« Dogodilo se na današnji dan
objavljeno prije 8 dana i 1 sat

Dogodilo se na današnji dan - 22. studenoga

Izdana Pastoralis Praeeminentiae o uhićenju svih Templara, izvršen atentat na J. F. Kennedyja, prikazan prvi nastavak Toy Story

Dogodilo se na današnji dan 22. studenoga
Dogodilo se na današnji dan 22. studenoga (Arhiva)
Više o

dogodilo se na današnji dan

,

22. studenoga

,

rođeni 22. studenoga

,

Andre Gide rođendan

,

Dora Maar rođendan

,

Matija Ljubek rođendan

,

Boris Becker rođendan

,

Jamie Lee Curtis rođendan

,

Scarlett Johansson rođendan

Papa Klement V. je na današnji dan 1307. godine izdao papinsku bulu Pastoralis Praeeminentiae koja je naredila svim kršćanskim vladarima u Europi da uhite sve vitezove Templare i otmu njihovu imovinu u ime crkve. Templari ili punim imenom "Red siromašnih vitezova Krista i Salomonova hrama" je bio kršćanski vojni red osnovan nakon prvog križarskog rata s namjerom da pomognu novom Jeruzalemskom kraljevstvu da se odupre napadima muslimana iz okolice. Europski vladari pomamili su se za njihovim bogatstvom i povlasticama, pa su zato i počeli njihovi progoni, rezultiravši Papinom bulom.

John Fitzgerald Kennedy izabran je 1960. godine za 35. predsjednika SAD-a. Njegov kratki mandat obilježila je kubanska kriza, ali i borba za prava crnaca. Na današnji dan 1963. godine, pod još uvijek nerazjašnjenim okolnostima, JFK je ubijen u atentatu u Dallasu. Dok se u otvorenom automobilu vozio ulicama grada, na povorku su ispaljena tri hica iz puške. Dva su pogodila Kennedyja - po jedan u vrat i glavu. Odmah je odvezen u bolnicu gdje je nedugo potom proglašen mrtvim. Nekoliko sati kasnije čovjek pod imenim Lee Harvey Oswald je uhićen, a potom i optužen za atentat. Oswald je tvrdio da je nedužan, ali to nije imao prilike dokazati pred sudom - dva dana kasnije ga je u policijskoj stanici pred TV-kamerama ubio Jack Ruby, vlasnik noćnog kluba povezanog s organiziranim kriminalom. Detalji vezani uz atentat su mnoge od samog početka natjerali da sumnjaju u službenu verziju da je Oswald ubio Kennedyja, a njegovo ubojstvo postalo je jedna od poznatijih teorija zavjere o kojoj se i danas raspravlja.

Priča o igračkama (eng. Toy Story) je računalno-animirani film prvi put prikazan 22. studenog 1995. i prvi je dugometražni za koji je korištena potpuno računalna animacija. Priča je to o grupi igračaka koje ožive nakon što njihov vlasnik nije prisutan, fokusirajući se na Woodyja, kauboja igračku, i na Buzza Lightyeara, akcijsku igračku astronauta. Film je zaradio 361 milijuna dolara diljem svijeta, a kritike su bile izuzetno pozitivne pohvaljujući osobito inovativnu animaciju i duhovitost scenarija.

Angela Merkel odrasla je u bivšoj Njemačkoj Demokratskoj Republici (DDR), diplomirala je fiziku, a do pada Berlinskog zida bila je vrlo aktivna u opoziciji tadašnje istočne Njemačke, pa je tako ujedinjenje dočekala na položaju glasnogovornika bivše države. Nakon pada Berlinskog zida ulazi u stranku Demokratski pokret i na prvim općim izborima nakon ujedinjenja 1990. izbarana je za zastupnicu u Bundestagu. Njezina se stranka ujedinila sa zapadnonjemačkom Kršćansko-demokratskom unijom (CDU) te je postala ministrica za žene i mladež u vladi Helmuta Kohla. 2000. godine postaje predsjednica CDU kao prva žena na toj poziciji, a na današnji dan 2005. postaje prva njemačka kancelarka u povijesti.

22. studenog 1869. rođen je francuski književnik i Nobelovac Andre Gide, a 1907. rođena je Dora Maar, Picassova ljubavnica i muza hrvatskog porijekla. Na današnji dan 1953. rođen je proslavljeni hrvatski kanuist Matija Ljubek, a 1967. njemački tenisač Boris Becker. Rođendane danas slave i glumice Jamie Lee Curtis (1958) i Scarlett Johansson (1984).

22.11.2022. 00:02:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh