 mjesec i 29 dana

Kina je zabranila pristup turistima baznom logoru za uspon na Mt. Everst iz Tibeta jer je u tijeku akcija odvoza smeća nagomilanog od brojnih, prvenstveno komercijalnih, ekspedicija koje su… više »

SVAĐE

Odbor za pravosuđe protiv Trumpovog zida

objavljeno prije 1 mjesec i 29 dana

Utjecajni Odbor za pravosuđe američkog Kongresa suprotstavlja se odluci predsjednika Donalda Trumpa o proglašenju izvanrednog stanja na granici s Meksikom u svrhu namicanja novca za… više »

Dogodilo se na današnji dan - 18. veljače

objavljeno prije 1 mjesec i 29 dana

U Zadru je 1358. godine između Mletačke Republike i ugarsko-hrvatskog kralja Ludovika I. Anžuvinca sklopljen Zadarski mir kojim su se Mlečani odrekli Dalmacije. 1885. godine po prvi su put… više »

STRAŠNO!!

Veliki koraljni greben ugrozile poplave

objavljeno prije 2 mjeseca

Veliki koraljni greben ponovno je u opasnosti - zagađena voda i mulj proširili su se, nakon razornih poplava u sjeveroistočnoj Australiji, na neke njegove dijelove, izažući to ugroženo… više »

ANALIZA

Merkel žestoko kritizira SAD - i obratno

objavljeno prije 2 mjeseca

"Multilateralizam je bolji, nego da se svatko probija sam za sebe" - tim zaključkom je njemačka kancelarka Angela Merkel okončala svoj govor na Minhenskoj konferenciji o sigurnosti (MSC). I… više »

Dogodilo se na današnji dan - 17. veljače

objavljeno prije 2 mjeseca

Godine 1600. talijanski filozof Giordano Bruno spaljen je na rimskom Campo de' Fioriju zbog optužbi za herezu. Prvi brod prošao je kroz 193 kilometra dug Sueski kanal 1867. godine iako… više »

UPOZORENJE

Kukci diljem svijeta ugibaju alarmantnom brzinom

objavljeno prije 2 mjeseca i 1 dan

Gotovo polovina svih vrsta kukaca, ključnih jednako za ekosustave kao i za gospodarstvo, u cijelome svijetu nestaje i ugiba alarmantnom brzinom, rezultati su studije koja upozorava na… više »

KOMENTAR

Nagrada za mir umjesto svađe oko imena

objavljeno prije 2 mjeseca i 1 dan

Već dugo s Balkana nisu stizale nikakve pozitivne poruke a posebno ne s područja koji se nekad zvao Jugoslavija. Čini se kao da su stari i nikad do kraja riješeni problemi između… više »

NOVO DOBA

Balkan rock - muzika s druge strane

objavljeno prije 2 mjeseca i 1 dan

Vrhunac večeri za osamnaestogodišnju Lauru je negdje oko dva, tri sata, kada iz moćnih zvučnika u zagrebačkom klubu Močvara odjeknu uvodni taktovi kultne pjesme Bijelog dugmeta… više »

Dogodilo se na današnji dan - 16. veljače

objavljeno prije 2 mjeseca i 1 dan

Na današnji se dan 1659. pojavio prvi ček ikad. Vrijednost mu je bila 400 funti. Danas je izložen u Westminster Abbeyu. Počekom 20. stoljeća Zagreb je zatrpao snijeg - u Maksimiru je… više »

HMMM...

Trump proglašava izvanredno stanje da bi - izgradio zid?!

objavljeno prije 2 mjeseca i 2 dana

Donald Trump će potpisati zakon o sigurnosti granice kako bi izbjegao još jednu blokadu rada vlade, ali će i proglasiti izvanredno stanje kako bi pokušao dobiti sredstva za… više »

Dogodilo se na današnji dan - 15. veljače

objavljeno prije 2 mjeseca i 2 dana

U Zagrebu je 1573. godine pogubljen Matija Gubec. Vođa brutalno ugušene seljačke bune mučen je i pogubljen na Markovom trgu, a legenda kaže kako se među podnim pločama trga još… više »

skrolaj na vrh