Svijet
MOLIM?!

Arktik bez leda već u rujnu?

objavljeno prije 1 mjesec i 9 dana

Između 2035. i 2067., Arktik bi u rujnu mogao u pravilu stalno biti bez leda, doznaje se iz istraživanja koje je provelo Sveučilište Colorado u Boulderu, predvođeno… više »

Dogodilo se na današnji dan - 11. ožujka

objavljeno prije 1 mjesec i 9 dana

1702. godine Velika Britanija je dobila prve nacionalne dnevne novine, Daily Courant. Iako su bile sastavljene od svega dva stupca teksta na jednoj stranici potrajale su do 1735. godine.… više »

EH, DA...

EU otvara humanitarni koridor u Gazi?

objavljeno prije 1 mjesec i 9 dana

Ursula von der Leyen rekla je da bi pomorski humanitarni koridor između Cipra i Gaze mogao biti otvoren ovog vikenda, u sklopu ubrzanih napora Zapada za ublažavanje humanitarne krize u ratom… više »

EH, DA...

Kaznili prodavačicu kolača a ignoriraju milijunsku prodaju pasa

objavljeno prije 1 mjesec i 10 dana

Proteklih dana Državni inspektorat kaznio je prodavačicu kolača na tržnici zato što nije imala registriranu djelatnost. Istodobno, udruga Prijatelji životinja godinama upozorava da se… više »

EHHH...

Veljača - najtoplija u povijesti

objavljeno prije 1 mjesec i 11 dana

Protekla veljača je za 0.81 Celzijevih stupnjeva toplija od prosjeka za veljaču u posljednjih trideset godina i 1.77°C toplija od procjene prosjeka veljače u drugoj polovici 19.… više »

Dogodilo se na današnji dan - 9. ožujka

objavljeno prije 1 mjesec i 11 dana

Hrvatski sabor je 1712. godine donio zaključak nazvan Hrvatska pragmatička sankcija kojom je regulirano pitanje nasljedstva hrvatskog prijestolja. Njome je efektivno osigurano prijestolje… više »

DAN ŽENA

Žene kao nevidljiva pokretačka snaga ribarstva

objavljeno prije 1 mjesec i 11 dana

Žene obavljaju oko trećinu poslova povezanih s ribarstvom u Mediteranu i Crnom moru. To su podaci koje je otkrila nova studija „Žene u ribarstvu Mediterana i Crnog mora: uloge,… više »

COOL

PIRYA - čista voda

objavljeno prije 1 mjesec i 12 dana

Ususret Međunarodnom danu žena donosimo inspirativnu priču mlade poduzetnice Dore Maroš koja paralelno razvija vlastiti hardverski startup, radi na puno radno vrijeme u… više »

Dogodilo se na današnji dan - 8. ožujka

objavljeno prije 1 mjesec i 12 dana

Članak "African Slavery in America", autora Thomasa Painea, objavljen na današnji dan 1775. godine  postao je prvi članak objavljen u SAD-u kojime se pozivalo na emancipaciju… više »

SJAJNO

Napuštanje kao kazneno djelo prošlo drugo čitanje

objavljeno prije 1 mjesec i 13 dana

Na jučerašnjem drugom čitanju konačnog prijedloga izmjena i dopuna Kaznenog zakona saborski zastupnici podržali su uvođenje napuštanja životinja kao kaznenog djela! Udruga… više »

Dogodilo se na današnji dan - 7. ožujka

objavljeno prije 1 mjesec i 13 dana

Rimski car Konstantin I. proglasio je 321. godine dies Solis Invicti (sunčani-dan, nedjelju) danom odmora u carstvu. Od tada pa sve do danas nedjelja se u kršćanskoj tradiciji smatra… više »

Dogodilo se na današnji dan - 6. ožujka

objavljeno prije 1 mjesec i 14 dana

Posada na čelu s portugalskim istraživačem Ferdinandom Magellanom 1521. godine postaje prva europska ekspedicija koja je stigla do Guama u Marijanskim otocima. Tijekom opskrbe za nastavak… više »

A DOBRO...

Prva strategija EU-a za obranu

objavljeno prije 1 mjesec i 14 dana

Kao prvi korak u provedbi strategije, Komisija je predstavila i zakonodavni prijedlog Europskog programa za obrambenu industriju (EDIP), za koji je iz europskog proračuna namijenjeno… više »

Dogodilo se na današnji dan - 5. ožujka

objavljeno prije 1 mjesec i 15 dana

1770. godine u Bostonu je negodovanje grupe građana protiv britanskih kraljevskih vojnika iz gađanja grudama snijega preraslo u sukob prilikom kojega su vojnici ubili pet civila. Tragični… više »

EHHH... ;)

Brojne tužbe širom svijeta zbog nafte

objavljeno prije 1 mjesec i 16 dana

Dok se planet i dalje zagrijava, prosvjedi protiv fosilnih goriva posljednju se dekadu prelijevaju s ulica u sudnice. Od 2017. godine, diljem svijeta, podneseno je 2341 tužbi protiv raznih… više »

skrolaj na vrh