Svijet
PREOKRET?

Theresa May pred dogovorom s laburistima?

objavljeno prije 1 mjesec i 16 dana

Vlada britanske premijerke Therese May planira u zakon uvrstiti carinski sporazum s Europskom unijom kako bi pridobila oporbenuu Laburističku stranku da podrži sporazum o brexitu,… više »

Dogodilo se na današnji dan - 8. travnja

objavljeno prije 1 mjesec i 16 dana

Na egejskom otoku Milosu (bivšem Melosu), 1820. godine otkriven je kip Venere s Milosa, starogrčko umjetničko djelo koje prikazuje Afroditu, grčku božicu ljubavi i lova, te jedan od… više »

NOSTALGIJA

Barack Obama - čežnja za liderom

objavljeno prije 1 mjesec i 17 dana

„On sjedi u autu i na putu je ovamo", rekao je voditelj otvarajući World Leadership Summit u Kölnu. Za ovu manifestaciju, organiziranu u kelnskoj Lanxess areni čiji je kapacitet… više »

Dogodilo se na današnji dan - 7. travnja

objavljeno prije 1 mjesec i 17 dana

U bečkom Theater an der Wien 1805. godine premijerno je za javnost izvedena Beethovenova III. simfonija, poznata kao Eroica. Simfonija je bila posvećena Napoleonu Bonaparteu i prvobitno se… više »

STRAŠNO!!

Sve manje mladih koralja u Velikom koraljnom grebenu

objavljeno prije 1 mjesec i 17 dana

Razmnožavanje koralja značajno je smanjeno na australskom Velikom koraljnom grebenu nakon nedavnih epizoda njegova masovnog odumiranja zbog zatopljavanja i zakiseljavanja oceana, pokazalo je… više »

KAOS

Brexit – očaj, frustracije, bijes

objavljeno prije 1 mjesec i 17 dana

Rok za Brexit je već jednom produžen na 12. travanj, ali britanski parlament u brojnim glasanjima nije uspio pronaći većinu ni za jednu varijantu izlaska: više puta je… više »

PRIČA DANA

Istočni i zapadni Nijemci - još uvijek dva svijeta?

objavljeno prije 1 mjesec i 18 dana

U Baden-Württembergu, na jugozapadu Njemačke, jedna spektakularna sudska tužba zbog diskriminacije je 2010. godine dospjela u udarne vijesti. Jedna knjigovotkinja iz istočnog Berlina se… više »

Dogodilo se na današnji dan - 6. travnja

objavljeno prije 1 mjesec i 18 dana

Nizozemski moreplovac Jan van Riebeeck 1652. godine je sa zaposlenicima Dutch East India Companyja na Rtu Dobre nade osnovao stalni kamp za opskrbu brodova na putu za Indiju. U početku je… više »

Dogodilo se na današnji dan - 6. travnja

objavljeno prije 1 mjesec i 18 dana

Legendarni talijanski pjesnik, najveći uz Dantea Alighierija, Francesco Petrarca svoju slavu može zahvaliti današnjem danu. Naime, on je davne 1327. po prvi puta ugledao svoju voljenu… više »

WWF

“Naš planet” ističe važnost globalne akcije za zaštitu prirode

objavljeno prije 1 mjesec i 18 dana

U trenutku kada je dugo iščekivani dokumentarni serijal od osam nastavaka Naš planet (Our Planet), uz naraciju Sir Davida Attenborougha, dostupan diljem svijeta na… više »

Dogodilo se na današnji dan - 5. travnja

objavljeno prije 1 mjesec i 19 dana

Pocahontas, princeza indijanskog plemena Powhatana u Virginiji, udala se na današnji dan 1614. za engleskog kolonista i uzgajivača duhana Johna Rolfea. Brak je pridonio smirivanju… više »

STRAŠNO!!

Najzagađenija mjesta u Europi

objavljeno prije 1 mjesec i 20 dana

Veliki gradovi zagušeni prometom, područja u kojima se proizvodi ugljen, industrijske regije okružene planinama: crne točke jasno su vidljive na europskoj karti kvalitete zraka. I dok… više »

POLITIKA

Obljetnica NATO-a i svađe oko novca

objavljeno prije 1 mjesec i 20 dana

NATO u Europi služi „da Ruse drži vani, Amerikance unutra, a Nijemce dolje". To je rekao prvi glavni tajnik NATO-a, britanski lord Hastings Ismay, u jednom neformalnom krugu. A to se… više »

Dogodilo se na današnji dan - 4. travnja

objavljeno prije 1 mjesec i 20 dana

Sir Francis Drake, čuveni britanski moreplovac i poznati pirat koji je operirao s izričitom kraljevskom dozvolom za pljačku španjolskih brodova, na današnji je dan 1581. godine… više »

WWF

Budi i ti #PrvaGeneracija!

objavljeno prije 1 mjesec i 20 dana

#PrvaGeneracija ime je inicijative koju je 2016. pokrenula švedska vlada. Cilj inicijative je podići razinu svjesnosti među mladima i edukatorima o Globalnim ciljevima održivog… više »

skrolaj na vrh