« Zdravlje
objavljeno prije 9 godina i 11 mjeseci
ODLIČNA VIJEST

Crno vino čuva zube od karijesa

Crno vino ima razne blagodati za zdravlje oko kojih se i dalje lome koplja, no ovoj teoriji još nitko nije našao zamjerku

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)

Crno vino ima velik broj poklonika koji se svako malo iznenade nekom novom viješću o blagotvornim ili štetnim učincima po zdravlje, no ovo zadnje istraživanje provedeno u Španjolskoj još nije našlo niti jednog protivnika. 

Naime, znanstvenici iz španjolskog Nacionalnog vijeća za istraživanja tvrde da je crno vino odlično za oralnu higijenu zbog svojih sastojaka koji usporavaju rast bakterija koje uzrokuju karijes i na taj način šttite zube.

Istraživanje je pokazalo da su ljudi koji redovito umjereno konzumiraju crno vino imaju zdravije zube u srednjoj i starijoj dobi, što je odlična vijest jer karijes, razne bolesti desni i gubitak zuba pogađaju, po nekim procjenama, i do 90 posto svjetskog stanovništva. 

Crno vino neće potpuno ubiti bakterije koje stvaraju biofilm na zubima koji će dovesti prvo do plaka, a potom i do karijesa, no bitno će usporiti njihovo djelovanje, što bi uz redovitu oralnu higijenu trebalo spriječiti probleme sa zubima.

23.05.2014. 16:57:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh