Svijet
KOMENTAR

Religija i stanka u doba korone

objavljeno prije 1 mjesec i 28 dana

Najkraća definicija vjere je - stanka. To je velika riječ. Katolički teolog Johann Baptist Metz (1928.-2019.) preuzeo ju je prije nekoliko desetljeća od filozofa Sörena Kierkegaarda… više »

Dogodilo se na današnji dan - 10. travnja

objavljeno prije 1 mjesec i 28 dana

Vulkan Tambora na indonezijskom otoku Sumbawa 1815. godine ušao je u najjaču fazu erupcije koja je trajala puna tri mjeseca. U 7 sati ujutro erupcija se intenzivirala, a svjedoci su… više »

ZANIMLJIVO

Zagađeni zrak pogoduje koroni?

objavljeno prije 1 mjesec i 28 dana

Amerikanci u zajednicama s većom razinom zagađenja smogom imaju veće izglede umrijeti od Covida-19, prema novoj studiji koja sugerira da se oštećenja tkiva zbog koronavirusa… više »

STVARNO?

Mačke se mogu zaraziti koronavirusom

objavljeno prije 1 mjesec i 28 dana

Mačke se mogu zaraziti novim koronavirusom, a čini se da psi nisu podložni infekciji, prema istraživanju objavljenom u srijedu koje je potaknulo Svjetsku zdravstvenu organizaciju da… više »

GROZNO

Nilu prijeti otpad i zatopljenje zbog zagađenja

objavljeno prije 1 mjesec i 29 dana

Nil, egipatska žila kucavica od faraonskih vremena i izvor 97 posto egipatske vode pod velikim je pritiskom zbog zagađenja i klimatskih promjena a sad joj prijeti i izgradnja kolosalne brane… više »

KOMENTAR

Hoće li EU izdržati korona-krizu?

objavljeno prije 1 mjesec i 29 dana

Jako je zabrinjavajuće to što su ministri financija 19 zemalja, u kojima je euro službena valuta, nakon 16 sati pregovora, koji nisu urodili plodom - iste morali odgoditi. Kako će… više »

Dogodilo se na današnji dan - 9. travnja

objavljeno prije 1 mjesec i 29 dana

Najveći vojskovođa Američkog građanskog rata, južnjački general Robert E. Lee predao se 1865. godine s vojskom Sjeverne Virginije generalu Ulyssesu S. Grantu kod Appomattox Courthousea.… više »

ŠTETA

Odgođeni novi projekti vjetroelektrana

objavljeno prije 1 mjesec i 29 dana

Ulaganja u nove projekte vjetroelektrana u Europi pala su u 2019. godini gotovo 25 posto, na 19 milijardi eura, a ove se godine očekuje i kašnjenja u financiranju, priopćila je u… više »

VEGANSKI USKRS

Biljno jaje snagu daje

objavljeno prije 1 mjesec i 29 dana

U vrijeme sve veće osviještenosti o štetnim posljedicama konzumiranja životinjskih proizvoda na ljudsko zdravlje, ubrzano raste potražnja za biljnim zamjenama. Kremasto… više »

TEŠKO...

Sudbonosno pitanje za europske ministre financija

objavljeno prije 2 mjeseca

Dok zbog pandemije koronavirusa sve više tvrtki u EU-u zapada u financijske poteškoće i gospodarstvo pada u svojevrsnu komu, ministri financija država članica Europske unije… više »

Dogodilo se na današnji dan - 8. travnja

objavljeno prije 2 mjeseca

Na egejskom otoku Milosu (bivšem Melosu), 1820. godine otkriven je kip Venere s Milosa, starogrčko umjetničko djelo koje prikazuje Afroditu, grčku božicu ljubavi i lova, te jedan od… više »

WHO

Što radi Svjetska zdravstvena organizacija?

objavljeno prije 2 mjeseca

Ljudi posebno postanu svjesni postojanja Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) onda kada nastupi globalni zdravstveni problem poput širenja svinjske gripe 2009. godine ili epidemije… više »

POGLED UNAPRIJED

EU pokušava dogovoriti plan gospodarskog oporavka

objavljeno prije 2 mjeseca

Ministri financija EU-a pokušat će u utorak popodne na videokonferenciji dogovoriti paket pomoći gospodarstvu za oporavak od koronakrize, čije posljedice mogu dovesti u pitanje i samu… više »

ANALIZA

Korona-kriza - biti ili ne biti za EU

objavljeno prije 2 mjeseca i 1 dan

U ovoj krizi bez presedana u Europskoj uniji se ponavlja poznati politički obrazac: 1.) Ako pođe po zlu, u biti je kriva Europska unija. 2.) Ako nešto funkcionira, zaslugu sebi… više »

Dogodilo se na današnji dan - 7. travnja

objavljeno prije 2 mjeseca i 1 dan

U bečkom Theater an der Wien 1805. godine premijerno je za javnost izvedena Beethovenova III. simfonija, poznata kao Eroica. Simfonija je bila posvećena Napoleonu Bonaparteu i prvobitno se… više »

Bilić Vision Oftalmologija
skrolaj na vrh