Zdravlje
TRIBINE

Srčane aritmije danas se mogu danas mogu liječiti s uspjehom do 94 posto

objavljeno prije 6 mjeseci i 16 dana

Javna tribina o srčanim aritmijama, s naglaskom na atrijsku fibrilaciju (AF) kao najčešću aritmiju, održana je danas u HUB-u 385 u Zagrebu. O važnosti prepoznavanja simptoma,… više »

PROVJERITE ŠEĆER

Svjetski dan šećerne bolesti je danas

objavljeno prije 6 mjeseci i 21 dan

Međunarodna dijabetička federacija i Svjetska zdravstvena organizacija 1991. godine započeli su s obilježavanjem Svjetskog dana šećerne bolesti kao odgovor na rastuću prijetnju koju… više »

UFF!

Otkriven novi soj virusa HIV-a

objavljeno prije 6 mjeseci i 22 dana

Znanstvenici tvrtke Abbott prvi su put od uspostave smjernica za klasifikaciju podtipova 2000. godine otkrili novi soj virusa HIV-a te su ga svrstali u 'skupinu M HIV-1 podtip L' te objavili… više »

STRAŠNO!!

Gotovo 30 posto djece i adolescenata imaju višak kilograma

objavljeno prije 6 mjeseci i 25 dana

Alarmantno visok broj djece trpi ozbiljne posljedice zbog loše ili nezdrave prehrane, upozorio je UNICEF u ovogodišnjem Izvještaju o stanju djece u svijetu - najmanje… više »

ANALIZA

Rijetke bolesti baš i nisu rijetke

objavljeno prije 7 mjeseci

Svaka rijetka bolest po definiciji zahvaća malen broj ljudi, ukupno ih 300 milijuna danas u svijetu, ili četiri posto populacije, boluje od takvih bolesti, navodi se u izvješću… više »

ZANIMLJIVO

Joga instruktori imaju problema s kukovima

objavljeno prije 7 mjeseci i 1 dan

Popularnost joge ne jenjava, kako zbog fizičke koristi za fleksibilnost i ravnotežu pojedinca, tako i za njegovu duhovnu korist. Zbog toga je prakticiraju milijuni diljem svijeta te iz dana u… više »

ODLIČNO

Novo cjepivo za tuberkulozu spašava milijune

objavljeno prije 7 mjeseci i 2 dana

Svake se godine u svijetu zabilježi 10 milijuna novih slučajeva tuberkuloze, trenutno vodećeg uzroka smrti od zaraznih bolesti širom svijeta a taj bi se trend mogao preokrenuti čak i… više »

OPREZ

Gazirana pića i menopauza

objavljeno prije 7 mjeseci i 3 dana

Znanstvenici su proučili podatke o konzumaciji gaziranih pića, zdravlju kostiju i prijelomima kod više od 70.000 žena prosječno starih 69 godina. Polovica žena praćena je najmanje 12… više »

OPREZ

Zašto su ospice tako opasne?

objavljeno prije 7 mjeseci i 5 dana

Oboljeti od ospica još je opasnije nego što se do sada znalo zbog toga što ta bolest uništava imunitet koji je do tada organizam stekao na druge bolesti, objavili… više »

STVARNO?

Nema dovoljno dokaza da kanabis ublažava mentalne poremećaje

objavljeno prije 7 mjeseci i 5 dana

Pregledom više znanstvenih studija u sklopu kojih je analiziran utjecaj ljekovitih kanabinoida (aktivni sastojak marihuane) na šest mentalnih poremećaja, znanstvenici su… više »

POMOZITE

Globalne zalihe krvi su nestale

objavljeno prije 7 mjeseci i 9 dana

Globalne zalihe krvi za spasonosne transfuzije nedovoljne su za ispunjenje potreba i u većini zemalja u svijetu ih kritično manjka, pokazalo je novo istraživanje. Prva detaljna analiza… više »

OPREZNO

Bivši nogometaši izloženi visokom riziku od demencije

objavljeno prije 7 mjeseci i 9 dana

Kod bivših nogometaša uočen je tri i pol puta veći rizik od razvoja demencije nego kod njihovih vršnjaka iz opće populacije koji su se bavili drugim poslovima, ustanovili… više »

ZAPAMTITE!

Kada su djelotvorni lijekovi za tlak?

objavljeno prije 7 mjeseci i 10 dana

Da bi terapija za krvni tlak imala najbolje rezultate, tablete bi trebalo uzeti prije odlaska na spavanje, kažu španjolski znanstvenici. Taj jednostavan savjet mogao bi vam sačuvati… više »

DOKAZANO

Artritis definitivno predviđa promjene vremena

objavljeno prije 7 mjeseci i 11 dana

Ljudi s dugotrajnim zdravstvenim problemima poput artritisa više osjećaju bol u dane kada je povišena vlaga u zraku, pokazalo je britansko istraživanje, a prenosi BBC. U narodu… više »

USPJEH

Iskorijenjena su dva od tri virusa uzročnika dječje paralize

objavljeno prije 7 mjeseci i 12 dana

Svjetska zdravstvena organizacija pozdravila je u četvrtak povijesni korak naprijed prema iskorjenjivanju dječje paralize pošto je stručna skupina potvrdila da je u svijetu… više »

skrolaj na vrh