Svijet nema prethodne stranice

Dogodilo se na današnji dan - 25. travnja

objavljeno prije 11 sati i 29 minuta

Francuska giljotina jedno je od najokrutnijih oruđa egzekucije koje je u jednom trenutku postalo vrlo popularno u svijetu, a dolazak na pogubljenje bio je svojevrsni društveni događaj… više »

STRAŠNO

U Hrvatskoj počela izložba patnje pasa

objavljeno prije 19 sati i 10 minuta

Povodom održavanja Svjetske izložbe pasa u Hrvatskoj, udruzi Prijatelji životinja javili su se uzgajivači koji upozoravaju na veliku patnju pasa s blagoslovom organizatora izložbe, Hrvatskog… više »

GENOMI

U dobra stara vremena genomi su bili bogatiji

objavljeno prije 23 sata i 30 minuta

Evoluciju se često interpretira kao proces koji stalno povećava složenost organizama tijekom vremena. Obično se misli da su današnji organizmi u borbi za preživljavanje prikupili… više »

KLIMATSKA KRIZA

Europu zahvatili vremenski ekstremi

objavljeno prije 1 dan i 3 sata

Ekstremni vremenski uvjeti utjecali su na ljudsko zdravlje i prouzročili milijarde ekonomskih gubitaka, a bit će sve češći i intenzivniji kako se svijet zagrijava, rekli su stručnjaci… više »

Dogodilo se na današnji dan - 24. travnja

objavljeno prije 1 dan i 11 sati

Nakon desetogodišnjeg rata i opsade naizgled neosvojivog grada Grci su, prema legendi, 1184. godine pr.n.e. uz pomoć lukavstva ušli u Troju. U vrijeme Trojanskog rata živjela je… više »

BRAVO

Dvije dizačice utega veganke osvojile zlato

objavljeno prije 2 dana

U Osijeku je 13. i 14. travnja 2024. održano pojedinačno seniorsko Prvenstvo Hrvatske u dizanju utega. Na natjecanju je nastupilo stotinjak najkvalitetnijih dizača, odnosno dizačica iz 11… više »

Dogodilo se na današnji dan - 23. travnja

objavljeno prije 2 dana i 11 sati

Jurjevski noćni ustanak (estonski - Jüriöö ülestous), pobuna estonskih seljaka protiv tuđinske vlasti feudalnih gospodara, izbio je 1343. godine. Estoniju su početkom 13.… više »

WWF ADRIA

U Koprivnici posađena najveća šuma hrane u Hrvatskoj

objavljeno prije 2 dana i 19 sati

Svjetska organizacija za zaštitu prirode WWF danas je u suradnji s Gradom Koprivnica i njihovim komunalnim poduzećem Komunalac posadila najveću šumu hrane u Hrvatskoj… više »

SIPRI

Svijet se ubrzano naoružava

objavljeno prije 3 dana i 3 sata

Prema podacima Stockholmskog instituta za istraživanje mira (SIPRI) u 2023. godini su međunarodni vojni izdaci porasli za gotovo sedam posto, dosegnuvši novu rekordnu vrijednost.… više »

Dogodilo se na današnji dan - 22. travnja

objavljeno prije 3 dana i 11 sati

Portugalski moreplovac Pedro Álvares Cabral 1500. godine postao je prvi Europljanin koji je stigao do obala Brazila, te se smatra otkrivačem tog dijela južnoameričkog teritorija.… više »

STVARNO?

Transformacija Velikog koraljnog grebena

objavljeno prije 4 dana i 3 sata

U tijeku je peto veliko izbjeljivanje Velikog koraljnog grebena u Australiji. Trenutno doživljava najgori događaj masovnog izbjeljivanja dosad, a za to je krivo zagrijavanje oceana uzrokovano… više »

Dogodilo se na današnji dan - 21. travnja

objavljeno prije 4 dana i 11 sati

Prema antičkoj legendi, Romul, sin Reje Silvije i boga Marsa, 753. godine pr.K. osnovao je grad Rim. Prema legendi, svrgnuvši s prijestolja brata Numitora, Amulije je postao kralj… više »

SAVJETI

Važan legalan rad udruga koje pomažu životinjama

objavljeno prije 5 dana i 3 sata

Udruga Prijatelji životinja objavila je da je posljednjih dana dobila više upita vezano za legalnost rada Udruge S-Pas. Članovi FB-grupe „Osvrt na udrugu S-PAS by Gloria Malin",… više »

Dogodilo se na današnji dan - 20. travnja

objavljeno prije 5 dana i 11 sati

1775. godine započela je opsada grada Bostona, početna faza Američkog rata za nezavisnost. Milicije New Englanda tom su prilikom u gradu okružile i zadržale britansku vojsku punih 11 mjeseci… više »

Dogodilo se na današnji dan - 19. travnja

objavljeno prije 6 dana i 11 sati

U Zagrebu je 19. travnja 1273. održan prvi poznati sabor, sa sačuvanim zapisnikom i zaključcima. Tada je utvrđen i naziv sabora: Opći sabor čitave kraljevine Slavonije (Congregatio Regni… više »

skrolaj na vrh