« Dogodilo se na današnji dan
objavljeno prije 5 mjeseci i 8 dana
12. studenoga

Dogodilo se na današnji dan - 12. studenoga

Staljin došao na čelo Komunističke partije Sovjetskog Saveza, počela bitka za Guadalcanal, zatvoren Ellis Island, rođeni glumci Ryan Gosling, Anne Hathaway, Wallace Shawn...

Dogodilo se na današnji dan 12. studenoga
Dogodilo se na današnji dan 12. studenoga (Arhiva)
Više o

space shuttle

,

Staljin

,

dogodilo se na današnji dan

,

Akihito

,

Grace Kelly

,

Nadia Comaneci

,

12. studenoga

,

rođeni na današnji dan

,

rođeni 12. studenoga

Današnji je dan jedan od onih kada se dogodilo nešto što je preokrenulo povijest cijelog svijeta. Prije 81 godinu na čelno mjesto Komunističke partije Sovjetskog Saveza došao je Josif Visarionovič Džugašvili, poznatiji pod imenom Staljin. Lukavim manevrom izbacio je Trockog iz Partije i zauzeo mjesto Lenjinovog nasljednika, da bi prerastao u najgoreg krvnika komunističkih zemalja.

Tijekom drugog svjetskog rata vodile su se mnoge znamenite bitke, a jedna od najtežih bila je bitka za Guadalcanal, koja je počela na današnji dan 1942. godine, i američkim snagama je trebalo četiri mjeseca da savladaju ukopane Japance na malom vulkanskom otočiću, što je označilo početak premoći SAD na Pacifiku.

Nakon 62 godine rada, 1954. godine zatvoreno je prihvatilište na Ellis Islandu, glavna ulazna postaja za imigraciju u SAD. Tijekom povijesti preko dvadeset milijuna ljudi ušlo je u Ameriku preko tog malog otočića na ulazu u newyoršku luku, u sjeni poznatog Kipa Slobode.

1981. godine po drugi je put u svemir lansiran Space Shuttle Columbia. Prvi puta u povijesti osvajanja svemira jedno je vozilo korišteno po drugi puta za misiju u svemir.

Nakon pune 62 godine Japan je dobio novog cara, Akihita, sina Hirohita okrunjenog 1928. godine.

Slavnih osoba rođenih na ovaj dan ne nedostaje, počevši od kipara Auguste Rodina, autora Mislioca, preko oca moderne Kine SunYat-Sena do žena koje su obilježile svoju eru u 20. stoljeću, princeze i glumice Grace Kelly i gimnastičarke Nadie Comaneci.

Na današnji dan rođendan slavi dvoje odličnih glumaca mlađe generacije Ryan Gosling i Anne Hathaway, kao i veterani pisac i glumac Wallace Shawn i Megan Mullaly, te slavni rocker Neil Young. (metro-portal).

12.11.2023. 00:02:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh