« Dogodilo se na današnji dan
objavljeno prije 5 mjeseci i 22 dana

Dogodilo se na današnji dan - 31. listopada

Martin Luther iznio svojih 95 teza reformacije na vrata župne zgrade u Witenbergu, ustanovljen Svjetski dan štednje, konvoj Libertas uplovio u opkoljeni Dubrovnik

Dogodilo se na današnji dan 31. listopada
Dogodilo se na današnji dan 31. listopada (Arhiva)
Više o

dogodilo se na današnji dan

,

Marco Van Basten

,

rođendani slavnih osoba

,

31. listopada

,

rođeni 31. listopada

,

Eugen Kvaternik

,

Larry Mullen

,

John Candy

Reformacija je vjerski i društveni pokret koji je nastao u Europi tijekom 16. stoljeća. Bio je to pokušaj unošenja duhovnih i strukturalnih promjena u Crkvu što je dovelo do uspostave Reformiranog kršćanstva. Kako mnoge promjene dolaze valjanim povodom tako je vjerska reforma započela buntom jednog svećenika, koji je bio toliko predan instituciji kojoj je pripadao da je smatrao da ju treba promijeniti na bolje. Tako je Martin Luther 31. listopada 1517. odlučio započeti raspravu na tada uobičajen način i iznio svojih 95 teza na vrata župne zgrade u Witenbergu.

Financijska kriza nakon Prvog svjetskog rata prilično je pogodila svjetska gospodarstva, a naročito stanovništvo. Banke su se našle na udaru prve, a nedostatak sredstava najviše im je kočio poslovanje. Stoga su se dosjetili i na današnji dan 1924. godine na sastanku u Milanu proglasile Svjetski dan štednje, kako bi potakle priljev novca u svoje opustošene trezore.

Uz Švicarsku se vežu prilično bajkovite asocijacije, s kravicama na golemim pašnjacima i vrijednim Švicarcima koji čuvaju tuđe novce na najbolji način na svijetu. No, i takva država ima svoje manjkavosti, a jednu veliku Švicarci su ispravili na današnji dan 1971. godine. Naime, tada su po prvi puta na izborima za Nacionalno vijeće pravo glasa mogle konzumirati i žene.

1. listopada 1991. godine Dubrovnik je napadnut s kopna, mora i iz zraka, a već 17. rujna iste godine Jugoslavenska ratna mornarica uvodi potpunu pomorsku blokadu grada. U Dubrovačkom akvatoriju se raspoređuju raketne topovnjače iz sastava 9. VPS Boka te na ovom dijelu Jadrana nasilno uvode zabranu kretanja bilo kakvih plovila. Nakon 4. listopada 1991. godine neprijatelj okupira Slano i na Jadranskoj magistrali presijeca i posljednju vezu Dubrovnika sa ostatkom Hrvatske. U Dubrovniku je u tom trenutku bez vode, struje, hrane i lijekova bilo oko 50.000 stanovnika računajući i izbjeglice iz svih okupiranih dijelova dubrovačke općine. U tim najtežim trenucima dubrovačke povijesti jedinu su vezu sa svijetom uspostavljali brzi gliseri Odreda naoružanih brodova, koji uspješno probijaju pomorsku blokadu i iscrpljenim stanovnicima dostavljaju male količine lijekova, hrane i ostalih sredstava potrebnih za puko preživljavanje. Ipak, te male količine nisu bile dostatne da bi zadovoljile potrebe brojnog stanovništa. Tek 31. listopada 1991. godine u ranim jutarnjim satima iz dubrovačke luke Gruž u susret Konvoju Libertas isplovljavaju gliseri Odreda naoružanih brodova te nakon pola sata uvode svih 29 brodova, brodica i ostalih plovila u luku u kojoj im je dobrodošlicu poželjelo oko 1.000 stanovnika Dubrovnika. Porukom da nisu zaboravljeni okupljenom stanovništvu obratio se Stjepan Mesić. Nakon dugačkih 30 dana u Grad je stigla toliko očekivana pomoć koja je stanovništvu vratila vjeru i nadu u konačnu slobodu i deblokadu okupiranog Grada.

Od poznatih osoba na današnji dan rođeni su hrvatski političar, pisac i političar Eugen Kvaternik, bubnjar grupe U2 Larry Mullen i nizozemski nogometaš Marco Van Basten

31.10.2023. 00:02:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh