« Dogodilo se na današnji dan
objavljeno prije 10 mjeseci i 18 dana

Dogodilo se na današnji dan - 19. studenoga

Umro Čovjek sa željeznom maskom, Lincoln održao poznati govor Gettysburg Address, sastali se Reagan i Gorbačov

Dogodilo se na današnji dan 19. studenoga
Dogodilo se na današnji dan 19. studenoga (Arhiva)
Više o

dogodilo se na današnji dan

,

Čovjek s maskom

,

Abraham Lincoln

,

Gettysburg Address

,

Indira Gandhi rođendan

,

Meg Ryan rođendan

,

Jodie Foster rođendan

,

Larry King rođendan

,

19. studenoga

,

rođeni 19. studenoga

Zagonetni Čovjek sa željeznom maskom umro je na današnji dan u Bastilli. Pravi identitet osobe koja je život provela okovana u željeznu masku nikad nije službeno utvrđen, a brojne spekulacije počele su već od Voltairea i Dumasa, preko filmova od kojih je vjerojatno najpopularniji onaj s Leonardom DiCaprijem.

Stotinu šezdeset godina kasnije američki predsjednik Abraham Lincoln izgovorio je svoj poznati govor ''Gettysburg Address'' na nacionalnom groblju žrtava građanskog rata. Kratki dvominutni govor ušao je u povijest kao posveta žrtvama i opomena preživjelima.

Dva povijesna susreta također su se dogodila ovog jesenskog dana. Anwar al-Sadat, predsjednik Egipta, postao je prvi arapski državnik koji je posjetio Izrael 1977. godine, a svoj su prvi sastanak održali i Ronald Reagan i Mihail Gorbačov, 1985. godine u Ženevi.

No, bilo je i smiješno-sramotnih događaja, poput oduzimanja Grammyja dugokosim manekenima iz benda ''Milli Vanilli'' za koje se otkrilo da pojma nemaju o pjevanju i da su, osim playbacka na nastupima, također zijevali na snimanju albuma, a drugi su pjevali.

Osim nekoliko političara, poput engleskog kralja Charlesa I i Indire Gandhi, ovaj dan kao rođendan slave poznate glumice Meg Ryan i Jodie Foster, kao i TV face Larry King, Ted Turner i Dick Cavett.

19.11.2022. 00:02:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh