Zdravlje
BROJKE

Živimo tri godine kraće od prosjeka EU-a

objavljeno prije 1 mjesec i 22 dana

Očekivani životni vijek u Hrvatskoj sve je dulji, ali i dalje zaostaje za prosjekom EU-a za oko tri godine, pokazuje izvješće o stanju zdravlja u EU-u u 2019. godini, koje pokazuje da… više »

STVARNO?

Ospice i dalje ubijaju

objavljeno prije 1 mjesec i 23 dana

Nakon više desetljeća bitnog napretka, borba protiv ospica stagnira i broj smrtnih slučajeva se 2018. povisio, upozorile su u četvrtak Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) i… više »

ČUVAJTE SE

Danas je Svjetski dan AIDS-a

objavljeno prije 1 mjesec i 28 dana

Cilj i svrha je da se različitim aktivnostima i medijskim događajima podigne svjesnost javnosti o infekciji HIV-om koji uzrokuje AIDS, dostupnosti liječenja antiretrovirusnim lijekovima,… više »

SPAS?

Pacemaker za mozak spašava ovisnike?

objavljeno prije 2 mjeseca i 2 dana

Pacijentima s dugogodišnjom ovisnošću o narkoticima u mozak će biti ugrađen implantat koji bi trebao regulirati njihovu potrebu za drogom, što je prvo takvo istraživanje… više »

KOLESTEROL

Statini ne utječu na gubitak pamćenja ni na kognitivne probleme

objavljeno prije 2 mjeseca i 3 dana

Statini ne utječu na gubitak pamćenja ni na kognitivne probleme, zaključili su australski znanstvenici pošto su procijenili učinak ovog lijeka za sniženje razine kolesterola tijekom… više »

LOŠE...

Život blizu prometnica utječe na sporiji razvoj dječjih pluća

objavljeno prije 2 mjeseca i 4 dana

Britanski su znanstvenici uočili da život djece svakodnevno izložene onečišćenom zraku s obližnjih prometnica rezultira sporijim razvojem pluća za 14 posto. Studija je pokazala da… više »

EHHH...

Hrvati obožavaju žesticu

objavljeno prije 2 mjeseca i 6 dana

Više od polovice Hrvata konzumira jaka alkoholna pića, od toga trećina i nekoliko puta mjesečno, pri čemu su najpopularniji likeri, rakija, viski i džin, izvijestio je u petak magazin… više »

TRIBINE

Srčane aritmije danas se mogu danas mogu liječiti s uspjehom do 94 posto

objavljeno prije 2 mjeseca i 10 dana

Javna tribina o srčanim aritmijama, s naglaskom na atrijsku fibrilaciju (AF) kao najčešću aritmiju, održana je danas u HUB-u 385 u Zagrebu. O važnosti prepoznavanja simptoma,… više »

PROVJERITE ŠEĆER

Svjetski dan šećerne bolesti je danas

objavljeno prije 2 mjeseca i 15 dana

Međunarodna dijabetička federacija i Svjetska zdravstvena organizacija 1991. godine započeli su s obilježavanjem Svjetskog dana šećerne bolesti kao odgovor na rastuću prijetnju koju… više »

UFF!

Otkriven novi soj virusa HIV-a

objavljeno prije 2 mjeseca i 15 dana

Znanstvenici tvrtke Abbott prvi su put od uspostave smjernica za klasifikaciju podtipova 2000. godine otkrili novi soj virusa HIV-a te su ga svrstali u 'skupinu M HIV-1 podtip L' te objavili… više »

STRAŠNO!!

Gotovo 30 posto djece i adolescenata imaju višak kilograma

objavljeno prije 2 mjeseca i 19 dana

Alarmantno visok broj djece trpi ozbiljne posljedice zbog loše ili nezdrave prehrane, upozorio je UNICEF u ovogodišnjem Izvještaju o stanju djece u svijetu - najmanje… više »

ANALIZA

Rijetke bolesti baš i nisu rijetke

objavljeno prije 2 mjeseca i 24 dana

Svaka rijetka bolest po definiciji zahvaća malen broj ljudi, ukupno ih 300 milijuna danas u svijetu, ili četiri posto populacije, boluje od takvih bolesti, navodi se u izvješću… više »

ZANIMLJIVO

Joga instruktori imaju problema s kukovima

objavljeno prije 2 mjeseca i 25 dana

Popularnost joge ne jenjava, kako zbog fizičke koristi za fleksibilnost i ravnotežu pojedinca, tako i za njegovu duhovnu korist. Zbog toga je prakticiraju milijuni diljem svijeta te iz dana u… više »

ODLIČNO

Novo cjepivo za tuberkulozu spašava milijune

objavljeno prije 2 mjeseca i 26 dana

Svake se godine u svijetu zabilježi 10 milijuna novih slučajeva tuberkuloze, trenutno vodećeg uzroka smrti od zaraznih bolesti širom svijeta a taj bi se trend mogao preokrenuti čak i… više »

OPREZ

Gazirana pića i menopauza

objavljeno prije 2 mjeseca i 27 dana

Znanstvenici su proučili podatke o konzumaciji gaziranih pića, zdravlju kostiju i prijelomima kod više od 70.000 žena prosječno starih 69 godina. Polovica žena praćena je najmanje 12… više »

skrolaj na vrh