« Dogodilo se na današnji dan
objavljeno prije 4 mjeseca i 26 dana

Dogodilo se na današnji dan - 30. studenoga

Kleopatra počinila samoubojstvo, počela gradnja prvog podvodnog tunela u Chicagu, poslana prva slika preko oceana radio signalom

Dogodilo se na današnji dan 30. studenoga
Dogodilo se na današnji dan 30. studenoga (Arhiva)
Više o

Ridley Scott

,

Billy Idol

,

dogodilo se na današnji dan

,

Ben Stiller

,

30. studenoga

,

mark twain

,

rođeni na današnji dan

,

rođeni 30. studenoga

,

Jonathan Swift

Na današnji dan 30. godina prije Krista samoubojstvo je počinila egipatska kraljica Kleopatra. Bila je grčkog podrijetla i dolazila iz dinastije Ptolomejevića, a poznata je po svojim zavodničkim sposobnostima kojima je uspjela pridobiti naklonost i potporu Gaja Julija Cezara. Uz nju se vezuju mnoge afere i teorije zavjera. Sigurno je tek da je njenim samoubojstvom na nekoliko stoljeća nestala samostalna egipatske država.

Izgradnja prvog američkog podvodnog tunela započela je na današnji dan 1866. u Chicagu. Nakon tri godine rada dovršena je prometna cijev ispod rijeke, a troškovi izgradnje popeli su se na tada visokih 500.000 dolara. Tunel je imao dva traka i poseban dio za pješački prijelaz, no tek 1907. dopušten je redovit automobilski promet.

Godine 1924. poslana je prva prekooceanska slika putem radio signala. Richard H. Ranger izumio je uređaj pomoću kojeg se bežično mogu slati poruke na velikim udaljenostima i njegov se izum smatra ključnium u razvoju telefaksa kakvog danas poznajemo. Slika predsjednika Calvina Coolidgea usješno je poslana iz New Yorka u London, ali je komercijalna upotreba uređaja uslijedila tek nakon dvije godine.

Jedan od najvećih političara 20. stoljeća, Winston Leonard Spencer Churchill, rodio se 30. studenoga 1874. Bio je jedan od rijetkih koji su digli glas upozorenja kada su u Njemačkoj vlast preuzeli nacisti na čelu s Adolfom Hitlerom, a najpoznatiji je kao premijer Velike Britanije tijekom Drugog svjetskog rata. Osvojio je 1953. Nobelovu nagradu za književnost zahvaljujući knjigama u kojima je opisao modernu englesku i svjetsku povijest. Godine 2002. godine izabran za najvećeg Britanca u povijesti u anketi 100 najvećih Britanaca.

Na današnji dan 1667 rođen je Jonathan Swift, irski književnik i autor Gulliverovih putovanja. Godine 1835. rodio se Samuel Clemens poznatiji kao Mark Twain. Američki pisac i humorist u djelu Pustolovine Toma Sawyera slavi djetinjstvo u gradu na obali Mississippija, a njegovim najboljim djelom smatraju se Pustolovine Huckleberry Finna. Britanski filmski redatelj i producent, Ridley Scott, na svijet je došao 1937., a rođendan na današnji dan slave i pjevač Billy Idol (1955.) te glumac Ben Stiller (1965.).

30.11.2023. 00:02:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh