« Zdravlje
objavljeno prije 2 mjeseca i 28 dana
SAVJETI

Savjeti da ostanete uvijek zdravi

Zdravlje je važnije od svega - ne vrijedi vam lova i zabava ako nešto ne možete raditi jer ste bolesni, stoga, poslušajte ovih pet savjeta

Budte zdravi, to je najvažnije!
Budte zdravi, to je najvažnije! (Arhiva)
Više o

zdravlje

,

savjeti

,

dobro zdravlje

Sve je lijepo i krasno ako ste zdravi - uvijek ćete naći način da zaradite, da se družite i zabavljate... no, ako niste zdravi, najednom više ne možete ništa...

Upravo iz tog razloga pročitajte ovih pet savjeta kako biste unaprijedili i poboljšali svoje navike u prehrani, a preporučuju ih nutricionisti.

Što ne bi trebali raditi:

Jesti puno vlakana bez hidratacije - vlakna su sjajna za probavu, ali samo ako se unose uz dovoljne količine vode. U suprotnom, mogu se dogoditi neugodnosti. Naime, vlakna upijaju vodu, što pomaže bržem kretanju hrane kroz organizam i njezinom lakšem izbacivanju. Ne pijete li dovoljnu količinu vode, dehidracija sigurno dovodi do problema sa stolicom. Zlatan savjet: nikada ne zaboravite piti vodu! 

Piti kavu nakon podneva - kofeinu je u prosjeku potrebno oko 10 sati da bi se razložio u tijelu. Ako popijete šalicu kave poslijepodne, može se dogoditi da i nakon ponoći osjećate efekte kofeina, što nije baš dobro za san. Ipak, način na koji se kofein razlaže u organizmu individualan je i također ovisi i o količini kave koju ste popili, ali nutricionisti sugeriraju da kavu pijete samo prije podne.

Što treba uvesti kao redovnu naviku?

Jedite svaki dan u isto vrijeme - naše tijelo voli rutinu. Brojna su istraživanja pokazala da je nepravilna prehrana povezana s povećanim rizikom od metaboličkih sindroma, povišenog krvnog tlaka i indeksa tjelesne mase. Naš metabolizam ima svoj 24-satni raspored i očekuje iste stvari svakoga dana u isto vrijeme. Upravo je ovo pravilo jedno od ključnih u održavanju zdravlja, stoga ga treba uvesti u svoju redovnu životnu naviku.   

Jedite više cinka za bolji san - nedavna istraživanja pokazala su da je razina cinka povezana s kvalitetom spavanja. Cink se nalazi u mesu, školjkama, mahunarkama, sjemenkama, orašastim plodovima i mliječnim proizvodima. Unos cinka u organizam možete pojačati i suplementima, kako biste osigurali optimalnu potrebnu dozu.

Zamijenite mliječnu čokoladu tamnom - crna čokolada ima visok udio kakaa (70 posto i više), zbog čega je bolji izbor od mliječne. U usporedbi s mliječnom čokoladom, tamna obiluje zdravim antioksidansima koji štite tijelo od starenja i bolesti, ima manje šećera i sadrži minerale poput magnezija, željeza i cinka.

Ima toga još, no već i ovih 5 stvari diže vašu kvalitetu života na zavidnu razinu.

30.01.2024. 10:31:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh