Zdravlje
MMM

Valentinovo je toplo i slatko uz Franck čajeve

objavljeno prije 11 mjeseci i 11 dana

Iako za sebe volimo reći da smo nacija koja preferira kavu, Hrvati su veliki ljubitelji čaja. Čak 90 posto građana starijih od 15 godina pije čaj. Vole ga podjednako i muškarci i žene,… više »

OPREZ!

Mnogi uzimaju previsoke doze ibuprofena

objavljeno prije 11 mjeseci i 12 dana

Mnoge odrasle osobe, koje koriste ibuprofen i druge tzv. nesteroidne protuupalne lijekove (NSAID), uzimaju ih previše povećavajući rizike od ozbiljnih nuspojava poput unutarnjeg… više »

DANAS

Svjetski dan bolesnika, 11. veljače

objavljeno prije 11 mjeseci i 14 dana

Svjetski dan bolesnika ima za cilj poticati svijest o nužnosti primjerene skrbi o bolesnicima, poštivanja njihovih prava i empatije koju svaki od bolesnika zaslužuje. Naime, unatoč… više »

OPASNOSTI

Svijet treba učinkovitije sprječavati pandemije

objavljeno prije 11 mjeseci i 14 dana

Svijet mora snažnije raditi na sprječavanju izbijanja snažnih zaraznih bolesti poput vrsta gripe koje mogu prijeći sa životinje na čovjeka i mogu ubiti milijune ljudi, rekao je u subotu… više »

NEVJEROJATNO!

Proučavanjem mrava do novih antibiotika

objavljeno prije 11 mjeseci i 17 dana

Život u kolonijama mravima omogućuje da dominiraju bilo kojom okolinom. No s ljudima to očito nije slučaj, jer što smo bliže jedni drugima, time ćemo prije jedni na druge… više »

OPA!

Identificirane su stanice u mozgu koje potiču anksioznost

objavljeno prije 11 mjeseci i 17 dana

Stručnjaci za neurologiju uspjeli su pronaći skupine stanica u mozgu u kojima nastaje anksioznost, kojima su dali ime „stanice anksioznosti". No ono što nas pritom još i… više »

ZANIMLJIVO

Posljedice gladi nakon 2.svjetskog rata vidljive su i na današnjim generacijama

objavljeno prije 11 mjeseci i 18 dana

Za vrijeme 2.svjetskog rata, Nacistima okupiranu zapadnu Nizozemsku pogodila je epidemija gladi. Posljedice tog strašnog perioda i dan danas zapisane su u genetskom kodu stotina… više »

Proširena prostata i unos tekućine

objavljeno prije 11 mjeseci i 20 dana

Nakon 50. godine mnogi muškarci prisiljeni su često i hitno mokriti, za što je kriva proširena prostata, što se naziva benigna hiperplazija prostate (BHP), no ako… više »

USPJEH

Krvni test otkriva rane znakove Alzheimera

objavljeno prije 11 mjeseci i 21 dan

Japanski i australski znanstvenici razvili su krvni test kojim se, i prije pojave simptoma Alzheimerove bolesti na jeftin i precizan način mogu detektirati beta… više »

EH, DA...

Sve više preživjelih od raka, ali - bogatih

objavljeno prije 11 mjeseci i 22 dana

Stopa preživljavanja od raka širom svijeta raste no za taj iskorak uvelike su zaslužne bogatije zemlje svijeta dok se toliki napredak u borbi protiv raka ne bilježi u… više »

ZNATE LI?

Menopauza pogoršava simptome reumatoidnog artritisa

objavljeno prije 11 mjeseci i 23 dana

Novo američko istraživanje pokazuje da je kod žena koje pate od reumatoidnog artritisa uočeno značajnije pogoršanje funkcija nakon menopauze. Nakon proučavanja 8189 žena s reumatoidnim… više »

EH, DA...

Zašto je loše biti u bolnici preko vikenda

objavljeno prije 11 mjeseci i 27 dana

Bolnički pacijenti koji dobiju srčani zastoj vikendom ili usred noći imaju veće izglede umrijeti nego ako im se zastoj rada srca dogodi radnim danom, pokazalo je američko istraživanje.… više »

WOW!

Stari antibiotik učinkovit protiv superbakterija

objavljeno prije 11 mjeseci i 29 dana

Oktapeptin, antibiotik kojeg su znanstvenici previdjeli punih 40 godina nakon njegova otkrića mogao bi pomoći u razvoju novih lijekova protiv smrtonosnih infekcija izazvanih nekim od… više »

LOŠE?

Bakterija koja potiče preuranjeni porod

objavljeno prije 1 godinu

Na Imperial Collegeu u Londonu provedeno je istraživanje tijekom kojeg su sudionicama uzimani brisevi grlića maternice. Sudjelovalo je 250 trudnica i još 87 žena koje su prethodno… više »

STRAŠNO!

Zdravstvo je sve nedostupnije siromašnim Hrvatima

objavljeno prije 1 godinu

„Koristim usluge privatne poliklinike koja ima ugovor s Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje (HZZO). Nekad sam čekala mjesec dana, ali u srpnju 2017. godine naručili su me na… više »

skrolaj na vrh