Zdravlje
OPA!

Može li anestezija izazvati probleme sa sjećanjem?

objavljeno prije 6 mjeseci i 21 dan

Osobe srednjih godina koje se podvrgavaju operativnom zahvatu pod potpunom anestezijom, mogle bi imati problema s pamćenjem. Prije nekoliko dana u časopisu Anaesthesia objavljena je studija… više »

ZANIMLJIVO

Placebo - koji su stvari učinci?

objavljeno prije 7 mjeseci i 2 dana

Placebo je poznati psihološki fenomen kada vjerujemo u učinak lijekova, tvari i predmeta koji ga nemaju. Znanstvenici ga istražuju već stoljećima,a danas više nije upitno… više »

ZNATE LI?

Djeca i interaktivni ekrani - ne prije treće godine!

objavljeno prije 7 mjeseci i 3 dana

Djeca sve više i ranije počinju koristiti pametne telefone ili tablete, štoviše, dobar dio roditelja namjerno koristi takve interaktivne ekrane umjesto babysittera -… više »

OPREZ!

Histerija oko šparoga i raka je pretjerana

objavljeno prije 7 mjeseci i 3 dana

Nakon objave studije u časopisu Nature koja govori da je aspargin možda pomogao širenju agresivnog oblika raka dojke u miševa, internet se užario zbog traženja odgovora na… više »

MMM

Valentinovo je toplo i slatko uz Franck čajeve

objavljeno prije 7 mjeseci i 7 dana

Iako za sebe volimo reći da smo nacija koja preferira kavu, Hrvati su veliki ljubitelji čaja. Čak 90 posto građana starijih od 15 godina pije čaj. Vole ga podjednako i muškarci i žene,… više »

OPREZ!

Mnogi uzimaju previsoke doze ibuprofena

objavljeno prije 7 mjeseci i 8 dana

Mnoge odrasle osobe, koje koriste ibuprofen i druge tzv. nesteroidne protuupalne lijekove (NSAID), uzimaju ih previše povećavajući rizike od ozbiljnih nuspojava poput unutarnjeg… više »

DANAS

Svjetski dan bolesnika, 11. veljače

objavljeno prije 7 mjeseci i 10 dana

Svjetski dan bolesnika ima za cilj poticati svijest o nužnosti primjerene skrbi o bolesnicima, poštivanja njihovih prava i empatije koju svaki od bolesnika zaslužuje. Naime, unatoč… više »

OPASNOSTI

Svijet treba učinkovitije sprječavati pandemije

objavljeno prije 7 mjeseci i 10 dana

Svijet mora snažnije raditi na sprječavanju izbijanja snažnih zaraznih bolesti poput vrsta gripe koje mogu prijeći sa životinje na čovjeka i mogu ubiti milijune ljudi, rekao je u subotu… više »

NEVJEROJATNO!

Proučavanjem mrava do novih antibiotika

objavljeno prije 7 mjeseci i 13 dana

Život u kolonijama mravima omogućuje da dominiraju bilo kojom okolinom. No s ljudima to očito nije slučaj, jer što smo bliže jedni drugima, time ćemo prije jedni na druge… više »

OPA!

Identificirane su stanice u mozgu koje potiču anksioznost

objavljeno prije 7 mjeseci i 13 dana

Stručnjaci za neurologiju uspjeli su pronaći skupine stanica u mozgu u kojima nastaje anksioznost, kojima su dali ime „stanice anksioznosti". No ono što nas pritom još i… više »

ZANIMLJIVO

Posljedice gladi nakon 2.svjetskog rata vidljive su i na današnjim generacijama

objavljeno prije 7 mjeseci i 14 dana

Za vrijeme 2.svjetskog rata, Nacistima okupiranu zapadnu Nizozemsku pogodila je epidemija gladi. Posljedice tog strašnog perioda i dan danas zapisane su u genetskom kodu stotina… više »

Proširena prostata i unos tekućine

objavljeno prije 7 mjeseci i 16 dana

Nakon 50. godine mnogi muškarci prisiljeni su često i hitno mokriti, za što je kriva proširena prostata, što se naziva benigna hiperplazija prostate (BHP), no ako… više »

USPJEH

Krvni test otkriva rane znakove Alzheimera

objavljeno prije 7 mjeseci i 17 dana

Japanski i australski znanstvenici razvili su krvni test kojim se, i prije pojave simptoma Alzheimerove bolesti na jeftin i precizan način mogu detektirati beta… više »

EH, DA...

Sve više preživjelih od raka, ali - bogatih

objavljeno prije 7 mjeseci i 18 dana

Stopa preživljavanja od raka širom svijeta raste no za taj iskorak uvelike su zaslužne bogatije zemlje svijeta dok se toliki napredak u borbi protiv raka ne bilježi u… više »

ZNATE LI?

Menopauza pogoršava simptome reumatoidnog artritisa

objavljeno prije 7 mjeseci i 19 dana

Novo američko istraživanje pokazuje da je kod žena koje pate od reumatoidnog artritisa uočeno značajnije pogoršanje funkcija nakon menopauze. Nakon proučavanja 8189 žena s reumatoidnim… više »

skrolaj na vrh