Svijet
NAPOKON

Sabor izglasao povijesne promjene za životinje

objavljeno prije 12 dana i 22 sata

Saborski zastupnici u zadnjem danu ovog saziva su izglasali konačni prijedlog izmjena i dopuna Kaznenog zakona, kojim se, između ostaloga, uvodi novo kazneno djelo - napuštanje… više »

Dogodilo se na današnji dan - 16. ožujka

objavljeno prije 13 dana i 6 sati

Portugalski moreplovac i istraživač Ferdinand Magellan je 1521. godine sa 150 mornara došao do otoka Homonhon postavši tako prvi Europljanin koji je došao do Filipina.… više »

Dogodilo se na današnji dan – 15. ožujka

objavljeno prije 14 dana i 6 sati

Julije Cezar, najslavniji rimski Imperator, svojim je brojnim vojnim pobjedama znatno proširio vlast Rimskog carstva, a njegova diktatura označila je kraj vrhovne vladavine senata u… više »

COOL

Zamjena za pesticide: ptice i kukci

objavljeno prije 14 dana i 22 sata

Štetočine su odgovorne za oko deset posto gubitaka usjeva svake godine, no njihovo suzbijanje provodi se raširenom upotrebom kemijskih pesticida. Mogu li… više »

Dogodilo se na današnji dan - 14. ožujka

objavljeno prije 15 dana i 6 sati

Antun Mihanović (1796.- 1861.) hrvatski je književnik. Neprolaznu slavu stekao pjesmom "Horvatska domovina" koja je krajem 19. stoljeća postala hrvatska himna. Pjesma je prvi put objavljena… više »

HMMM...

Europski zeleni plan je problematičan?

objavljeno prije 15 dana i 22 sata

Prosvjedi poljoprivrednika, zabrinutost potrošača zbog troškova života i oklijevanje nekih zemalja već potkopavaju ambiciozni plan Europske unije da postane ugljično… više »

Dogodilo se na današnji dan - 13. ožujka

objavljeno prije 16 dana i 6 sati

Papa Aleksandar III. na putu za Veneciju ušao je 1177. godine na bijelom konju u Zadar gdje je, kako je zapisao kroničar u papinoj pratnji, svečano dočekan od naroda i svećenstva uz… više »

EH, DA...

Europa nije spremna za klimatske promjene

objavljeno prije 16 dana i 22 sata

Opasnosti klimatskih prijetnji "rastu brže od naše društvene spremnosti", rekla je direktorica Europske agencije za okoliš (EEA) Leena Ylä-Mononen u… više »

Dogodilo se na današnji dan - 12. ožujka

objavljeno prije 17 dana i 6 sati

Tvrđava Klis je 1537. godine, nakon ogorčene bitke pala u ruke Turaka. Nakon pobjede Turci su Petra Kružića, uskočkog kapetana Klisa smaknuli, a samu tvrđavu pretvorili u sjedište… više »

MOLIM?!

Arktik bez leda već u rujnu?

objavljeno prije 17 dana i 21 sat

Između 2035. i 2067., Arktik bi u rujnu mogao u pravilu stalno biti bez leda, doznaje se iz istraživanja koje je provelo Sveučilište Colorado u Boulderu, predvođeno… više »

Dogodilo se na današnji dan - 11. ožujka

objavljeno prije 18 dana i 6 sati

1702. godine Velika Britanija je dobila prve nacionalne dnevne novine, Daily Courant. Iako su bile sastavljene od svega dva stupca teksta na jednoj stranici potrajale su do 1735. godine.… više »

EH, DA...

EU otvara humanitarni koridor u Gazi?

objavljeno prije 18 dana i 17 sati

Ursula von der Leyen rekla je da bi pomorski humanitarni koridor između Cipra i Gaze mogao biti otvoren ovog vikenda, u sklopu ubrzanih napora Zapada za ublažavanje humanitarne krize u ratom… više »

EH, DA...

Kaznili prodavačicu kolača a ignoriraju milijunsku prodaju pasa

objavljeno prije 18 dana i 22 sata

Proteklih dana Državni inspektorat kaznio je prodavačicu kolača na tržnici zato što nije imala registriranu djelatnost. Istodobno, udruga Prijatelji životinja godinama upozorava da se… više »

EHHH...

Veljača - najtoplija u povijesti

objavljeno prije 19 dana i 22 sata

Protekla veljača je za 0.81 Celzijevih stupnjeva toplija od prosjeka za veljaču u posljednjih trideset godina i 1.77°C toplija od procjene prosjeka veljače u drugoj polovici 19.… više »

Dogodilo se na današnji dan - 9. ožujka

objavljeno prije 20 dana i 6 sati

Hrvatski sabor je 1712. godine donio zaključak nazvan Hrvatska pragmatička sankcija kojom je regulirano pitanje nasljedstva hrvatskog prijestolja. Njome je efektivno osigurano prijestolje… više »

skrolaj na vrh