Svijet

Dogodilo se na današnji dan - 6. svibnja

objavljeno prije 5 dana i 22 sata

Njemačka i španjolska vojska 1527. godine opljačkale su Rim čime je završilo zlatno doba talijanske renesanse. Papa Klement VII. ranije je, pokušavajući izjednačiti… više »

TUŽNO

Vransko jezero umire

objavljeno prije 6 dana i 9 sati

"Istraživanje virusa i klimatskih promjena je nešto relativno novo", kaže Orlić pa dodaje:  "Znali smo da arhebakterije stvaraju metan, dok druga vrsta, prave bakterije,… više »

STVARNO?

Trenutna transformacija Velikog koraljnog grebena

objavljeno prije 6 dana i 14 sati

U tijeku je peto veliko izbjeljivanje Velikog koraljnog grebena u Australiji. Trenutno doživljava najgori događaj masovnog izbjeljivanja dosad, a za to je krivo zagrijavanje oceana uzrokovano… više »

Dogodilo se na današnji dan - 5. svibnja

objavljeno prije 6 dana i 22 sata

Mir koji je engleski kralj John (Ivan Bez Zemlje) sklopio sa papom Inocentom III. prema kojem je Engleska postala papin feud, a engleski kralj njegov vazal, porazi koje je doživljavao u… više »

Dogodilo se na današnji dan - 4. svibnja

objavljeno prije 7 dana i 22 sata

Francuski car Napoleon 1814. godine stigao je u Portoferraio na otoku Elbi čime je započelo njegovo zatočeništvo. Nakon što su u ožujku 1814. savezničke trupe osvojile Pariz,… više »

DA?

U tijeku je (r)evolucija mesa

objavljeno prije 8 dana i 10 sati

U petak 10. svibnja 2024. od 10 sati, u dvorani OAZA Joyful place na adresi Radićeva ulica 9, Zagreb, Prijatelji životinja održat će promociju vodiča „(R)evolucija mesa", korisnog za… više »

STVARNO?

Svi se okreću solarima

objavljeno prije 8 dana i 14 sati

Broj sunčanih elektrana je u porastu što govori podatak da ih je na HEP-ovu mrežu s 31. ožujkom bilo priključeno 17.697 od čega u kategoriji kućanstava 12.495, a u kategoriji… više »

Dogodilo se na današnji dan - 3. svibnja

objavljeno prije 8 dana i 22 sata

Pionir indijskog igranoga filma Dadasaheb Phalke režirao je 3. svibnja 1913. prvi film u povijesti indijskog igranog filma Raja Harishchandra. Radi se o nijemom filmu o kralju Harishchandri,… više »

STVARNO?

Prvi svjetski sporazum o ograničenju plastike?!

objavljeno prije 9 dana i 14 sati

Prvi put u pregovorima, delegati iz 175 zemalja i promatrači raspravljali su o nacrtu dokumenta koji bi mogao postati globalni sporazum o okončanju sveprisutnosti plastike, od planinskih… više »

Dogodilo se na današnji dan - 2. svibnja

objavljeno prije 9 dana i 22 sata

Anne Boleyn, druga od šest žena zloglasnog engleskog kralja Henryja VIII na današnji je dan 1536. godine uhićena i zatvorena uz optužbe za preljub, incest, vještičarenje… više »

VEGESAJAM

13. VegeSajam na Europskom trgu

objavljeno prije 10 dana i 6 sati

Ovogodišnji 13. po redu VegeSajam održat će se na Europskom trgu u Zagrebu i to u subotu, 8. lipnja od 8 do 21 sati. Ovaj događaj nastavlja tradiciju edukacije i promocije veganske… više »

Dogodilo se na današnji dan - 1. svibnja

objavljeno prije 10 dana i 22 sata

Škotski i Engleski parlamenti 1707. godine donijeli su Zakon o uniji (Act of Union) kojime su Škotska i Engleska kraljevina spojene u jedinstveno Ujedinjeno kraljevstvo Velike… više »

EH, DA...

Hrvatska građanska energija u raljama birokracije

objavljeno prije 11 dana i 14 sati

Krene pa stane. Tako bi se mogla opisati Hrvatska energetska tranzicija, a posebno demokratizacija proizvodnje energije. Naime, još 2021. godine novi je zakon o tržištu… više »

Dogodilo se na današnji dan - 30. travnja

objavljeno prije 11 dana i 22 sata

Hrvatski ban i vojskovođa Petar Zrinski i njegov šurjak, plemić i pjesnik Fran Krsto Frankapan, 1671. godine pogubljeni su u Bečkom Novom Mjestu. Dvojica hrvatskih plemića bili su dio… više »

BRAVO

Eko patrola na Brijunima

objavljeno prije 12 dana i 14 sati

Tijekom vikenda na i oko otočja Brijuni provodila se velika akcija čišćenja podmorja „Eko patrola Brijuni 2024." u kojoj su sudjelovali ronioci Ronilačkog kluba HRVI… više »

skrolaj na vrh