« Zdravlje
objavljeno prije 1 mjesec i 24 dana
STVARNO?

Jutro je opasno za srce

Ako su vam oba gležnja, stopala ili noge natečena, a situacija se ne popravi u roku od nekoliko dana, trebate potražiti savjet liječnika

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

srce

,

jutro

Životno ugrožavajući sindrom zatajenja srca pogađa više od 64 milijuna ljudi diljem svijeta, prema Nacionalnim institutima za zdravlje, te je postao glavni globalni zdravstveni prioritet posljednjih godina.

Zatajenje srca ne može se izliječiti i može se postupno pogoršavati tijekom vremena, ali simptomi poput iscrpljenosti i nedostatka zraka često se mogu kontrolirati. Međutim, postoji još jedan manje poznati simptom zatajenja srca koji se javlja već ujutro, a potom se pogoršava kako dan odmiče.

To su otečeni gležnjevi i noge. Riječ je o simptomu zatajenja srca koji uzrokuje nakupljanje tekućine. Medicinski izraz za to stanje je edem. Ako su vam oba gležnja, stopala ili noge natečena, a situacija se ne popravi u roku od nekoliko dana, trebate potražiti savjet liječnika.

Treba spomenuti da edem nije uvijek posljedica zatajenja srca. Zadržavanje tekućine može biti posljedica alergijske reakcije, prekomjerne tjelesne težine ili jednostavno predugog mirnog sjedenja. Razni lijekovi, poput steroida i antidepresiva, također mogu utjecati na zadržavanje tekućine.

Uz natečene gležnjeve, drugi simptomi zatajenja srca uključuju umor, osjećaj vrtoglavice i moguću nesvjesticu. Mogu se javiti i uporan kašalj, ubrzan rad srca te vrtoglavica, piše Ladbible.

04.03.2024. 08:29:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    04.03.2024. 09:00
    treba paziti na tlak
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh