« Dogodilo se na današnji dan
objavljeno prije 5 mjeseci i 24 dana

Dogodilo se na današnji dan - 27. rujna

Započela osmanlijska opsada Beča, umro papa s najkraćim stažem, uspostavljena prva javna željeznička veza

Dogodilo se na današnji dan 27. rujna
Dogodilo se na današnji dan 27. rujna (Metro)
Više o

Gwyneth Paltrow

,

Avril Lavigne

,

dogodilo se na današnji dan

,

Danijela Trbović

,

rođendani slavnih osoba

,

rođeni na današnji dan

,

27. rujna

,

rođeni 27. rujna

,

Takata

,

Tru Touch

Opsada Beča ili Prva bitka kod Beča započela 27. rujna 1529., kada je osmanlijska vojska predvođena sultanom Sulejmanom Veličanstvenim, prodrla najzapadnije u Srednju Europu. Osmanlijska vojska brojila je oko 120.000 vojnika. Među svim prethodnim bitkama između kršćanskih i islamskih vojski, ova je opsada nagovijestila kraj napredovanja prethodno nezaustavljivih turskih snaga, koje su ipak i nakon toga nastavile osvajanja dijelova Mađarske pod kontrolom Austrije. Ova se bitka u osmanlijskim vojnim izvorima zove "Prva bitka kod Beča", jer se dogodila i "Druga bitka kod Beča" 1683. godine.

Papa Urban VII nasljednik je pape Sikstusa V, a bio je papa samo 13 dana. Izabran je za papu 15. rujna 1590., a umire od malarije upravo na današnji dan, 27. rujna 1590. što njegov pontifikat čini najkraćim u povijesti papa. Unatoč tako kratkoj poziciji na čelu Vatikana, zapamćen je po prvoj zabrani pušenja u svijetu, koja se odnosila na područje unutar crkve.

Prva javna željeznička prometna veza uspostavljena je između engleskih gradova Stocktona i Darlingtona. Lokomotiva engleskog inženjera i izumitelja Georgea Stephensona, kojom je sam upravljao, vukla je 27. rujna 1825. na pruzi Stockton - Darlington prvi putnički vlak na svijetu.

Trojni pakt su potpisale tadašnje fašističke države Italija, Njemačka i Japan 27. rujna 1940. u Berlinu i time stupile u vojni savez. Potpisnici su bili Saburo Kurusu za Japansko Carstvo, Adolf Hitler za nacističku Njemačku i Galeazzo Ciano (ministar vanjskih poslova) u ime Kraljevine Italije. Tako su osnovane Sile Osovine koje su se obvezale međusobnu suradnju u stvaranju i održavanju novog poretka na azijsko-pacifičkom prostoru i u Europi te na međusobno pomaganje u slučaju da jednu od njih napadne neka druga sila, koja nije umiješana u europski ili japansko-kineski rat. Prvenstveno su na umu imale spriječiti ulazak SAD-a u rat. Svijet je tako početkom Drugog svjetskog rata bio podijeljen na interesna područja imeđu Sila osovine i saveznika.

Bell X-2 "Starbuster" je bio američki eksperimentalni zrakoplov dizajniran kako bi ispitao strukturalne utjecaje aerodinamičkog zagrijavanja te stabilnost i upravljivost zrakoplova tijekom leta na velikim visinama i pri visokim brzinama. 27. rujna 1956. pilot Milburn Apt postavio je novi brzinski rekord od 3,196 Macha, no uspjeh je zasjenila nesreća koja je uslijedila. Iz nepoznatih razloga, Apt je naglo skrenuo prema bazi Edwards i izgubio kontrolu nad letjelicom. Iako se kapsula u kojoj se nalazio uspjela odvojiti, pilot nije mogao izaći iz nje prije nego je udarila od tlo.

Clifford Lee Burton bio je drugi basist grupe Metallica. Priključio se sastavu 1982. godine (zamijenio je Rona McGovneya). Njegov život i tragična smrt su inspirirali pjesme mnogih sastava uključujući Megadeth i Primus. Poginuo je u autobusnoj nesreći u Švedskoj 27. rujna 1986. godine. Burton je poginuo kad je autobus proklizio preko leda (bilo je nagađanja da je i vozač bio pijan). Autobus se oteo kontroli i skotrljao na travu. Burton je ispao kroz prozor, pao ispod autobusa i autobus ga je prikliještio. Autobus se malo podigao i pao na njega drugi put. Burtonova stopala kako vire ispod autobusa je prizor koji je proganjao ljude koji su bili u autobusu (Jamesa Hetfielda, Larsa Ulricha, Kirka Hammetta i tehničare) jako dugo.

Na današnji dan rođeni su Janko Vuković Podkapelski, hrvatski carski i kraljevski admiral (1871.), Bud Powell, američki jazz pijanist (1924.), američki glazbenik i pjevač Meat Loaf (1947.), A Martinez, američki glumac poznat po ulozi Cruza Castilla u sapunici "Santa Barbara" (1948.), Danijela Trbović, hrvatska tv- voditeljica (1963.), Gwyneth Paltrow, američka glumica i pjevačica (1972.), te kanadska pjevačica Avril Lavigne (1984.)

27.09.2023. 00:02:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh