Svijet

Dogodilo se na današnji dan - 1. kolovoza

objavljeno prije 1 mjesec i 26 dana

Doseljavanjem Slavena i Hrvata na ove prostore Krajem 6. st i početkom 7. st Nin postaje njihovo prvo političko, kulturno i vjersko središte. Za vrijeme hrvatskih narodnih vladara Nin… više »

Dogodilo se na današnji dan - 31. srpnja

objavljeno prije 1 mjesec i 27 dana

Najstarija i najjača baskijska politička stranka Euzko Alderdi Jeltzalea (na baskijskom) ili Partido Nacionalista Vasco (na španjolskom), poznata kao EAJ-PNV, osnovana je 1895. godine.… više »

pingvini ju
STRAŠNO

Drastično smanjena najveća kolonija kraljevskih pingvina

objavljeno prije 1 mjesec i 27 dana

Kolonija kraljevskih pingvina na otoku Cochons u arhipelagu Crozet kod Antarktike, koja se smatrala najvećom na svjetu, smanjila se u posljednjih 35 godina za 90 posto, upozoravaju… više »

STRAŠNO

Plastika koju vidimo na plažama samo je 5% onečišćenja mora

objavljeno prije 1 mjesec i 27 dana

Predstavnici Greenpeacea pridružili su se ovoga vikenda akciji čišćenja uvale Tarej, u organizaciji udruge TERRA HUB, uz potporu Grada Cresa i inicijative Zero Waste Croatia. Od velike… više »

MOJA EUROPA

Vrijeme je da Europu ponovno učinimo velikom!

objavljeno prije 1 mjesec i 28 dana

Ako uzmemo u obzir da je ravnoteža europska vrlina, ne možemo se oteti dojmu da je svijet trenutno neuravnoteženiji nego ikad. U najmanju ruku ako govorimo o standardima posljednjih 30… više »

30. SRPNJA

Dogodilo se na današnji dan - 30. srpnja

objavljeno prije 1 mjesec i 28 dana

Kalif Abu Ja'far Al-Mansur 762. godine na obali osnovao je Bagdad, danas glavni grad Iraka, a sa svojih više od 6 milijuna stanovnika, iza Kaira drugi po veličini grad u arapskom… više »

PROMJENE

Toplinski valovi poharali svijet

objavljeno prije 1 mjesec i 28 dana

Toplinski valovi poput onoga koji je nedavno pospješio katastrofalan požar u Grčkoj, postali su uslijed klimatskih promjena sve češći diljem svijeta, upozoravaju znanstvenici.… više »

WOW!

Oceani više nisu iskonska divljina

objavljeno prije 1 mjesec i 28 dana

Netaknuti dijelovi naših oceana brzo nestaju i tek 13 posto možemo svrstati u područja iskonske divljine, doznaje se iz australske studije objavljene u časopisu Current Biology. U… više »

PROBLEMI?

Makedonija strahuje od kosovskog domino efekta

objavljeno prije 1 mjesec i 29 dana

Makedonija mora otvoriti četvore oči kako ju ne bi udarili novi vjetrovi iz sjevernog susjedstva. U Srbiji se stvari po pitanju Kosova ubrzavaju, a javnost intenzivno priprema za nekakvo… više »

29. SRPNJA

Dogodilo se na današnji dan - 29. srpnja

objavljeno prije 1 mjesec i 29 dana

Bizantski car Bazilije II., poznat i kao Bugaroubojica, za čije vladavine je Bizant bio na jednom od vrhunaca moći, 1014. godine nanio je katastrofalan poraz bugarskoj vojsci cara Samuila u… više »

KONKURENCIJA

Bannon protiv Sorosa

objavljeno prije 2 mjeseca

Proteklog vikenda je Steve Bannon, bivši savjetnik američkog predsjednika Donalda Trumpa, Open-Society fondacije (Fondacije otvorenog društva) Georgea Sorosa još jednom… više »

28. SRPNJA

Dogodilo se na današnji dan - 28. srpnja

objavljeno prije 2 mjeseca

U Zagrebu je 1867. godine svečano otvorena Jugoslavenska, odnosno današnja Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti. Hrvati su već u 16. stoljeću imali svoje akademije, znanstvene… više »

UPOZORENJE

Green Sail upozorava na važan problem usred turističke sezone

objavljeno prije 2 mjeseca

Green Sail, udruga koja svojim djelovanjem stvara pozitivno okruženje za razvoj nautičkog turizma predlažući preventivne i korektivne mjere za partnerske marine i čartere, snimila je video o… više »

KOMENTAR

Ujedinjeni, uspješni i pred Trumpom

objavljeno prije 2 mjeseca i 1 dan

Kako je Jean-Claude Juncker to uspio? Predsjednik Europske komisije je svojim posjetom Bijeloj kući postigao više nego što je vjerojatno i sam vjerovao da je moguće:… više »

27. SRPNJA

Dogodilo se na današnji dan - 27. srpnja

objavljeno prije 2 mjeseca i 1 dan

Francuski kralj Filip II. 1214. godine u bitvi kod Bouvinesa, koji je bio u tadašnjoj Flandriji, pobijedio je engleskog kralja Johna I. koji je na prijestolju naslijedio mlađeg brata… više »

skrolaj na vrh