« Dogodilo se na današnji dan
objavljeno prije 2 mjeseca i 22 dana

Dogodilo se na današnji dan - 8. studenog

Hernan Cores stigao u Tenochtitlan, Rontgen otkrio X zrake, Hitler izveo puč u Bavarskoj

Dogodilo se na današnji dan 8. studenoga
Dogodilo se na današnji dan 8. studenoga (Arhiva)
Više o

Blanka Vlašić

,

dogodilo se na današnji dan

,

8. studenoga

,

alain delon

,

tara reid

,

bram stoker

,

rođendani slavnih osoba

,

rođeni na današnji dan

,

rođeni 8. studenoga

Hernan ili Hernando Cortes, španjolski je konkvistador, pustolov i istraživač. Osvojio je 1519.-1521. veliku državu Azteka (današnji Meksiko) za Španjolsku i time znatno proširio Španjolsko Carstvo u Novom Svijetu. Njegova ekspedicija stigla je u Tenochtitlan, glavni grad aztečke države (danas Mexico City) 8. studenog 1519. Montezuma II. je Cortesa dočekao s velikim darovima, kako i dolikuje povratku Boga. Montezuma je pripremio palaču svog oca Axayacatla za Španjolce i njihove saveznike. Cortes je zahtijevao da dobije još zlata, te da se Montezuma II. zakune da će svake godine darivati Cortesu i španjolskom kralju jednak iznos zlata. Cortes je i naredio da se iz dva najveća hrama piramida uklone svi aztečki idoli i da se na to mjesto postavi svetište Djevice Marije. Svim njegovim zahtjevima je udovoljeno. Cortes je Moctuzemu II. zatim u svojoj palači uzeo za taoca u slučaju eventualne pobuna azteka.

Wilhelm Conrad Röntgen bio je njemački fizičar. Röntgen je upravo na današnji dan 1895. otkrio posebnu vrstu elektromagnetskog zračenja, X-zrake (poslije nazvane rendgenske). Ustanovio je da djeluju na fotografsku ploču, prolaze kroz različite materijale i ioniziraju zrak kojim prolaze. Konstruirao je rendgenske cijevi s konkavnom katodom i platinskom antikatodom. Za to otkriće dobio je 1901. Nobelovu nagradu za fiziku te je tako postao prvi dobitnik ove nagrade.

Hitlerov puč (ili Pivnički puč) naziv je za događaj koji se dogodio 8. i 9. studenog 1923. godine. Tada je Hitler želio srušiti pokrajinsku bavarsku vladu, stvoriti svoju i zavladati Njemačkom. Njegovi poslušnici bili su članovi Jurišnih odreda. To je bilo prvo javno okupljanje Hitlerovih oligarha, koji su se već tada borili za vlast. Kako se Hitler želio prikazati Mesijom, ovo su njegovi "apostoli" iz Münchenskog puča: Hess, Rosenberg, Goebbels, Himmler, i Göring. Nije uspio u svom naumu, te je zatvoren. Poginulo je 16 njegovih ljudi. Hitler je u zatvoru napisao Mein Kampf, nacističku "Bibliju".

Od poznatih osoba rođenih na današnji dan valjda izdvojiti irskog književnika Bram Stokera (1847.), poznatog po romanu Dracula, francuskog glumca Alaina Delona (1935.), američku glumicu Taru Reid (1975.), hrvatsku klasičnu gitaristicu Anu Vidović (1980.), te hrvatsku atletičarku Blanku Vlašić (1983.)

08.11.2022. 00:02:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh