« Zdravlje
objavljeno prije 25 dana i 3 sata
SDZ

Uz Svjetski dan zdravlja

Ovog Svjetskog dana zdravlja osnažimo jedna drugu razbijanjem tabua o menstruaciji

Svjetski dan zdravlja
Svjetski dan zdravlja (Intimina)
Više o

Svjetski dan zdravlja

Svjetski dan zdravlja? Zvuči poput teme za nas. Posljednjih godina se sve više prepoznaje važnost menstrualnog zdravlja i higijene kao temelja cjelokupnog zdravlja. Ipak, unatoč napretku, menstruacija je i dalje obavijena velom stigme u mnogim dijelovima svijeta. Priznavanjem važnosti menstruacije na Svjetski dan zdravlja, otvaramo vrata rješavanju problema menstrualnog zdravlja, no i pitanja rodne ravnopravnosti, pristupa zdravstvenoj skrbi i socijalne pravde. Ovog 7. travnja stavljamo fokus upravo na to, a Intimina vas poziva da otkrijete o čemu se radi.

Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, ovogodišnja tema Svjetskog dana zdravlja je 'Moje zdravlje, moja prava', s fokusom na važnost osnaživanja pojedinaca da traže svoje pravo na zdravlje bez diskriminacije, stigme i prepreka. U tom kontekstu, zadovoljavanje jedinstvenih potreba žena koje menstruiraju nije samo stvar izbora, već temeljno ljudsko pravo.

Razbijanje tabua

Menstruacija je prirodni biološki proces kroz koji prolazi milijuni žena i pojedinaca diljem svijeta koji imaju menstrualni ciklus. Unatoč svojoj univerzalnosti, menstruacija je u mnogim kulturama i dalje obavijena velom tabua, srama i dezinformacija. Ovaj nedostatak razumijevanja i prihvaćanja ne samo da održava društvene tabue, već predstavlja i značajne izazove za zdravlje i dobrobit žena.

Menstruacija je normalan dio života, ali još uvijek se većinski šuti o njoj. Za djevojke generacije Z važno je razgovarati o tome kako se osjećaju razgovarajući o menstruaciji i razbiti te tabue. Nedavno istraživanje brenda Intimina pokazuje kako su mlade žene općenito otvorene prema ovoj temi, a 22 % ispitanica kaže da je menstruacija tema o kojoj se otvoreno razgovara i da im je ugodno razgovarati sa svima o menstruaciji. Njih 19 % je reklo da ponekad o tome otvoreno razgovara, a ponekad se to smatra tabu temom. Mnoge ispitanice (19 %) podržavaju da se o menstrualnim problemima otvoreno raspravlja u njihovim društvenim krugovima i spremne su o tome razgovarati. Ipak, 11 % vjeruje da je menstruacija privatno pitanje o kojem treba razgovarati s oprezom, dok 11 % smatra da ima prostora za napredak u razbijanju tabua oko menstruacije. Samo 6 % je reklo da se menstruacija još uvijek smatra tabuom u njihovim krugovima, a javna rasprava je ograničena.

Zadovoljavanje menstrualnih zdravstvenih potreba žena i djevojčica nije samo pitanje rodne ravnopravnosti, već i pitanje cjelokupnog zdravlja. Davanjem prioriteta upravljanju menstrualnom higijenom, vlade, političari a i pružatelji zdravstvenih usluga mogu promicati zdravlje i dobrobit žena, rodnu ravnopravnost, te doprinijeti ciljevima održivog razvoja.

Važnost menstrualnog zdravlja

Na Svjetski dan zdravlja bitno je prepoznati snažan utjecaj menstruacije na cjelokupno zdravlje i kvalitetu života žena i djevojčica diljem svijeta. Nedostatak pristupa menstrualnim higijenskim proizvodima, neadekvatni sanitarni uvjeti i ograničeno znanje o menstrualnom zdravlju pogoršavaju izazove s kojima se susreću osobe koje menstruiraju, posebno u okruženima s ograničenim resursima. Ovi izazovi mogu dovesti do nepovoljnih zdravstvenih ishoda, uključujući infekcije mokraćnog sustava, reproduktivnog trakta i psihičke poteškoće.

Intimina već godinama radi na pokretanju dijaloga o menstrualnim poteškoćama, a istovremeno izgradila siguran prostor za razgovor i informiranje o svojim zdravstvenim problemima za sve žene i djevojke. Intimina je razvila različite menstrualne čašice tako da svaka žena može pronaći onu koja njoj odgovara. Zašto je to važno? Prije svega, menstrualna čašica je fleksibilna čašica izrađena od medicinskog silikona koja se nosi u vagini i skuplja menstrualnu krv. Nude do 8 sati zaštite bez problema, te su višekratno i ekološki prihvatljivo menstrualno rješenje.

Menstrualne čašice stekle su popularnost posljednjih godina kao održiva i isplativa alternativa jednokratnim ulošcima i tamponima, stoga je važno prepoznati njihov utjecaj na zdravlje i dobrobit žena. Menstrualne čašice pružaju sigurnu, održivu i pristupačnu alternativu jednokratnim menstrualnim proizvodima, osnažujući žene da preuzmu kontrolu nad svojim menstrualnim zdravljem i smanje svoj utjecaj na okoliš.

Dok slavimo Svjetski dan zdravlja, posvetimo se unapređenju menstrualnog zdravlja, prepoznajući menstruaciju kao bitan dio ženskog zdravlja i ljudskih prava. Poticanje otvorenih rasprava unutar obitelji o psihičkim i fizičkim promjenama koje djevojke i mlade žene doživljavaju ključno je za očuvanje mentalnog zdravlja. Jednako su važni razgovori s partnerom i stvaranje okruženja koje potiče komunikaciju. Evolucija proizvoda za menstrualnu njegu pokazuje njihovu važnost za intimno zdravlje žena. Danas, kako sve više žena otkriva prednosti odbacivanja proizvoda za jednokratnu upotrebu, menstrualne čašice popularnije su nego ikad prije. Prekidanjem šutnje o menstruaciji i promicanjem menstrualnog zdravlja kao globalnog zdravstvenog prioriteta, možemo stvoriti svijet u kojem svatko može menstruirati sigurno, higijenski i dostojanstveno, stvarajući zdraviju i pravedniju budućnost za sve.

04.04.2024. 18:00:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh