« Zdravlje
objavljeno prije 1 mjesec i 3 dana
SAVJETI

Zlatni priručnik za zdravlje

Kurkumin je pokazao sposobnost suzbijanja upale u tijelu, što može pomoći u ublažavanju simptoma raznih upalnih bolesti poput artritisa, bolesti crijeva i drugih autoimunih poremećaja

Što se sve može raditi s kurkumom?
Što se sve može raditi s kurkumom? (Arhiva)
Više o

zdravlje

,

kurkumin

,

kurkuma

Kurkuma, poznata i kao "zlato Indije", više je od začina koji dodaje okus jelima. Od davnina je korištena u tradicionalnoj medicini zbog svojih brojnih zdravstvenih prednosti. Ova žuta začinska biljka, zahvaljujući svom aktivnom spoju kurkuminu, postala je predmet intenzivnih istraživanja zbog svojih antioksidativnih, protuupalnih i antivirusnih svojstava.

Jedna od ključnih blagodati uzimanja kurkume je njezina moćna protuupalna svojstva. Kurkumin je pokazao sposobnost suzbijanja upale u tijelu, što može pomoći u ublažavanju simptoma raznih upalnih bolesti poput artritisa, bolesti crijeva i drugih autoimunih poremećaja.

Osim toga, kurkuma je također pokazala obećavajuće rezultate u podršci zdravlju srca. Kurkumin pomaže u smanjenju razine lošeg kolesterola (LDL) te potiče zdrav protok krvi. To može smanjiti rizik od srčanih bolesti, hipertenzije i moždanog udara.

Još jedna važna blagodat kurkume je njezina sposobnost poticanja zdravlja mozga.

Istraživanja su pokazala da kurkumin može poboljšati kognitivne funkcije i zaštititi mozak od neurodegenerativnih bolesti poput Alzheimerove bolesti. Redovito uzimanje kurkume može potaknuti mentalnu jasnoću, koncentraciju i pamćenje.

Kurkuma također ima snažna antioksidativna svojstva koja pomažu u zaštiti tijela od oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima. Ovi antioksidansi mogu usporiti proces starenja, poboljšati zdravlje kože te smanjiti rizik od razvoja određenih oblika raka.

Uzimanje kurkume također može imati pozitivan učinak na probavni sustav. Kurkumin potiče proizvodnju žuči, što može olakšati probavu i smanjiti rizik od probavnih problema poput nadutosti, plinova i sindroma iritabilnog crijeva.

Dodatno, kurkuma je pokazala korisnost u podršci zdravom metabolizmu i kontroli tjelesne težine.

Istraživanja su sugerirala da kurkumin može potaknuti termogenezu, proces u tijelu koji pomaže u sagorijevanju masti i regulaciji tjelesne težine.

Važno je napomenuti da bi se maksimalno iskoristile blagodati kurkume, treba je uzimati na pravilan način i u odgovarajućim dozama. Dostupna je u obliku praha, dodataka prehrani, ali i svježeg korijena. Kombiniranje kurkume s malo crnog papra može poboljšati apsorpciju kurkumina u tijelu.

Unatoč svojim brojnim zdravstvenim prednostima, treba biti oprezan prilikom uzimanja kurkume, posebno ako se uzima u velikim količinama ili u kombinaciji s određenim lijekovima. Prije nego što započnete s uzimanjem kurkume kao dodatka prehrani, uvijek se posavjetujte sa svojim liječnikom, posebno ako imate određene zdravstvene probleme ili uzimate lijekove.

Ukratko, kurkuma nije samo začin koji dodaje okus jelima, već i moćan saveznik u očuvanju zdravlja. Redovito uzimanje kurkume može pružiti brojne zdravstvene prednosti, podržavajući cjelokupno dobrobit tijela i uma.

24.03.2024. 12:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh