Zdravlje
OPA!

Identificirane su stanice u mozgu koje potiču anksioznost

objavljeno prije 9 mjeseci i 12 dana

Stručnjaci za neurologiju uspjeli su pronaći skupine stanica u mozgu u kojima nastaje anksioznost, kojima su dali ime „stanice anksioznosti". No ono što nas pritom još i… više »

ZANIMLJIVO

Posljedice gladi nakon 2.svjetskog rata vidljive su i na današnjim generacijama

objavljeno prije 9 mjeseci i 13 dana

Za vrijeme 2.svjetskog rata, Nacistima okupiranu zapadnu Nizozemsku pogodila je epidemija gladi. Posljedice tog strašnog perioda i dan danas zapisane su u genetskom kodu stotina… više »

Proširena prostata i unos tekućine

objavljeno prije 9 mjeseci i 15 dana

Nakon 50. godine mnogi muškarci prisiljeni su često i hitno mokriti, za što je kriva proširena prostata, što se naziva benigna hiperplazija prostate (BHP), no ako… više »

USPJEH

Krvni test otkriva rane znakove Alzheimera

objavljeno prije 9 mjeseci i 16 dana

Japanski i australski znanstvenici razvili su krvni test kojim se, i prije pojave simptoma Alzheimerove bolesti na jeftin i precizan način mogu detektirati beta… više »

EH, DA...

Sve više preživjelih od raka, ali - bogatih

objavljeno prije 9 mjeseci i 16 dana

Stopa preživljavanja od raka širom svijeta raste no za taj iskorak uvelike su zaslužne bogatije zemlje svijeta dok se toliki napredak u borbi protiv raka ne bilježi u… više »

ZNATE LI?

Menopauza pogoršava simptome reumatoidnog artritisa

objavljeno prije 9 mjeseci i 18 dana

Novo američko istraživanje pokazuje da je kod žena koje pate od reumatoidnog artritisa uočeno značajnije pogoršanje funkcija nakon menopauze. Nakon proučavanja 8189 žena s reumatoidnim… više »

EH, DA...

Zašto je loše biti u bolnici preko vikenda

objavljeno prije 9 mjeseci i 22 dana

Bolnički pacijenti koji dobiju srčani zastoj vikendom ili usred noći imaju veće izglede umrijeti nego ako im se zastoj rada srca dogodi radnim danom, pokazalo je američko istraživanje.… više »

WOW!

Stari antibiotik učinkovit protiv superbakterija

objavljeno prije 9 mjeseci i 23 dana

Oktapeptin, antibiotik kojeg su znanstvenici previdjeli punih 40 godina nakon njegova otkrića mogao bi pomoći u razvoju novih lijekova protiv smrtonosnih infekcija izazvanih nekim od… više »

LOŠE?

Bakterija koja potiče preuranjeni porod

objavljeno prije 9 mjeseci i 24 dana

Na Imperial Collegeu u Londonu provedeno je istraživanje tijekom kojeg su sudionicama uzimani brisevi grlića maternice. Sudjelovalo je 250 trudnica i još 87 žena koje su prethodno… više »

STRAŠNO!

Zdravstvo je sve nedostupnije siromašnim Hrvatima

objavljeno prije 9 mjeseci i 29 dana

„Koristim usluge privatne poliklinike koja ima ugovor s Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje (HZZO). Nekad sam čekala mjesec dana, ali u srpnju 2017. godine naručili su me na… više »

ZNATE LI?

Kako previše soli utječe na mozak

objavljeno prije 10 mjeseci i 2 dana

Ako se hranite izrazito slanom hranom, ne činite svojem mozgu uslugu. Naime, dugo se vjerovalo da je previše soli loše za tijelo, no jedno od novijih… više »

ZAPAMTITE!

Snažna tjeskoba prvi je znak Alzheimerove bolesti?

objavljeno prije 10 mjeseci i 3 dana

U Sjedinjenim Državama svake se godine među odraslim osobama evidentira oko 40 milijuna novooboljelih od anksioznih poremećaja, a nova je studija pokazala da se kod starijih osoba kojima se s… više »

MA DA?

Lijek za depresiju su - lude gljive?

objavljeno prije 10 mjeseci i 10 dana

Čarobne gljive mogle bi u budućnosti liječiti depresiju, pokazalo je istraživanje provedeno na Kraljevskom koledžu u Londonu  Znanstvenici su pomoću magnetne rezonance proučavali mozgove… više »

NAPOKON!

Uskoro bi trebala biti dostupna nova i učinkovita terapija za migrene

objavljeno prije 10 mjeseci i 11 dana

Migrene su problem od kojeg pati oko 15% svjetske populacije. Više ljudi mjesečno bori se s nesnosnim glavoboljama i povraćanjem koju uzrokuju teško glavobolje nego to ih… više »

STVARNO?

Hepatitis je bolest iz davnina

objavljeno prije 10 mjeseci i 11 dana

Znanstvenici su sekvencionirali genom virusa hepatitisa B pronađen u mumificiranom tijelu djeteta preminulog prije nekoliko stotina godina i time potvrdili da ta bolest već stoljećima pogađa… više »

skrolaj na vrh