Zdravlje
ZAPAMTITE!

Na kojim se površinama koronavirus najdulje zadržava

objavljeno prije 9 mjeseci i 29 dana

Rezultati istraživanja pokazali su da se tragovi virusa na plastici i čeliku mogu zadržati i do tri dana nakon prvotne kontaminacije. Virus je na kartonskoj površini preživio jedan… više »

OPREZNO

Ultrapasivno pušenje je štetno za zdravlje

objavljeno prije 10 mjeseci i 12 dana

Miris hladnog duhana koji najavljuje ulazak pušača u prostoriju mogao bi biti opasan osim što je neugodan, navodi se u novoj američkoj studiji objavljenoj u časopisu Science… više »

SAVJETI

Kako sigurno prepoznati koronavirus

objavljeno prije 10 mjeseci i 12 dana

Koronavirus hara svijetom, a mi donosimo naputke iz samog centra, bolnice u Shenzenu koje su oni podijelili svojim zaposlenicima o simptomima, zaštiti i ostalim važnim napomenama. 1.… više »

NAPOKON

Gradska ljekarna Zagreb pokrenula proizvodnju dezinfekcijskih sredstava i maski

objavljeno prije 10 mjeseci i 13 dana

Gradska ljekarna Zagreb, koja je u sastavu Zagrebačkog holdinga, odnosno Grada Zagreba, doskočile su nestašici maski i dezinfekcijskih sredstava pokretanjem vlastite izrade. Nakon… više »

OPREZNO

Hipertenzija - tihi ubojica br. 1

objavljeno prije 11 mjeseci i 10 dana

Svaki treći stanovnik Hrvatske ima povišeni krvni tlak, koji se danas u svijetu smatra ubojicom broj jedan, a kardiovaskularne bolesti su vodeći uzrok smrtnosti u gotovo svim zemljama,… više »

BRAVO

Novi uspjeh u prilagodbi imunog sustava borbi protiv raka

objavljeno prije 11 mjeseci i 13 dana

Američki znanstvenici uspjeli su prvi puta bez izazivanja nuspojava genetski izmijeniti imuni sustav tri pacijenta oboljela od raka uz pomoć CRISPR-a, novog alata koji uvodi revoluciju u… više »

BOLJE?

Epidemije 20. stoljeća bile su smrtonosnije od današnjih

objavljeno prije 11 mjeseci i 14 dana

Epidemije 20. stoljeća bile su smrtonosnije od današnjih piše agencije France presse donoseći kronologiju u vrijeme panike koja se širi svijetom zbog epidemije izazvane… više »

STVARNO?

Antibiotici smanjuju rizik od raka želuca

objavljeno prije 11 mjeseci i 16 dana

Iskorijenjivanje bakterije koja izaziva čir na želucu, može više nego prepoloviti izglede za rak želuca među ljudima u čijim obiteljima netko ima rak želuca, pokazalo je novo… više »

SPAS?

CT spašava pušače

objavljeno prije 11 mjeseci i 18 dana

Veliko znanstveno istraživanje koje je obuhvatilo pušače i nepušače u Nizozemskoj i Belgiji potvrdilo je da rano otkrivanje raka pluća snimanjem CT-om niskih doza zračenja može… više »

ZANIMLJIVO

Lijekovi za druge bolesti djeluju protiv raka

objavljeno prije 11 mjeseci i 18 dana

Američki znanstvenici proučili su djeluje li u borbi protiv raka više od 4500 lijekova kojima to nije osnovna namjena i otkrili da gotovo 50 takvih lijekova ima neki učinak protiv… više »

ZAPAMTITE!

Koronavirus: kako prepoznati simptome i tko je ugrožen?

objavljeno prije 11 mjeseci i 20 dana

Koronavirus je zasad odnio najmanje 213 života u Kini te se proširio i na druge države na gotovo svim kontinentima. Što zasad (ne) znamo o tom novom virusu? Svjetska zdravstvena… više »

WOW!

Pluća se sama oporavljaju nakon prestanka pušenja

objavljeno prije 11 mjeseci i 21 dan

Vaša pluća imaju gotovo "magičnu" sposobnost da isprave kancerozne mutacije izazvane pušenjem - no samo ako prestane pušiti, kažu znanstvenici. Do sada se smatralo da su… više »

NEZGODNO

Neurodermatitis se može pojaviti i u odrasloj dobi

objavljeno prije 11 mjeseci i 23 dana

Neurodermatitis se obično razvije kod male djece, ali to ne znači da se ne može pojaviti i kod odraslih kasnije u životu. Oko 15% ljudi razvije neurodermatitis u nekom trenutku tijekom… više »

OPREZNO

Koronavirus - treba li paničariti?

objavljeno prije 11 mjeseci i 24 dana

To je virus koji znanstvenici nikad nisu vidjeli. Ne znaju točno odakle je došao, ali već je proputovao 9500 kilometara otkako je koncem prosinca otkriven u Kini. Unatoč karantenama,… više »

OPREZNO

Koronavirus stigao u Europu

objavljeno prije 11 mjeseci i 25 dana

Kod trećeg zabilježenog slučaja riječ je o bliskom rođaku jedne od dvije osobe kod kojih je ranije dijagnosticirana ova nova i opasna plućna bolest, saopćeno je iz Ministarstva zdravlja… više »

skrolaj na vrh