Svijet
ANALIZA

Izbori u EU: Desna revolucija je izostala

objavljeno prije 1 mjesec i 19 dana

Sudbonosni izbori, kako su izbore u EU ocijenile velike partije političkog centra, su okončani. Većina od tri četvrtine birača Europske unije i sada je, kao i ranije, glasala za… više »

Dogodilo se na današnji dan - 28. svibnja

objavljeno prije 1 mjesec i 19 dana

Godine 585. p.n.e. kod rijeke Halys (danas Kizilirmak u Turskoj) došlo je do bitke između vojski Lidije i Medije, zadnje bitke petnaestogodišnjeg rata koji su vodili vladari… više »

Dogodilo se na današnji dan - 27. svibnja

objavljeno prije 1 mjesec i 20 dana

Prvi hrvatski kralj Tomislav 927. godine nadmoćno je pobijedio bugarsku vojsku cara Simeona predvođenu knezom Alogoboturom. Bugarski car Simeon I. več je vodio dug i isrpljujuć rat s… više »

AJOJ :)

Kud nestadoše krijesnice?

objavljeno prije 1 mjesec i 21 dan

Krijesnice ili svjetlice, koje su nam nekad uljepšavale ljetne večeri, gotovo su nestale, što je zabrinulo znanstvenike i studente Agronomskog fakulteta iz Zagreba i australskog… više »

Dogodilo se na današnji dan - 26. svibnja

objavljeno prije 1 mjesec i 21 dan

Kongres Sjedinjenih Američkih Država 1830. godine izglasao je 'Indian Removal Act', zakon koji je nalagao raseljavanje indijanskih naroda sa zemlje primamljive bijelim doseljenicima, a koji… više »

BRAVO

Dubrovački azil za nezbrinute životinje bit će najbolji na svijetu

objavljeno prije 1 mjesec i 22 dana

Dubrovački azil za nezbrinute životinje, vrijedan oko 14 milijuna kuna, bit će smješten na 20.504 četvorna metra, imat će kapacitet za 350 pasa, a po riječima dubrovačkog… više »

DA?!

Theresa May najavila ostavku

objavljeno prije 1 mjesec i 22 dana

Prema ovom planu Theresa May bi za vrijeme posjeta američkog predsjednika Donalda Trumpa još trebala biti premijerka (od 3. do 5. lipnja): ona je najavila da će obavljati službenu… više »

Dogodilo se na današnji dan - 25. svibnja

objavljeno prije 1 mjesec i 22 dana

1787. godine u Philadelphiji je započela 'Konstitutivna Konvencija' na kojoj su američki delegati do 17. rujna iste godine rješavali probleme principa vladanja u Sjedinjenim Američkim… više »

Dogodilo se na današnji dan - 24. svibnja

objavljeno prije 1 mjesec i 23 dana

Davne 1626. godine doseljenik Peter Minuit, kasnije upravitelj kolonije Nova Nizozemska te osnivač nove Švedske, otkupio je od indijanaca Manhattan za nevjerojatan sitniš čija… više »

BRAVO

Prada odbacuje krzno

objavljeno prije 1 mjesec i 24 dana

Grupacija Prada, jedna od najvećih svjetskih tvrtki luksuznom robom, objavila je 22. svibnja 2019. u Milanu da više neće koristiti životinjsko krzno u svojim dizajnima ili novim… više »

SUSJEDSTVO

Austrija na prekretnici?

objavljeno prije 1 mjesec i 24 dana

Poslije afere s video-snimkom sa Ibize, na austrijskoj političkoj sceni se odjednom sve preokrenulo. Kancelar Sebastian Kurz je bio obećao temeljne reforme u državi. Tako je donio odluku o… više »

Dogodilo se na današnji dan - 23. svibnja

objavljeno prije 1 mjesec i 24 dana

Vjerojatno najslavniji pljačkaški dvojac Bonnie i Clyde ubijen je na današnji dan 1934. u Louisiani. Bonnie Parker i Clyde Barrow pljačkali su trgovina, benzinskih… više »

STRAŠNO!!

Razina mora raste za dva metra?

objavljeno prije 1 mjesec i 25 dana

Znanstvenici vjeruju da bi uslijed globalnog zatopljenja, odnosno zbog ubrzanog otapanja leda na Grenlandu i Antarktici razina mora mogla porasti i dvostruko više nego što se… više »

Dogodilo se na današnji dan - 22. svibnja

objavljeno prije 1 mjesec i 25 dana

Aleksandar Makedonski 334. godine p.n.e. pobijedio je u bitci kod Granika perzijsku vojsku, što je bila prva od njegove tri velike pobjede nad Darijem III. Poslije smrti svog oca… više »

IRANSKA KRIZA

Summit kao posljednja šansa diplomacije

objavljeno prije 1 mjesec i 26 dana

Wolfgang Ischinger je na čelu minhenske konferencije o sigurnosti duže od deset godina. Konferencija je u međuvremenu postala vodeći svjetski forum za pitanja vanjske i sigurnosne politike.… više »

skrolaj na vrh