Svijet
BRAVO

Nobel za mir borcima protiv silovanja

objavljeno prije 1 mjesec i 12 dana

Nobelovu nagradu za mir dobili su kongoanski ginekolog Denis Mukwege i jezidska aktivistica Nadija Murad za svoju borbu protiv korištenja seksualnog nasilja kao oružja u ratu, objavio… više »

Dogodilo se na današnji dan - 5. listopada

objavljeno prije 1 mjesec i 13 dana

Na današnji je dan 1582. godine u Italiji uveden Gregorijanski kalendar. Osim Španjolske, Portugala te Italije, ostale katoličke zemlje nisu ga koristile sve do 1584.… više »

SJETITE SE

Danas je Međunarodni dan zaštite životinja

objavljeno prije 1 mjesec i 13 dana

Međunarodni dan zaštite životinja obilježava se svake godine 4. listopada s naglaskom na jedinstven odnos ljudi i životinja i važnost životinja u našem životu. Prvi je put taj… više »

PROBLEMI?

Sve veća opasnost od desnog terorizma u Njemačkoj

objavljeno prije 1 mjesec i 13 dana

DW: Kakva je to skupina "Revolution Chemnitz" i koliko je opasna? Florian Hartleb: Skupina je otkrivena u ranom stadiju. Nije bilo nikakvog stvarnog terorističkog napada. Nekih akcija je… više »

Dogodilo se na današnji dan - 4. listopada

objavljeno prije 1 mjesec i 14 dana

Grgur VII. bio je jedan od velikih obnoviteljskih papa. U njegovo doba Hrvatskom je najprije vladao Petar Krešimir IV., a potom Dmitar Zvonimir. U vrijeme slabljenja Bizanta, Zvonimir… više »

Dogodilo se na današnji dan - 3. listopada

objavljeno prije 1 mjesec i 15 dana

Prema legendi, Koreju je 3. listopada 2333. pr.Kr. utemeljio Tangun, sin boga neba i žene koja je pripadala medvjeđem klanu. Korejska plemena naseljavala su područje Mandžurije i sjever… više »

???

Crveni tepih za despota

objavljeno prije 1 mjesec i 16 dana

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan je već dugo na meti kritika, optužen je da krši ljudska prava, hapsi oporbenjake i kritičare (bilo iz svoje zemlje ili strane branitelje… više »

Dogodilo se na današnji dan - 1. listopada

objavljeno prije 1 mjesec i 17 dana

Na današnji dan 331. pr. Kr. Aleksandar Veliki porazio je perzijsku vojsku u bitci kod Gaugamele. Makedonski generali htjeli su noću zateći Perzijance nespremne, no Aleksandar je… više »

Dogodilo se na današnji dan - 2. listopada

objavljeno prije 1 mjesec i 17 dana

2. listopada 1608. nizozemski znanstvenik Hans Lippershey izumio je prvi teleskop. Njegovo dvoje djece igralo se sa staklenim lećama te su opazili da je slika jasnija kad se leće stave jedna… više »

PITANJA...

Makedonija: referendum u podijeljenoj zemlji

objavljeno prije 1 mjesec i 17 dana

Žestoka politička rasprava zavladala je Makedonijom davno prije održavanja referenduma o budućem nazivu države. Ukoliko građani odluče dodati geografsku odrednicu „Sjeverna" svom… više »

Dogodilo se na današnji dan - 30. rujna

objavljeno prije 1 mjesec i 18 dana

Na današnji dan 1452. izdana je Gutenbergova Biblija, jedna od prvih knjiga koje su tiskane u Europi. Johannes Gutenberg bio je njemački tiskar i izumitelj tipografije u Europi. Iako… više »

OPASNO VRIJEME

Mediken Zorba pogodio Grčku

objavljeno prije 1 mjesec i 18 dana

Mediken, mediteranski uragan Zorba pogodio je u subotu Pylos i Methoni na jugu Grčke gdje je nestalo struje i otkazani su trajekti.  Trajekti su zaustavljeni između Pireja i dijelova… više »

ANALIZA

Genetsko-digitalni rat budućnosti

objavljeno prije 1 mjesec i 18 dana

Prije 35 godina je svijet bio na rubu atomskog rata. Bilo je to na vrhuncu Hladnog rata. U ožujku 1983. se na radiju pojavio Nenin hit "99 balona" (Neunundneunzig Luftballons) - tu se govori… više »

Dogodilo se na današnji dan - 29. rujna

objavljeno prije 1 mjesec i 19 dana

Godine 1066. iskrcavanjem normanskih trupa kod Pevenseya počela je borba za englesko prijestolje na koje je pravo polagao Vilim, vojvoda od Normandije. Vilim je osvojio vlast nekoliko tjedana… više »

AKCIJA

Akcija "Boranka": Greenpeace o požarima i klimatskim promjenama

objavljeno prije 1 mjesec i 19 dana

Ovu subotu, 29.rujna započinje prva u nizu akcija pošumljavanja u sklopu najveće volonterske akcije pošumljavanja opožarenih područja Dalmacije nazvane „Boranka".… više »

skrolaj na vrh