Svijet

Dogodilo se na današnji dan - 12. svibnja

objavljeno prije 12 dana i 11 sati

Bitka kod Lewesa koja je bila dio tzv. II. barunskog rata, a odvila se 1264. godine u britanskom Sussexu. Glavni razlog bitke u kojoj su se sukobile vojske kralja Henryja III. i Simona de… više »

Dogodilo se na današnji dan - 11. svibnja

objavljeno prije 13 dana i 11 sati

Novi glavni grad Rimskog carstva Konstantinopol, posvećen je 330. godine. Najstarije ime za ovaj grad, ono koje su mu dodijelili grčki kolonisti iz Megare jest Bizantion. Jedno kratko vrijeme… više »

NAJAVE

Pronađi na VegeSajamu rješenje za sebe i okoliš

objavljeno prije 13 dana i 21 sat

VegeSajam popularno je ekološko i edukativno događanje koje svim zainteresiranima nudi ponudu raznolikih veganskih proizvoda poput kobasica, ćevapa, biljnih namaza, popečaka od… više »

EU IZBORI

Mlaka kampanja i nepoznati kandidati

objavljeno prije 14 dana i 3 sata

Izbori za Europski parlament nisu baš magnet za mase. Od 445 milijuna građana s pravom glasa 2014. je glasovalo samo 43 posto njih. Stručnjaci predviđaju da će sličan odziv biti… više »

Dogodilo se na današnji dan – 10. svibnja

objavljeno prije 14 dana i 11 sati

Amerigo Vespucci, talijanski moreplovac, na današnji je dan 1497. krenuo na prvo putovanje u Novi svijet koji će kasnije dobiti njegovo ime. On je, za razliku od Kolumba, bio uvjeren… više »

WWF

Od sutra Europljani žive na dug

objavljeno prije 14 dana i 23 sata

Prema najnovijem WWF-ovom izvješću „Danekološkog duga EU: Život iznad granica prirode", nastalom u suradnji s Global Footprint Networkom, dana 10. svibnja 2019.… više »

Dogodilo se na današnji dan - 9. svibnja

objavljeno prije 15 dana i 11 sati

Kristofor Kolumbo bio je španjolski istraživač i trgovac koji je preplovio Atlantski ocean i doplovio do Amerike. Upravo na današnji dan 1502., Kolumbo se otisnuo na četvrto i… više »

STVARNO?

Još nije kasno!

objavljeno prije 16 dana i 3 sata

Oni su neumorni kreatori našeg životnog prostora - zraka, vode i zemlje. No, sada su ugroženi. Izumiranje milijuna biljnih i životinjskih vrsta, do kojeg dolazi negativnim utjecajem… više »

Dogodilo se na današnji dan - 8. svibnja

objavljeno prije 16 dana i 11 sati

Francuski kemičar Antoine Lavoisier 1794. godine, u jednom je danu proglažen izdajnikom, osuđen i poguljen na giljotini. Lavoisiera smatraju osnivačem moderne kemije koji je… više »

Dogodilo se na današnji dan - 7. svibnja

objavljeno prije 17 dana i 11 sati

Francuska heroina Ivana Orleanska 1429. godine postigla je jednu od svojih najvažnijih pobjeda koja je označila prekretnicu u englesko-francuskom 'Stogodišnjem ratu'. Razbijanje opsade… više »

WWF

Čudovište iz mora jede svu ribu koju pronađe

objavljeno prije 17 dana i 23 sata

Skriva se u mraku, priprema se za napad, vreba oceanom poput goleme morske zmije. Hoće li Nonoy uspjeti spasiti svjetska mora i oceane od čudovišta koje proždire svu ribu? Iako zvuči… više »

MOJA EUROPA

Globalizacija s europskim licem

objavljeno prije 18 dana i 3 sata

Europa je još uvijek u srcu mnogih Europljana - čak i ako oni sami više u to ne vjeruju. Jedan od dokaza za to je ogromni val donacija nakon požara u pariškoj katedrali… više »

Dogodilo se na današnji dan - 6. svibnja

objavljeno prije 18 dana i 11 sati

Njemačka i španjolska vojska 1527. godine opljačkale su Rim čime je završilo zlatno doba talijanske renesanse. Papa Klement VII. ranije je, pokušavajući izjednačiti… više »

AKCIJA

Tri prijedloga za slobodu tiska

objavljeno prije 19 dana i 3 sata

Zabrane objavljivanja, oduzimanje materijalne osnove, uhićenja i zatvaranje su obrasci ponašanja represivnih država kojima se nastoje potisnuti izražavanje mišljenja u svojim… više »

Dogodilo se na današnji dan - 5. svibnja

objavljeno prije 19 dana i 11 sati

Mir koji je engleski kralj John (Ivan Bez Zemlje) sklopio sa papom Inocentom III. prema kojem je Engleska postala papin feud, a engleski kralj njegov vazal, porazi koje je doživljavao u… više »

skrolaj na vrh