Zdravlje
OPREZNO

Hipertenzija - tihi ubojica br. 1

objavljeno prije 3 mjeseca i 28 dana

Svaki treći stanovnik Hrvatske ima povišeni krvni tlak, koji se danas u svijetu smatra ubojicom broj jedan, a kardiovaskularne bolesti su vodeći uzrok smrtnosti u gotovo svim zemljama,… više »

BRAVO

Novi uspjeh u prilagodbi imunog sustava borbi protiv raka

objavljeno prije 4 mjeseca

Američki znanstvenici uspjeli su prvi puta bez izazivanja nuspojava genetski izmijeniti imuni sustav tri pacijenta oboljela od raka uz pomoć CRISPR-a, novog alata koji uvodi revoluciju u… više »

BOLJE?

Epidemije 20. stoljeća bile su smrtonosnije od današnjih

objavljeno prije 4 mjeseca i 1 dan

Epidemije 20. stoljeća bile su smrtonosnije od današnjih piše agencije France presse donoseći kronologiju u vrijeme panike koja se širi svijetom zbog epidemije izazvane… više »

STVARNO?

Antibiotici smanjuju rizik od raka želuca

objavljeno prije 4 mjeseca i 3 dana

Iskorijenjivanje bakterije koja izaziva čir na želucu, može više nego prepoloviti izglede za rak želuca među ljudima u čijim obiteljima netko ima rak želuca, pokazalo je novo… više »

SPAS?

CT spašava pušače

objavljeno prije 4 mjeseca i 5 dana

Veliko znanstveno istraživanje koje je obuhvatilo pušače i nepušače u Nizozemskoj i Belgiji potvrdilo je da rano otkrivanje raka pluća snimanjem CT-om niskih doza zračenja može… više »

ZANIMLJIVO

Lijekovi za druge bolesti djeluju protiv raka

objavljeno prije 4 mjeseca i 6 dana

Američki znanstvenici proučili su djeluje li u borbi protiv raka više od 4500 lijekova kojima to nije osnovna namjena i otkrili da gotovo 50 takvih lijekova ima neki učinak protiv… više »

ZAPAMTITE!

Koronavirus: kako prepoznati simptome i tko je ugrožen?

objavljeno prije 4 mjeseca i 7 dana

Koronavirus je zasad odnio najmanje 213 života u Kini te se proširio i na druge države na gotovo svim kontinentima. Što zasad (ne) znamo o tom novom virusu? Svjetska zdravstvena… više »

WOW!

Pluća se sama oporavljaju nakon prestanka pušenja

objavljeno prije 4 mjeseca i 8 dana

Vaša pluća imaju gotovo "magičnu" sposobnost da isprave kancerozne mutacije izazvane pušenjem - no samo ako prestane pušiti, kažu znanstvenici. Do sada se smatralo da su… više »

NEZGODNO

Neurodermatitis se može pojaviti i u odrasloj dobi

objavljeno prije 4 mjeseca i 10 dana

Neurodermatitis se obično razvije kod male djece, ali to ne znači da se ne može pojaviti i kod odraslih kasnije u životu. Oko 15% ljudi razvije neurodermatitis u nekom trenutku tijekom… više »

OPREZNO

Koronavirus - treba li paničariti?

objavljeno prije 4 mjeseca i 12 dana

To je virus koji znanstvenici nikad nisu vidjeli. Ne znaju točno odakle je došao, ali već je proputovao 9500 kilometara otkako je koncem prosinca otkriven u Kini. Unatoč karantenama,… više »

OPREZNO

Koronavirus stigao u Europu

objavljeno prije 4 mjeseca i 13 dana

Kod trećeg zabilježenog slučaja riječ je o bliskom rođaku jedne od dvije osobe kod kojih je ranije dijagnosticirana ova nova i opasna plućna bolest, saopćeno je iz Ministarstva zdravlja… više »

PRIPAZITE

Preuranjena menopauza stvara probleme

objavljeno prije 4 mjeseca i 15 dana

Među ženama kod kojih menopauza nastupi oko četrdesete godine života ili ranije, što se smatra preuranjenom menopauzom, uočena je triput veća mogućnost od razvoja višestrukih… više »

WOW!

Nova metoda mogla bi liječiti sve vrste raka

objavljeno prije 4 mjeseca i 16 dana

Novootkrivena stanica našeg imunološkog sustava mogla bi se iskoristiti za borbu protiv svih vrsta raka, objavili su britanski znanstvenici, prenosi u utorak BBC. Znanstvenici… više »

PRIPAZITE

Sprejevi za nos mogu izazvati ovisnost

objavljeno prije 4 mjeseca i 17 dana

Sprejevi za nos nisu opojni kao alkohol i droga, ali mogu izazvati ovisnost, upozoravaju stručnjaci. Naime, sprejevi za nos sužavaju krvne žile u nosu i sinusima što smanjuje oticanje… više »

EHHH...

Pušenje najveći rizik za moždani udar

objavljeno prije 4 mjeseca i 18 dana

Zabrinjavajući rezultati došli su iz nove studije koja je objavljena u "American Journal of Preventive Medicine". Studija je otkrila da se mladi koji puše i tradicionalne i… više »

skrolaj na vrh