Svijet

Dogodilo se na današnji dan – 30. listopada

objavljeno prije 1 mjesec i 7 dana

Križarski ratovi bili su vojni pohodi zapadnoeuropskih velikaša i vladara od 11. do 13. stoljeća kojima je bio cilj "osloboditi" Jeruzalem i Svetu zemlju od Islama. Ratovi su počeli u… više »

Dogodilo se na današnji dan – 29. listopada

objavljeno prije 1 mjesec i 8 dana

Babilon je bio antički grad na rijeci Eufrat u Mezopotamiji, današnjem Iraku. Grad se prvi put spominje u 24. stoljeću prije Krista, a bio je prilično nevažan sve dok nije postao… više »

DOĐITE

Veganski roštilj u utočištu

objavljeno prije 1 mjesec i 8 dana

Povodom Svjetskog dana životinja s farma, koji se obilježio 2. listopada, udruga Prijatelji životinja pozvala je sve zainteresirane da se okušaju u kulinarskom izazovu za najbolje… više »

Dogodilo se na današnji dan – 28. listopada

objavljeno prije 1 mjesec i 9 dana

Prva europska nacija koja je počela aktivno tražiti put do Azije bio je Portugal. Portugalci su već bili počeli istraživati Afriku 1400., a 1415. su otkrili sjevernu Afriku i zaposjeli… više »

COOL

Novootkriveni insekt dobio ime po Greti Thunberg

objavljeno prije 1 mjesec i 9 dana

Britanski znanstvenik Michael Darby novootkrivenoj vrsti insekta nadjenuo je ime po mladoj švedskoj klimatskoj aktivistici Greti Thunberg, piše BBC. Nelloptodes gretae je… više »

EHHH...

Opet to (nesretno) pomicanje satova...

objavljeno prije 1 mjesec i 10 dana

Malo mjestašce Birkenau na jugu pokrajine Hessen se hvali kako je možda svjetski rekorder u broju satova. Ali sad će svi koji na njima pogledaju vrijeme, tek morati računati i… više »

Dogodilo se na današnji dan – 27. listopada

objavljeno prije 1 mjesec i 10 dana

Amsterdam je glavni grad i važno gospodarsko i kulturno središte Nizozemske. Smješten je na ušću rijeke Amstel u IJseelmeer. Stariji dijelovi grada ispresjecani su… više »

LOOL

Orlovi u roamingu potrošili budžet

objavljeno prije 1 mjesec i 10 dana

Ruskim znanstvenicima iz Centra za rehabilitaciju divljih životinja u Novosibirsku koji prate migracije orlova ponestalo je novca za projekt nakon što su im neke ptice iz južne Rusije… više »

OPREZ

Metan: zli blizanac ugljičnog dioksida

objavljeno prije 1 mjesec i 11 dana

Ciljevi Pariškog klimatskog sporazuma iz 2015. su ambiciozni: maksimalno dva stupnja Celzijusova globalnog zatopljenja u usporedbi s predindustrijskim vremenom, u najboljem slučaju čak… više »

Dogodilo se na današnji dan - 26. listopada

objavljeno prije 1 mjesec i 11 dana

Današnji dan pun je obljetnica vrijednih bilježenja, a čak su se dvije stvari koje trenutno određuju različite aspekte života gotovo jednako snažno dogodile iste godine. 1863. godine u… više »

STVARNO?

Umjesto peršina i češnjaka, bavite se prodajom pasa i mačaka

objavljeno prije 1 mjesec i 11 dana

Dok se hrvatska javnost zgraža zbog nehumane kazne od 18.500,00 kn koju je sud presudio siromašnoj starici koja je prodavala peršin i češnjak bez jasno istaknute cijene i… više »

COOL

Saharski srebrni mrav je najbrži mrav na svijetu

objavljeno prije 1 mjesec i 12 dana

Znanstvenici su uspjeli izmjeriti brzinu kretanja najbržega mrava na svijetu, koji živi u Sahari i u sekundi može prijeći 85,5 centimetara ili 108 dužina svoga tijela. Niste impresionirani?… više »

Dogodilo se na današnji dan - 25. listopada

objavljeno prije 1 mjesec i 12 dana

Oktobarska revolucija ili Listopadska revolucija je revolucija u Rusiji koja je dovela do raspada Ruskog Carstva i stvaranja Saveza Socijalističkih Sovjetskih Republika. 7. studenog (25.… više »

Plastični otpad
OČEKIVANO

Najveći zagađivači plastikom su multinacionalke

objavljeno prije 1 mjesec i 12 dana

Proizvodi desetak multinacionalnih kompanija glavni su izvor plastičnog otpada koji je preplavio Zemlju, objavila je u srijedu udruga ekoloških aktivista, upozoravajući da kompanije… više »

PETA

Joaquin Phoenix u kampanji za životinje

objavljeno prije 1 mjesec i 13 dana

Poznati glumac Joaquin Phoenix, dobitnik Zlatnog globusa i popularni borac za prava životinja, postao je zaštitno lice PETA-ine nove kampanje za borbu protiv specizma. Kampanja ove… više »

Bilić Vision Oftalmologija
skrolaj na vrh