« Dogodilo se na današnji dan
objavljeno prije 4 mjeseca i 24 dana

Dogodilo se na današnji dan - 5. studenoga

Američka sufražetkinja dobila prekršajnu prijavu zbog glasanja na izborima, počela raditi zagrebačka toplinska elektrana, osuđen Saddam Hussein

Dogodilo se na današnji dan 5. studenoga
Dogodilo se na današnji dan 5. studenoga (Arhiva)
Više o

ike turner

,

Bryan Adams

,

rođendan

,

dogodilo se na današnji dan

,

5. studenoga

,

rođeni na današnji dan

,

rođeni 5. studenoga

,

Vivien Leigh

,

Art Garfunkel

,

Dado Pršo

Na današnji dan, 5. studenog 1872. godine, Susan B. Anthony (1820.-1903.), velika sufražetkinja, glasala je na izborima za američkog predsjednika - i time zaradila prekršajnu prijavu. Kad se nekoliko dana kasnije pojavila pred sucem, branila se pozivanjem na 14. amandman američkoga ustava, u kojem se pravo građanstva - pa tako i pravo glasa - priznaje svim osobama, a ne samo muškarcima. No, obrana joj je bila uzalud. Sudac Ward Hunt, koji je već prije početka suđenja bio pripremio i presudu i njeno obrazloženje, dodijelio joj je kaznu u iznosu od 100 dolara. Susan B. Anthony, koja je prije toga održala strastveni govor zalažući se za žensko pravo glasa, na presudu je reagirala riječima: "Časni suče, znajte da nikad neću platiti ni dolara vaše nepravedne kazne!" Tako je i bilo. Što je zanimljivo, iako je kazna ostala neplaćena, država je zbog toga nikad nije progonila, bojeći se da će žalba stići do ustavnog suda, gdje bi pitanje 14. amandmana vjerojatno bilo protumačeno drugačije nego kod suca Hunta. Tako je Susan B. Anthony utjerala strah u kosti bastionima patrijarhata.

Zagrebačka gradska skupština donijela je 1906. odluku o gradnji toplinske elektrane. Probni rad elektrane započeo 5. studenoga 1907., a samo par dana kasnije priključena je na napon cjelokupna izgrađena mreža s potrošačima. Tako je Zagreb dobio prvu javnu rasvjetu.

Američki pilot kapetan Elgen Long krenuo je sa aerodroma u San Franciscu na prvi let oko svijeta preko Sjevernog i Južnog pola. Letio je 215 sati i preletio 62.597 kilometara. Let je započeo 5. studenog , a završio 3. prosinca 1971.

Saddam Hussein bio je irački predsjednik od 1979. do 2003. godine. U ožujku 2003. godine Sjedinjene Države i Velika Britanija pokrenule su jednostranu vojnu akciju (bez dopuštenja Ujedinjenih naroda) protiv Iraka. Glavni cilj vojne akcije - svrgavanje Saddama Husseina s vlasti - postignut je nakon tri tjedna ratovanja. Dana 13. prosinca 2003. američke snage uhitile su Saddama Husseina blizu grada Tikrita. U srpnju 2004. počinje prvo sudsko saslušanje, a u listopadu 2005. započelo je suđenje za zločine koje je Saddam Hussein počinio nad Kurdima i Šijitima tijekom osamdesetih i devedesetih godina dvadesetog stoljeća. 5. studenog 2006. Saddam Hussein osuđen je na smrt vješanjem.

Na današnji dan 1913. rođena je američka glumica Vivien Leigh poznata po ulozi Scarlett O'Hare u kultnom filmu ˝Prohujalo s vihorom˝. Slijedi niz glazbenika poput Ikea Turnera (1931.), gitarista i bivšeg supruga Tine Turner, zatim Arta Garfunkela (1941.) pjevača iz poznate hippy grupe Simon & Garfunkel, te Bryana Adamsa (1959.) Na današnji dan 1974. rođen je i hrvatski nogometaš Dado Pršo.

Današnji dan nosi tužnu obljetnicu za rock'n'roll na prostorima bivše Jugoslavije. Milan Mladenović, frontman Ekatarine Velike izgubio je bitku s rakom gušterače u 36. godini 1994.

05.11.2023. 00:02:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    05.11.2021. 09:16
    sretan rodendan bryan adams
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh