Zdravlje
KOLESTEROL

Statini ne utječu na gubitak pamćenja ni na kognitivne probleme

objavljeno prije 8 mjeseci i 12 dana

Statini ne utječu na gubitak pamćenja ni na kognitivne probleme, zaključili su australski znanstvenici pošto su procijenili učinak ovog lijeka za sniženje razine kolesterola tijekom… više »

LOŠE...

Život blizu prometnica utječe na sporiji razvoj dječjih pluća

objavljeno prije 8 mjeseci i 13 dana

Britanski su znanstvenici uočili da život djece svakodnevno izložene onečišćenom zraku s obližnjih prometnica rezultira sporijim razvojem pluća za 14 posto. Studija je pokazala da… više »

EHHH...

Hrvati obožavaju žesticu

objavljeno prije 8 mjeseci i 15 dana

Više od polovice Hrvata konzumira jaka alkoholna pića, od toga trećina i nekoliko puta mjesečno, pri čemu su najpopularniji likeri, rakija, viski i džin, izvijestio je u petak magazin… više »

TRIBINE

Srčane aritmije danas se mogu danas mogu liječiti s uspjehom do 94 posto

objavljeno prije 8 mjeseci i 19 dana

Javna tribina o srčanim aritmijama, s naglaskom na atrijsku fibrilaciju (AF) kao najčešću aritmiju, održana je danas u HUB-u 385 u Zagrebu. O važnosti prepoznavanja simptoma,… više »

PROVJERITE ŠEĆER

Svjetski dan šećerne bolesti je danas

objavljeno prije 8 mjeseci i 24 dana

Međunarodna dijabetička federacija i Svjetska zdravstvena organizacija 1991. godine započeli su s obilježavanjem Svjetskog dana šećerne bolesti kao odgovor na rastuću prijetnju koju… više »

UFF!

Otkriven novi soj virusa HIV-a

objavljeno prije 8 mjeseci i 24 dana

Znanstvenici tvrtke Abbott prvi su put od uspostave smjernica za klasifikaciju podtipova 2000. godine otkrili novi soj virusa HIV-a te su ga svrstali u 'skupinu M HIV-1 podtip L' te objavili… više »

STRAŠNO!!

Gotovo 30 posto djece i adolescenata imaju višak kilograma

objavljeno prije 8 mjeseci i 28 dana

Alarmantno visok broj djece trpi ozbiljne posljedice zbog loše ili nezdrave prehrane, upozorio je UNICEF u ovogodišnjem Izvještaju o stanju djece u svijetu - najmanje… više »

ANALIZA

Rijetke bolesti baš i nisu rijetke

objavljeno prije 9 mjeseci i 3 dana

Svaka rijetka bolest po definiciji zahvaća malen broj ljudi, ukupno ih 300 milijuna danas u svijetu, ili četiri posto populacije, boluje od takvih bolesti, navodi se u izvješću… više »

ZANIMLJIVO

Joga instruktori imaju problema s kukovima

objavljeno prije 9 mjeseci i 4 dana

Popularnost joge ne jenjava, kako zbog fizičke koristi za fleksibilnost i ravnotežu pojedinca, tako i za njegovu duhovnu korist. Zbog toga je prakticiraju milijuni diljem svijeta te iz dana u… više »

ODLIČNO

Novo cjepivo za tuberkulozu spašava milijune

objavljeno prije 9 mjeseci i 5 dana

Svake se godine u svijetu zabilježi 10 milijuna novih slučajeva tuberkuloze, trenutno vodećeg uzroka smrti od zaraznih bolesti širom svijeta a taj bi se trend mogao preokrenuti čak i… više »

OPREZ

Gazirana pića i menopauza

objavljeno prije 9 mjeseci i 6 dana

Znanstvenici su proučili podatke o konzumaciji gaziranih pića, zdravlju kostiju i prijelomima kod više od 70.000 žena prosječno starih 69 godina. Polovica žena praćena je najmanje 12… više »

OPREZ

Zašto su ospice tako opasne?

objavljeno prije 9 mjeseci i 7 dana

Oboljeti od ospica još je opasnije nego što se do sada znalo zbog toga što ta bolest uništava imunitet koji je do tada organizam stekao na druge bolesti, objavili… više »

STVARNO?

Nema dovoljno dokaza da kanabis ublažava mentalne poremećaje

objavljeno prije 9 mjeseci i 8 dana

Pregledom više znanstvenih studija u sklopu kojih je analiziran utjecaj ljekovitih kanabinoida (aktivni sastojak marihuane) na šest mentalnih poremećaja, znanstvenici su… više »

POMOZITE

Globalne zalihe krvi su nestale

objavljeno prije 9 mjeseci i 11 dana

Globalne zalihe krvi za spasonosne transfuzije nedovoljne su za ispunjenje potreba i u većini zemalja u svijetu ih kritično manjka, pokazalo je novo istraživanje. Prva detaljna analiza… više »

OPREZNO

Bivši nogometaši izloženi visokom riziku od demencije

objavljeno prije 9 mjeseci i 12 dana

Kod bivših nogometaša uočen je tri i pol puta veći rizik od razvoja demencije nego kod njihovih vršnjaka iz opće populacije koji su se bavili drugim poslovima, ustanovili… više »

skrolaj na vrh