« Dogodilo se na današnji dan
objavljeno prije 3 mjeseca i 27 dana

Dogodilo se na današnji dan - 24. prosinca

Skladana Tiha noć, formiran Ku Klux Klan, postavljena Aida u prirodnom okruženju na otvorenju Sueskog kanala

Dogodilo se na današnji dan 24. prosinca
Dogodilo se na današnji dan 24. prosinca (Arhiva)
Više o

dogodilo se na današnji dan

,

Anwar el-Sadat rođendan

,

Sissi rođendan

,

Howard Hughes rođendan

,

24. prosinca

,

rođeni 24. prosinca

,

Stjepan Mesić rođendan

,

rođendani slavnih osoba

,

rođeni na današnji dan

,

24. 12.

Badnjak je dan kada se ljudi žele u miru okupiti s obitelji i ne raditi previše, no ipak je kroz povijest na ovaj dan bilo dovoljno zanimljivih događaja. Neki od njih bili su potpuno u duhu dana, pa je na primjer 1818. godine skladana jedna od najpopularnijih pjesama za ovaj dan, Tiha noć koju je komponirao Franz Joseph Gruber.

S druge strane skale dobrote nalazi se Badnjak 1865. godine, kada je u mjestašcu Pulaski u američkoj saveznoj državi Tennessee formirana jedna od najgorih organizacija u povijesti čovječanstva, zloglasni Ku Klux Klan.

Šest godina kasnije dogodio se spektakl u Kairu, jer je na otvaranju građevinskog poduhvata stoljeća, Sueskog kanala, premijerno prikazana opera Aida Giussepe Verdija, postavljena u prirodno okruženje.

Početak 20. stoljeća donio je nove medije masovne komunikacije, preciznije radio, a BBC je već 1922. godine Badnjak obilježio prvom radio dramom u povijesti, „Istina o Djedu Božićnjaku".

Kad je svemirska utrka već davno završena, 1979. godine, i druge su zemlje osim SAD i SSSR-a poželjele uzeti svoj komadić svemira, pa je tako na Badnjak iz Francuske Gvajane lansirana prva europska raketa, Ariane.

Što se tiče rođendana na ovaj dan, legendarna austrijska kraljica Sissi jedna je od okrunjenih glava rođenih na Badnjak, a slavili bi ga ili slave čudnovati milijarder Howard Hughes i egipatski predsjednik Anwar el-Sadat. Na današnji je dan rođen i popularni ruski pjevač Dima Bilan i legendarni predsjednik Hrvatske Stjepan Mesić.

24.12.2023. 00:02:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    24.12.2021. 09:23
    Ku ku klan te fasiste treba zabraniti
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh