« Ekosfera
objavljeno prije 6 mjeseci i 3 dana
EH, DA...

Katastrofalni rizici za Zemljine sustave

Izvješće UN-a upozorava na katastrofalne rizike za Zemljine sustave i poziva na rješavanje uzroka problema

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

rizik

,

Zemlja

Izvješće o međusobno povezanim rizicima od katastrofa identificiralo je "prijelomne točke rizika" za sustav.

One su definirane kao "trenutak u kojemu određeni socioekološki sustav više nije u stanju amoritzirati rizike i osigurati svoju očekivanu funkciju", nakon čega se rizik od katastrofe značajno povećava.

Uz izvješću je fokus na šest područja koja povezuju prirodu s društvom: ubrzano izumiranje, iscrpljivanje podzemnih voda, otapanje ledenjaka, svemirski otpad, nesnosna vrućina i nesigurna budućnost.

"Dok neselektivno crpimo naše vodene resurse, uništavamo prirodu i bioraznolikost te zagađujemo Zemlju i svemir, opasno se približavamo rubu višestrukih prijelomnih točki rizika koje bi mogle uništiti same sustave o kojima ovisi naš život", rekla je Zita Sebesvari, glavna autorica izvješća.

Primjerice, podzemni rezervoari vode predstavljaju bitan resurs slatke vode u svijetu i danas ublažavaju polovicu poljoprivrednih gubitaka uzrokovanih sušama koje su sve češće zbog klimatskih promjena.

Ali sami vodonosnici sada se iscrpljuju brže nego što se mogu prirodno obnoviti. Saudijska Arabija je već prešla prijelomnu točku rizika, a ni Indija ne zaostaje puno.

U slučaju ubrzanog izumiranja, izvješće ističe kaskadne učinke izumiranja kroz prehrambene lance.

Na primjer, "gopher kornjača, kojoj prijeti izumiranje, kopa jazbine koje više od 350 drugih vrsta koriste za razmnožavanje, hranjenje, zaštitu od grabežljivaca i izbjegavanje ekstremnih temperatura", naglašava se u izvješću.

Ako ta kornjača izumre, vjerojatno će izumrijeti i žaba gopher koja pomaže u kontroli populacije insekata, a to će izazvati negativne posljedice u cijelom šumskom ekosustavu jugoistočnih Sjedinjenih Država.

Ledenjaci koji skladište goleme količine slatke vode tope se dvostruko brže nego u posljednja dva desetljeća.

"Vrhunac vode" - točka kad ledenjak proizvodi maksimalnu količinu vode koja otječe zbog otapanja - dosegnut je ili se očekuje da će biti dosegnut u idućih deset godina kod malih ledenjaka u srednjoj Europi, zapadnoj Kanadi i Južnoj Americi.

"U riziku je više od 90 tisuća ledenjaka na Himalaji, planinama Karakorumu i Hindukušu, kao i gotovo 870 milijuna ljudi koji se na njih oslanjaju", upozorava se u izvješću.

U dijelu o svemirskom otpadu, u izvješću se upozorava da je Zemljina orbita u opasnosti da se dosegne tolika količina krhotina koja bi mogla dovesti do lančane reakcije i zaprijetiti ljudskoj sposobnosti upravljanja satelitima, što uključuje one koji pružaju rano upozorenje na katastrofe.

Izvješće upozorava da se uglavnom donose i provode rješenja usmjerena na odgađanje problema, a ne na istinsko rješavanje temeljnih uzroka.

"Moramo shvatiti da postoji razlika između prilagođavanja prijelomnim točkama rizika i njihovog izbjegavanja te između radnji koje odgađaju prijeteće rizike i onih koje nas pokreću prema transformaciji", navodi se u izvješću.

27.10.2023. 08:00:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh