« Dogodilo se na današnji dan
objavljeno prije 2 mjeseca i 22 dana

Dogodilo se na današnji dan - 18. studenoga

Otkrivena Antarktika, uvedeno standardno vrijeme u SAD, prikazan Parobrod Willie s Mickey Mouseom, okupiran Vukovar

Dogodilo se na današnji dan 18. studenoga
Dogodilo se na današnji dan 18. studenoga (Arhiva)
Više o

Mickey Mouse

,

dogodilo se na današnji dan

,

Niels Bohr

,

Alan Shepard

,

pad Vukovara

,

George Gallup rođendan

,

Alan Shepard rođendan

,

Antun Branko Šimić rođendan

,

Owen Wilson rođendan

,

Linda Evans rođendan

,

rođeni 18. studenoga

,

18. studenoga

Na današnji dan 1820. dogodilo se posljednje veliko geografsko otkriće kada je kapetan Nathaniel Palmer otkrio Antarktiku. Kao neustrašiv lovac na tuljane, Palmer je u svom brodiću „Heroj" od svega 14 metara doplovio do obala Antarktike u potrazi za kolonijama tuljana čije je krzno bilo na velikoj cijeni.

Šezdeset i tri godine kasnije SAD su uvele standardno vrijeme, izum kanadskog inžinjera Sir Sanforda Fleminga. Godinu dana kasnije 24 zemlje sastale su se u Bijeloj kući u Washingtonu i uvele standardno vrijeme u svijetu, dogovorivši se da je nulti meridijan u Greenwichu te da će od njega početi brojati vremenske zone.

Jedan od najpoznatijih i najomiljenijih crtanih likova u povijesti, Mickey Mouse, imao je premijeru na današnji dan 1928. godine u kratkom crtanom filmu Parobrod Willie.

U ne tako davnoj prošlosti, 1976. godine, španjolski se parlament sastao da nakon smrti generalissimusa Franca objavi povratak demokracije u zemlju.

No, ima i groznih stvari koje su na današnji dan potresle svijet. 1978. godine Jim Jones, samozvani duhovni vođa, poveo je 914 svojih sljedbenika u smrt masovnim trovanjem u Jonestownu u Gvajani. Kult je bio nemilosrdan, ubivši svakoga tko nije želio popiti cijanid, a nastradala su i sva djeca rođena u komuni.

Osamostaljenjem Hrvatske 1991. godine došlo je do otvorene agresije Srbije na Vukovar i Hrvatsku. Nakon što je većina srpskog stanovništva (sva srpska djeca) pobjegla iz grada, počela je bitka za Vukovar, u kojoj su hrvatske snage branile grad protiv vojske JNA, srpskih četničkih i drugih paravojnih formacija i srpske vojske, koja je imala golemu premoć u ljudstvu i tehnici. Srpsko je granatiranje sravnilo grad sa zemljom. Nakon tri mjeseca ogorčenih borba, Vukovar je 18. studenoga 1991. godine pao u srpske ruke. U agresiji na Vukovar 1991. godine, JNA i srpske paravojne postrojbe ubile su najmanje 1.739 osoba.

Prije pet godina Ujedinjeni narodi po prvi su put u povijesti održali zasjedanje Vijeća sigurnosti van sjedišta u New Yorku, sastavši se na dvodnevnom skupu u kenijskom glavnom gradu Nairobiju.

Rođendani slavnih osoba nisu toliko obilni kao nekoliko proteklih dana. Prije 108 godina rođen je George Gallup, poznati analitičar javnog mnijenja čiji institut i danas predstavlja najveći svjetski autoritet u tom polju. Rođen je i poznati hrvatski pjesnik Antun Branko Šimić, kao i hollywoodske zvijezde Owen Wilson, Elisabeth Perkins i Linda Evans. Alan B. Shepard stao je na površinu Mjeseca iza Neila Armstronga, dok je na današnji dan umro jedan od najvećih fizičara u povijesti, dobitnik Nobelove nagrade 1922. godine Niels Bohr.

18.11.2022. 00:02:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Aco
    24.11.2020. 13:32
    Koliko zanimljivih informacija, na jednom sajtu! Svaka cast!
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh